Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Sul Merito

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Затягнуте темними хмарами небо та важке переддождьове повітря тиснуть з усіх боків точно так, як знаходження кількох неприємних Володимиру особин у радіусі менше двох метрів. Після рукостискання з президентом Франції його накриває нестерпне бажання вимити руки з милом і забутися на годинку-другу — ні того, ні іншого найближчим часом не передбачається, тому він важко видавлює з себе слабку посмішку та киває представникам інших країн проходити всередину будівлі.

Події, що відбуваються у світі, розмивають ввічливі кордони, і усмішка сама сповзає з його обличчя. Він мляво сідає на стілець і потирає перенісся вказівним і великим пальцями, не замислюючись про те, як виглядає зі сторони. Єдині петляючі в голові думки були про те, що тіло зрадливо наливається свинцем і тягнеться до твердої поверхні підлоги. Володимир намагається абстрагуватися від цього відчуття та сконцентруватися на прес-конференції, але липке відчуття чужого погляду на собі змушує стискати щелепи та опускати погляд. Він ні вперше відвертається від наполегливого француза, який настирливо намагається зустрітися з ним очима.

«Чого він намагається досягти? — думає Володимир і відвертається від нього, важко ковтаючи ком, що став у горлі; раніше увага Емманюеля була приємною та викликала дивне печіння в грудях, тепер лише претить. Боковим зором він хапається за підібгані губи Макрона, що опустив голову вниз. — Відчуваєш дискомфорт? Але точно не вважаєш себе винним…»

Він мимоволі заглядається в знайомі риси обличчя, які любив тишком-нишком розглядати, і втрачає рахунок часу, але варто їм перетнутися поглядами, як іронічно підіймає брови і вичікує на нього. У карих очах, від яких по білку розтягнулися тонкі червоні змійки, втома і глибоке розчарування, здатне розірвати всесвіт по швах.

«Ну, давай, — подумки звертається до нього Володимир, і нетерплячка раптом спалахує в ньому з надзвичайною силою, — що ти хотів сказати своїм поглядом, що пробирає до кісток?! Ну, не мовчи тепер! Після всього, що наговорив…»

Груди мимоволі стискають, і він готовий застогнати від несправедливості цього чортового світу! Один із небагатьох, на кого Володимир покладав надії, виявився до мозку кісток просоченим фанатизмом та любов’ю до російського хворого тирану. І як би сильно Зеленському не хотілося міцно обійняти його — як раніше — він буде слухатися розум, а не серце.

— Володимире, я хотів би поговорити з тобою, — англійською з невеликим французьким акцентом промовляє Емманюель, легенько торкаючись долонею обтягнутого болотяного кольору футболкою плеча після закінчення прес-конференції, коли всі камери були вимкнені, коли люди стривожені черговим гулом, який лунав десь високо в небі та спускався додолу; тепер Макрон не реагував на шум, здавалося, весь його світ зійшовся в одній людині.

— Ми, здається, все обговорили там, хіба ні? — відступаючи на крок убік від француза, промовляє Володимир.

Шкірою відчуваючи холод, що виходить від чоловіка, Емманюель в черговий раз винно опускає погляд у підлогу.

— Я…

— Мені не потрібні виправдання, якщо ви про це.

— Мені шкода…

— Правда? — з сарказмом у хрипкому голосі запитує Володимир, підводячи брови, через що на лобі пролягають горизонтальні складки, що чудово поєднуються з темними мішками під очима.

— Так, я…

— Єдиний варіант вирішення ситуації, якщо вам не все одно — зброя. Чим більше, тим краще. І членство в ЄС, зрозуміло. Думаю, що ви знаєте. Я багато разів повторював ці фрази, — він стомлено проводить долонею по змарнілому обличчю, намагаючись стерти неприємне відчуття зі шкіри.

— Володимире, я… — Емманюель простягає долоню, щоб торкнутися гарячого тіла чоловіка, що стоїть напроти, але той лише сіпається та відступає ще на крок. Рухи Зеленського різкі, але впевнені; він ніскільки не вагається, у ньому більше немає колишнього страху та невинності, лише загартованість і твердість у кожному руху та слові.

— Шановний президенте Франції, я покладав великі надії на нашу співпрацю і з горе навпіл приймав ваше бажання незліченну кількість годин говорити по телефону з Володимиром Путіним. Але ви вирішили зайти далі та переступили ще кілька невидимих кордонів, які вже так просто не зійдуть вам з рук, — він кидає погляд на своє голе зап’ястя — туди, де має бути годинник — і задумливо хмикає. — Вибачте, час підтискає, мушу прощатися з вами, Еммануелю.

Макрон, здається, затримує подих і дивиться на нього розгублено. На дні блакитних очей ледь помітно клубочиться, мов дим, переляк, але назовні не піднімається, розсіюючись глибоко під кіркою льоду. Стисаючи кулаки, він киває і слідує за неупередженим Володимиром до виходу, з кожним кроком усвідомлюючи, що колишніх довірливих та просочених широкими та щирими посмішками стосунків не відновити. Минуле розсипалося, наче кришталь. Емманюель Макрон, двадцять п’ятий президент Французької республіки, оступився і розбив дорогу вазу.

Sul Merito.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

2 Коментарі на “Sul Merito



  1. Дуже гарна робота, влучило у серце… Я також побачила зніяковілість у поставі Зеленського тоді, на зустрічі із Макроном, особливо на усім відомій світлині. Думаю, Макрон не усвідомлює, як за весь цей час обрид Зеленському, що минуло врем’я, коли вони весело усміхалися один одному, наче старі друзі. Приємно було прочитати щось, що співзвучно із моїми роздумами, хоч я б і хотіла, щоб вони знов щиро обійнялися, як раніше.