Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Мої руки зігріті твоїми

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Хмари заховали місяць, зануривши все у пітьму. Не було чутно жодного живого створіння. Важка тиша розсіювала останні крихти здорового глузду, благаючого тримати себе в руках. До важкого емоційного стану Си Шуя добавилась невідома перепона, через яку він спотикнувся і влетів в кущ колючого бур’яну із важким стоном.

Перевернувшись на спину, він склав руки на грудях і зібрав усі сили, щоб не розплакатися. Цей день вже не може стати гіршим. Який взагалі сенс лягати спати, щоб прокинутися завтра із зарання ниючими думками?

Тиша була настільки всепоглинаючою, що биття власного серця чітко відстукувалось у вухах.

Заради чого він живе? Батьків давно немає, друзів ніколи не було, солдати його швидше боялися, ніж поважали, а від єдиної людини, чиєї уваги він так бажав,  віяло холодною байдужістю. Виключно до нього. Чоловік отримував рідкі вітання або формальні фрази, в той час як всі навколо споглядали красиву посмішку, сяючий погляд, насолоджувалися буденними розмовами з активною жестикуляцією.  Поруч з іншими та людина була такою живою та енергійною. Але як так? Їх же зв’язує така історія…

Від холоду почала німіти спина. Дорослий Си Шуй ніколи не плакав. Навіть важко згадати, коли останній раз в дитинстві його очі були мокрими від сліз.

Як людина без заклинательських здібностей він  досяг серйозних успіхів. Оточуючі бачили генерала західного гарнізону спокійним, зібраним, розумним і злегка відстороненим. Але загалом чоловік ні в кого не викликав яскравих емоцій через відсутність життя в очах. Здавалося, що його спеціально створили для виконання військових обов’язків і жодні переживання не можуть торкнутися кам’яного серця. Та ніхто не знав, скільки насправді тривог, надій і бажань тримало в собі те серце і з якими демонами боролося. В даний момент не було жодної людини, яка могла б думати «де і що робить генерал» або «чому він лежить на холодні землі за своїм військовим наметом».

Не зрозуміло, що давило більше: відчуття цілковитої самотності чи гнітюча тишина.

І ось по його щоці покотилася перша сльоза, в грудях здавило, дихання поважчало. Але чому нормально поплакати не виходить? Все? Одна сльоза? Дідько, як же несправедливо! Небо відібрало у нього все і навіть сліз не залишило.

Керуючим сенсом його існування було бажання довести тому єдиному, хто колись відпустив його руку і навіть не повернув голову, а потім ніколи не звертав на нього увагу, що навіть людина без заклинательських здібностей може дістати висот, які мають владу над заклиначами. Амбіції Си Шуя не мали меж. Звісно, зайняти місце Імператора в цьому житті йому не вдасться, але обійняти посаду, якій підпорядкуються заклиначі, він може цілком реально. Інакше, чому ж та людина навіть пустого місця в ньому не бачить? Генерал хотів зробити, все від нього залежне, щоб хоч якось виділитися на фоні простих смертних. Він так багато сил на це потратив, що здається просто виснажився. Просто втомився жити. Навіть сьогоднішнє розтавання із, здавалося, тією самою жінкою було швидше останньою каплею, ніж причиною.

Напевне, йому справді немає сенсу далі жити. Тай чи був сенс у його попередніх роках?

Оніміння в спині плавно переходило в тремтіння по всьому тілу. Він настільки злим вийшов із свого намету, що забув накинути верхній одяг. Зараз пізня осінь і ночі достатньо холодні. Звісно, генерала це не лякало. За всі роки, проведенні на полі бою, він чудово загартувався і голодом, і холодом.

Важку тишину обережно порушив ніжний і далекий спів. Здавалось, що він лунає лише в його голові. Але не зважаючи на свою ніжність і м’якість той спів настирливо кликав його, спонукав знайти джерело. Все навколо відчувалось по іншому і  тепер це був не просто холод, що проникав у кістки, а холод, що наповнював відчуттям бездонної самотності. Нічого не змінилося б, якби в мить всі люди навколо зникли. Але якби зник один єдиний, що врятував його життя, тоді і генералу не було б сенсу існувати. Цікаво, чи помітив би той чоловік його відсутність…

Виявляється, сьогодні нікому не потрібно зникати, щоб його відчай вийшов з берегів — не залишилось жодної людини, кому він потрібен. Юе Гуан менше четверті години назад повідомила, що не бачить сенсу продовжувати їхні стосунки. Не сказати, що новина виявилась серйозним ударом або потрясінням, але відчуття приналежності до цього світу стерла безслідно.

Си Шуй думав, що народився даремно. Ідея отримати визнання єдиного, хто був холодним тільки із ним, у світлі останніх подій здалася абсурдною. Даремна трата часу, який і так нічого не вартий. Цілковита дурниця. Справді, життя прожите попусту і немає сенсу його продовжувати!

Із цією свіжою та надихаючою думкую чоловік піднявся із землі і направився у бік табору. Він відв’язав першого зустрічного коня, скочив на нього і поскакав верхи до лісу, що розташований за міською стіною Пяньая. Мелодійний спів ставав ближче і голосніше, чаруючи своїм звучанням, заворожуючи ще сильніше.

В тому лісі розлігся обрив висотою приблизно один лі. Називався він дуже поетично — «Перший раз в останній політ», хоча в народі його частіше називали «Урвище смертників». Багато людей попрощалися там із життям. Говорять, внизу все всіяно гострим камінням на той випадок, якщо комусь не вистачить висоти для самогубства. Та й кісточки жодної не залишиться, тому що на дні живуть дикі тварини, що лише і чекають свіжого м’яса. Боги створили це місце для тих, хто втомився жити.

Було так темно, що генерал орієнтувався скоріше інтуїтивно, ніж бачив, де знаходилася дорога. Від міста до лісу вела стежка, яка різко обривалася перед першими деревами. Важко сказати, чи саме тією стежкою він дістався, але перед самим лісом кінь зупинився, замахав головою і нервово почав бити копитами. Чоловік зістрибнув із скакуна і той відразу ж розвернувся назад.

Взагалі-то все було зрозуміло. Прості смертні до лісу не ходили, тому що там жило багато злих духів і створінь. Навіть не всі відчайдушні самовбивці доходили до обриву. Кінь явно відчував небезпеку, що випромінювало це місце.

Якщо сьогодні вночі було просто темно і тихо, то в лісі ця темнота буквально душила. Здавалося, якщо на мить зупинитися, то вона проковтне тебе.

Си Шуй виставив руки перед собою, щоб не врізатися в дерева. На своєму шляху він не зустрів жодного живого створіння, а чув тільки шарудіння листя під ногами і ніжний спів. Він навіть не помітив, що був без взуття… Чи то загубив, чи то залишив у наметі.

Через деякий час дерева закінчилися і в цю мить повний місць виглянув з-за хмари, освічуючи все навколо своїм яскравим сяйвом. Чоловік стояв посеред невеликої рівнини між лісом і урвищем. Виявляється, це був обрив в ущелину, за якою далі продовжувався ліс.

Си Шуй підійшов до самого краю. Мелодійна пісня лунала саме звідти. Він не міг зрозуміти жодного слова, але від цього вона не ставала менш прекрасною і чаруючою. Через те, що ущелина була зовсім не широкою, місячне сяйво виявилося неспроможним дістати до її дна. Він не бачив жодного гострого камінця. Не чув рухів створінь, що чекають там на свіже м’ясо. Звідки люди взагалі це все взяли? Невже хтось після своєї смерті повертався у світ живих, щоб розказати всі подробиці?

Чомусь в голову лізли саме такі абсурдні думки. Ніякого страху, ніяких переживань або шкодувань не було, навіть відчуття холоду і самотності зникли. Навпаки! Лоскітне передчуття польоту і надихаюче очікування звільнення. Трясця ж твоїй матері! Та як же, виявляється, мало потрібно для підняття настрою! Всього-то відмовитись від свого нікому не потрібного життя.

Із посмішкою на обличчі, осяяною місячним світлом, він зробив крок вперед.

Мить… І ось він летить назустріч пітьмі. Пронизливий холодний вітер розвіває волосся і одяг. Ніжна пісня лунає все голосніше і зараз він зможе в ній розчинитися назавжди… Си Шуй закрив очі. Можливо, він навіть не встигне відчути біль. Було б чудово. Хоча, це не важливо. Вже нічого не важливо.

Перед ним з’явилося бліде обличчя з яскраво чорними очима. Цей незнайомий молодик з відкритою насмішкою заявив:

— Не дивлячись на те, що ти дрібний, гіляка все ж не надійна. Спеціально найнещасніше дерево вибрав?

— Ваша думка нікого не цікавить, — фиркнув хриплим голосом підліток і продовжив закидати мотузку на найнижчу гілку старого дерева.

— Згоден, ніхто не запитував, — легка посмішка не сходила із обличчя незнайомця. — Але готовий побитись об заклад, що я можу запропонувати куди цікавіший спосіб попрощатися із життям, ніж ця банальщина!

Си Шуй подивився перед собою розсіяним поглядом. Голос молодого чоловіка торкнув у ньому щось ледве вловиме. Підкинути мотузку ще раз виявилось дуже важко, тому він просто впустив її.

— Бачу, що зацікавив. Як що до піднятися вище за птахів і кинутися в річку Нян?

— Вище за птахів… — нарешті обличчя підлітка набуло відтінку змішаних емоцій, серед яких подоба сумної радості читалася більше інших.

— Так, вище за птахів. Впевнений, це буде неперевершений кінець.

— Мені немає чого вам запропонувати взамін…

— Ще побачимо.

Незнайомець став прямо перед хлопчиком. Брудний дорожній одяг і потріпана доулі не могли приховати вишуканих рис красивого обличчя. Чорні сяючі очі дивилися глибоко в середину, лякаючи своєю рішучістю. Си Шуй вперше бачив таку живу людину.

— В будь якому випадку, — молодий чоловік зробив ледве видимий рух і на рівні його колін з’явився довгий сяючий меч, він протягнув руку і обережно посміхнувся. — Тобі немає чого втрачати.

Це правда. Йому немає чого втрачати.

Рука незнайомця виявилася гарячою. Обпікаюче гарячою. От би ніколи її не відпускати, відчуваючи, як від місця дотику з ніжного долонею розповсюджується раніше невідоме тепло, пробуджуючи нові відчуття.

Си Шуй став поруч із заклиначем і замість того щоб відпустити руку, стиснув її сильніше із останніх сил.

Спогад зник.

Серце пропустило удар.

Зникла пісня. Нічого не відбувається. Немає ніякого зіткнення, не відчувається вітер і холод. Взагалі нічого немає. Хм… Непогано! А що ж далі?

Самовбивці не перероджуються. Отже, його свідомість просто повинна зникнути, а душа розсіятися. Тоді чому він зараз чітко розуміє, що нічого не відбувається?

Проходили миті. Си Шуй нічого не відчував, навіть свого тіла. Він намагався прислухатися до серцебиття, але у вухах стояла дзвінка тишина. Хоча вух він теж не відчував. Просто суцільна тишина.

Можливо це таке покарання для самогубців: не жити і не вмерти? В голові почали роїтися хаотичні думки. Це зовсім не те, що він очікував. Залишитися на одинці із всією тією кашею, яку варив власний розум, ще гірше ніж тягнути жалюгідне і нікому не потрібне існування у світі людей. Думка змінялася іншою зі швидкістю блискавки і якщо зараз вони зупиняться на тому чоловіку ,то зійти йому з розуму. Краще пройти всі кола пекла…

 

Як грім серед ясного неба прозвучав дзвінкий голос:

— Швидше! Клич лікаря! Не стій як дерево! Генерал! Генерал Си Шуй! Прокидайтеся! Ну ж бо, прокидайтеся!

Свіжоспечений самогубець відчував, як його в’яле тіло хтось трясе, тримаючи за плечі. Відчував!!! Вуха різав схвильований молодий голос. А голова бовталася зі сторони в сторону. Він хотів відкрити очі, але виявилося, що для цієї нехитрої справи в нього зовсім не вистачало сил. Його все ще трясли, коли в кімнаті прозвучав інший голос:

— Поклади його назад в ліжко і відійди.

— Слухаюсь!

Руку чоловіка підняли і почали прослуховувати пульс. Потім почувся шурхіт і… його поглинув сон.

У вісні він бачив маму, яка зривала стиглі сливи, сусідського пса зі зламаним хвостом і дітей, що купалися в річці. Відчував, як ароматно пахне локшина із знайомої таверни і терпкий смак виноградного вина. Спогади змінювалися спогадами.

Поруч з ліжком на колінах стояв молодий чоловік із дуже схвильованим обличчям. Він промокнув тканинну пов’язку в холодній воді, викрутив її і обережно поклав на голову генералу. В ніс вдарив сильний запах лікарських трав. Спроба відкрити очі знову не вдалася. В кімнату хтось ввійшов і тихо запитав:

— Без змін?

— Так, — відповів знайомий стурбований голос. — Коли прибуде лікар із ордену?

— Гонець доставив послання, думаю, що скоро.

— Може привідкрити двері? Генерал не любить лікарські запахи.

— Відкрий, свіже повітря не завадить.

Хтось вийшов із кімнати і в ній залишилось двоє. Потихеньку до чоловіка поверталася свідомість. Голова розколювалася, тіло ломило і абсолютно не слухалося. Всередині все горіло вогнем. Здається, кожна кісточка була переламана. Що сталось? Ах ти ж лайно собаче! Навіть думати боляче!

Через деякий час запах лікарських трав дійсно почав розсіюватися, але свідомість знову  тонула в мареннях.

Він відчув, як йому ще раз змінили пов’язку і чоло стало єдиним місцем, що відчувало такий бажаний холод. В кімнату різко відкрилися двері. Хтось підбіг до ліжка і взяв його за руку:

— Си Шуй…

Цей голос… Ні! Неможливо! Чого б йому тут бути? Це все марення через жар…

Але серце забилося в шаленому темпі, розриваючи грудну клітку.

Його руку сильніше стиснула чужа гаряча рука і він знову почув знайомий але дуже тихий голос:

— Юй Сюе, зараз тобі допоможуть…

— Хо Юань…

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь