Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Частина 1

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

***
Чи важко бути мною? Переймаючись цим питанням, я маю на увазі не ту дівчинку, яка народилася в сім’ї торговця і кухарки. У цей момент я говорю про доньку досить шанованих людей. Багато хто мріє бути людиною, що носить відоме прізвище. Для більшості, життя дочки лорда — це постійні розваги. Деякі лорди неабияк балують своїх дітей, даючи їм усе, чого вони бажають. Вони вчать їх жити повністю у своє задоволення. Але пізніше доводиться відповідати за свої вчинки. Мене ж вчили цього з самого дитинства. У малому віці я вже знала, що таке відповідальність за свої слова і дії. Але мене не навчили того, що потрібно бути відповідальною не тільки за себе, а й за своїх близьких.

***
Я вже втомилася рахувати кількість випущених Браном стріл. Як сильно б хлопчик не старався, у нього все одно не виходило потрапити точно в ціль. На моїй пам’яті було достатньо його занять зі стрільби з лука, але це було найневдалішим. Якщо до цього був хоча б маленький прогрес, то зараз він ніби випарувався. Після того, як Бран укотре промахнувся, я подивилася на Робба, ставлячи німе запитання “Коли це закінчиться?”, на що мій старший брат лише посміхнувся, продовжуючи спостерігати за хлопчиком. Хоч ми з Роббом і народилися в один день, він був старшим на кілька хвилин, і тому постійно дражнив мене, називаючи молодшою сестричкою. Спочатку мене це дратувало, але пізніше я звикла. Багато хто називав нас близнюками, але ми абсолютно не були схожі. Якщо в ньому чітко виділялися риси Таллі, у мене це були риси Старків.

До Брана, як і до всіх своїх братів, я ставилася лише з теплотою. Так, були присутні маленькі сварки, але в результаті ми все одно мирилися. Бран знає, що в будь-якій ситуації може прийти до мене по підтримку. Найчастіше він приходив до мене, коли мама вкотре його сварила за лазіння по стінах. До речі, лазити в нього виходить чудово. Здавалося, що у свої десять років він знає Вінтерфелл краще, ніж будь-хто інший. Батько, вкотре побачивши свого сина, який лазив по стінах, жартома порівняв його з білкою. Ясна річ, його лаяли і забороняли займатися такою небезпечною справою, але хлопчика ніхто не міг переконати. Зрештою, батько перестав його сварити за лазіння. Але мама ніяк не могла заспокоїтися. Її можна зрозуміти — вона переживає за сина. Адже в один момент щось може піти не так, і він просто втратить життя. Я вже не згадаю, скільки разів він давав їй обіцянку не лазити по стінах. Одного разу він навіть дав слово, що не буде так робити. Але коли дізнався, що своє слово обов’язково потрібно стримувати, повернувся до обіцянок.

Мені вже було шкода і лука, і Брана. Джон, намагаючись мотивувати хлопчика тренуватися далі, тихо сказав:

– Продовжуй, батько дивиться. — Подивившись на балкон, я побачила наших батьків — Еддарда і Кейтилін Старк.

Батько дивився на нас своїм холодним, але по-своєму добрим поглядом. Незважаючи на сувору маску лорда-хранителя, він з особливою теплотою ставився до своєї сім’ї. Я мимоволі посміхнулася, згадуючи, як батько розповідав нам безліч історій про наш рід, та й що приховувати, потайки від мами, він розповідав мені історії про бої, у яких він брав участь. Перевівши погляд на маму, мій настрій різко змінився в гірший бік. Її суворий погляд був зрозумілий більше за будь-які слова. Дивлячись на неї, я розуміла, що зараз повинна не спостерігати за Браном, а сидіти на уроці шиття разом із Сансою. Арія бігала десь у дворі, пропускаючи заняття, тож до неї особисто від мене претензій немає.

З матір’ю у мене досить натягнуті стосунки. Вона ніколи не схвалювала мого інтересу до, так званих, “чоловічих захоплень”, тому що я “леді, і маю поводитися належним чином”. У приклад вона завжди наводила Сансу. Нею вона справді пишалася, а ми з Ар’єю були для неї ніби покаранням через наш складний для неї характер. Але що ж я можу вдіяти, якщо мені не цікаві ні шиття, ні танці, ні спів. У мене все виходило чудово, і Септа часто мене хвалила, але куди цікавішою мені здавалася стрільба з лука. І мої очікування щодо цього заняття повністю виправдалися. Я просто благала батька дозволити мені навчатися стрільби. Спочатку він опирався, але я в цій сутичці характерів була переконливішою. Зрештою, він показав мені одне місце, де я могла практикуватися, не боячись бути поміченою. Зрозуміло, це було в таємниці від матері. Про моє місце знали тільки батько і Джон. Другий іноді приходив до мене, розважаючи розмовами.

В очах інших людей Джон є бастардом, але для мене він точно такий самий брат, як і Робб, Бран і Рікон. Мене ніколи не хвилювало те, що в нас із Джоном різні матері, батько ж у нас один. З дитинства ми були досить близькі. У нас навіть сформувалася своя міні-компанія: я, Робб і Джон. Ми ніколи не були порізно. Якщо сварилися, то майже одразу ж мирилися. Навіть в основі всіх капостей стояла наша трійка. Коли ми щось творили, ніхто навіть не ставив запитання “Хто це зробив?”. Усі у Вінтерфеллі знали, що це наших рук справа. Згадуючи все те, що ми робили, мені було щиро шкода тих, хто це терпів.

І було шкода Джона, якому особливо прилітало від моєї матері. Ні для кого не секрет, що вона його на дух не переносить. У принципі, її можна було зрозуміти. Просто уявіть: Ви щодня бачите плід невірності Вашого чоловіка. Не кожна жінка б терпіла таке. Але сувора Кейтілін Старк була терпляча заради свого чоловіка, який дбає навіть про бастарда.

Повністю занурившись у свої думки, я й не помітила, як Бран почав бігати за Ар’єю, кричачи їй щось услід.

Робб і Джон, що стояли поруч зі мною, зігнулися навпіл від нападу сміху.

– Чому ви смієтеся? — Здивовано запитала я.

Замість відповіді я отримала нову хвилю сміху від братів. Першим більш-менш заспокоївся Джон.

– Ну хоч ти поясни мені в чому справа.

– Просто Арія трохи перевершила Брана у стрільбі з лука, сама подивися.

– Сказав він, показуючи на мішень.

І справді, Арія зробила чудовий постріл прямо в “яблучко”. У неї безумовно є талант.

– Арія занадто схожа на тебе в дитинстві, — все ще сміючись, сказав Робб, — ти погано на неї впливаєш, сестричко.

– Ну от не треба зараз брехати. — Заперечила я. — У її віці я була найспокійнішим створінням у всьому світі.

– Ну от хто тут бреше, то це ти, — сміючись, сказав Джон, — просто згадай, як ти крала для нас із Роббом тренувальні мечі, після того, як нам зробили догану від леді Старк.

– Я не крала, а повертала те, що належить вам. Хто ж винен у тому, що з нас трьох лише я не боялася можливої догани. — Задоволено посміхаючись, кажу я.

За нашою захопливою бесідою я й не помітила, як до нас підійшов Теон Грейджой.

Буду чесна, він мені ніколи не подобався, можна навіть сказати, що він викликав у мене відразу через свою надмірну самовпевненість. У мене одразу ж назрівало запитання: “Усі Грейджої такі?”. Теон був вірною тінню Робба. Навіть не другом, саме тінню. Ні я, ні Джон, особливої любові до залізнонародженого не відчували. Частенько Грейджой задивлявся на мене так, як не дивляться на сестру свого “друга”. І звісно ж, ці погляди мене дратували. Він навіть смів мені грубити у звичайній розмові, показуючи свою “перевагу”, але брати швидко опускали його.

– Лорд Старк наказав сідлати коней. Ми їдемо на страту. — Самим що є незворушним тоном сказав юнак. — Також із нами їде Бран.

– Бран їде з нами? — Здивовано запитав Робб і подивився на не менш здивовану мене.

– Так, ваш батько вважає, що він готовий для такого.

– Йому ж усього лише десять, як він може бути готовий до споглядання страти? — Здивовано запитала я.

– А це вже не Ваша справа, леді Ліанна. Ваша справа сидіти в замку і вишивати, а пізніше вийти заміж за якогось лорда, і народжувати йому спадкоємців. — Посміхаючись, сказав Грейджой. — Ваш батько вирішив, що хлопчисько готовий, йому краще знати.

У той момент я відчула справжнісіньку злість. Що цей юнак про себе загордився? Як він узагалі сміє грубити леді?

– По-перше, не смій називати мого брата хлопчиськом. По-друге, хто дав тобі право розмовляти зі мною в такому тоні? — Я перейшла на шепіт. — Або ти хочеш, щоб Робб дізнався про ту ситуацію? — Тепер козирі були в мене. Просто річ у тім, що Теон тиждень тому взяв меч Робба, щоб потренуватися. Але в підсумку, меч став трохи деформованим. І тоді на порятунок нашому вічно самовпевненому юнакові прийшла я. Я віднесла цей меч ковалю, і він швидко повернув йому первісний вигляд. Робб нічого не запідозрив, а Грейджой залишився у мене в боргу.

– Не смій йому розповідати. Хочеш щоб він мене прибив на місці? — Так само, пошепки, запитав Теон.

– Що ви там шепочетесь? — Обурено сказав Робб, який щойно підійшов до нас, прибравши всі стріли. — Ну так що трапилося?

– Не переживай, ми просто розмовляли про поведінку Теона. — Даремно я це сказала, але вже пізно. Брат злісно подивився на Грейджоя, а той своєю чергою, вбивчо подивився на мене.

– Мені здається, що ми з тобою обговорювали, як ти маєш ставитися до Ліанни. Негайно вибачся перед нею.

– Роббе, не треба…

– Ще й як треба. Теоне, леді чекає.

– Вибачте за мою зухвалість, леді Ліанна. Обіцяю, що надалі буду стримувати себе у своїх висловлюваннях. — Коротко вклонившись, сказав юнак.

– Цього разу я прощаю тебе, але даю тобі останній шанс. Виконай дану обіцянку. — Якнайм’якше сказала я, а юнак, швидко посміхнувшись мені, пішов.

– Ну і що це було? — Запитую я в брата, який дивиться вслід Грейджою.

– Зрозумій, він має відповідати за свої слова. Не можна буде прощати його щоразу в надії на зміни з його боку.

– Я це розумію, але… — Я не встигла договорити, як брат обійняв мене і сказав:

– Ніяких “але”, Ліанно. Зараз за тебе заступаємося я і Джон. А що буде, коли ти залишишся з ворогом сам на сам?

– Якось викручуся з цієї ситуації. — Я так само міцно обійняла брата.

– Ну в цьому ти майстер, Ліанна Старк. — З легкою усмішкою сказав Робб, відсторонившись.

– А ти в мені ще сумніваєшся. — Посміхаючись, я подивилася на брата. — Мені здається, що на тебе вже всі зачекалися.

Поцілувавши мене в чоло, Робб пішов у бік стаєнь. А я ж просто стояла й оглядала двір Вінтерфелла. Адже колись мені доведеться покинути мій рідний дім. І мене мучило питання: “Як скоро настане це колись?”

 

 

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь