Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Частина 1. Глава 1. Затишшя

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Здавалося б, від дня вирішальної битви минуло чимало часу. Тоді остання гроза бузковим взмахом пронизала важкі хмари. Для мирних жителів тиха погода ще залишалася незвичною.

Сьогодні в Інадзумі було сонячно, як останні кілька днів. Морський бриз лоскотав шкіру прохолодою, запах йоду проникав у пасма волосся, але ще дужче пахло весною. Прохолодний вітер розвивав одяг перехожих, грайливо зачіпав дзвіночки, шурхотів папером, що висів на стіні оголошень.

Ох, весна… В Інадзумі, мабуть, дуже красиво опинитися саме в цей час, коли все починає цвісти ніжними рожевими бутонами. Ще трохи, і вони завалять вулиці пелюстками, половину з яких затопчуть туристи.

До речі, про останніх.

Відколи Сьогун відкрила межі далекого королівства і зняла громовий бар’єр, у країну знову ринув потік чужинців.

Стоячи на краю дороги, Люмін оглядала знайомі низькі будиночки, косі вулички та обрамлені ніжною, мов піна, листвою викривлені дерева, що явно нагадують про колишні битви.

Над вухом літало маленьке створіння. Пошепки Люмин кликала її консервною банкою. Наразі скарги Паймон про завершені завдання та порожній шлунок значення не мали.

Увага дівчини була спрямована на людей, яких тут, у закритому регіоні, було незвично багато. Це викликало спірні почуття. Люмін не горіла бажанням змішуватися з натовпом.

— Тома обіцяв зустріти нас. Чекаємо його тут. – Раптом перервала нескінченний потік балаканини Паймон дівчина.

Натовп тільки здалеку здавався цікавим багатоголовим струмочком з поглядами, що світилися цікавістю. Але, опинившись усередині потоку, Тома зрозумів, що це справжній дракон, який відносить тебе у своїх великих лапах то в один бік, то в інший, якщо зовсім не чинити опір. Проте керуючий – юнак надто вольовий, навіть у хаотичній ситуації швидко зорієнтувався і незабаром вичепив поглядом дивну маленьку істоту. Паймон! А там, де Паймон, є Люмін.

Протиснувшись повз людей, блондин у звичному одязі темних кольорів нарешті з’явився поряд. Він тепло посміхнувся, поправляючи костюм.

– Тома! – вигукнули обидві, помітивши перед собою знайоме добродушне обличчя. Паймон – з радістю. Люмін – з полегшенням.

– Уф, як сьогодні галасливо. Вітаю.

– Рада тебе бачити! – Дівчина озирнулася навколо. – Дуже незвично тут така кількість народу… Невже так багато людей мріяли побачити Іназдуму?.. – розмірковувала Люмин і задумливо притиснула палець до губ, дивлячись кудись за спину юнака. Схаменувшись, вона перевела погляд на юнака і сонячно посміхнулася йому у відповідь. – Незвично, мабуть, Тома?

– Дуже незвично, але… – Тома обернувся на гавань, де вже стояло кілька великих кораблів. – …будуть ще гості. Це не останні.

Уявивши, як багато тут народу, юнак мимоволі здригнувся. Мабуть всі так хочуть побачити свято. Ох вже ця Сьогун… – Сподіваюся, мене не завалять дорученнями, – Тома повернувся до білявої дівчини. – Чим займемося?

Люмін простежила за поглядом Томи і справді, як вона раніше не помітила кораблі неосяжних розмірів? І якщо у Лі Юе подібна картина викликала захоплення, то тепер мандрівниця жахнулася.

– Дорученнями?.. Як же свято? Знала я одного кухаря, що надто багато працював… – Задумливо простягла гостя і знову звернулася до друга. – Скажи, чи залишилися в місті тихі місця? Чайний будинок Коморе не переповнений гостями? Ми довго добиралися і добряче втомилися. Зголодніли. Було б непогано трохи відпочити.

– Кухаря?.. – замислився Тома, а потім стрепенувся. – Не хвилюйся, я ж обіцяв тобі гарний прийом!

Тома був бадьорий, і його ясна посмішка повинна вселяти впевненість у сьогоднішньому дні.

Він простяг руку.

– У чайному будинку, мабуть, галасливо, але я там дещо приготував.

Хлопець тепло примружився.

Люмін подивилася на простягнуту долоню юнака і, майже не замислюючись, вклала в неї свою кисть, а потім підняла очі на обличчя юнака.

– Що це ти задумав?.. – світлі дівочі брови підозріло піднялися. – Якщо в тебе з’явився план з порятунку Чайного дому від небажаних натовпів людей, поспішаю нагадати тобі, що попередньо слід ретельно сховати Око Бога. – Люмін хитро посміхнулася.

– Ха-ха, ти думаєш я можу так вчинити? – Грайливо розсміявся він.

Міцно стиснувши руку, Тома пірнув до краю потоку і вдвох вони попрямували вгору вуличкою. Виявилося, що коли йдеш у напрямку натовпу, не так вже й страшно рухатися.

У момент, коли Тома затягнув за собою Люмін, та встигла тільки скрикнути і спіймати руку Паймон. З висоти зросту білявої дівчини дорога здавалася непроглядною, наче вона знову залишилася посеред схилу Уван. Якби тут була одна, напевно заплутала б. Люмін сильніше стиснула руку провідника, відганяючи цю думку.

Поспішаючи, вони обходили роззяв, що задивлялися на прилавки, звернули пару разів у порожні провулки і безпечно опинилися прямо перед невеликим двориком чайного будинку. Зовні розкурювали тютюн дорогі гості, про щось перемовляючись.

Якщо чесно, поки йшли, Тома звертав увагу на вбрання гостей столиці і не побачив жодного зі Сніжної.

Принаймні поки що…

Хлопець відчинив двері і повів Люмін далі, не відпускаючи її пальці з якоїсь невідомої йому причини, наче й тут боявся втратити дівчину.

Усередині приміщення огортав аромат чайного листя та легких закусок. З гостьових кімнат долинали голоси, але керуючий повів мандрівницю у світле приміщення кухні.

– Вона тут!

На столі на них чекав плетений кошик.

Тома з полегшенням зітхнув, перевіривши його вміст. Ніхто нічого не з’їв.

Паймон зазирнула через плече юнака, повернулася до дівчини і забурмотіла на вухо.

– Сподіваюся, це не чергова доставка їжі?

Люмін здригнулася і зсунула брови, потім подивилася на управителя.

– Це що? Адже це не…

Тома обернувся, але зустрівши здивований погляд мандрівниці, розгубився.

– Ти… сходиш зі мною на пікнік? – зазвучав трохи невпевнений голос.

– А… Пікнік?.. – Люмін полегшено видихнула, поклавши руку на серце. – Звісно, ​​з радістю! Сподіваюся, там буде тихо та спокійно.

Дівчина знову посміхнулася і крадькома глянула на Паймон. Очі її іскрилися, явно від очікування майбутньої прогулянки та смачної їжі.

– Чудово, – відразу розслабився і Тома, виблискуючи чарівним рядом білих зубів. – Я постарався приготувати смачно. Сподіваюся, що нікого не отрую.

Юнак скромничав, і це виразилося у сміху з власних слів і у тому, як він вільною рукою торкнувся шиї, потираючи її.

– Якщо страва не складається з м’яти, слизу слайма та редиски, значить все гаразд! — дзвінко засміялася Люмин, а потім прикрила рота долонькою, оглядаючись на всі боки. – Минулого разу вечеря, приготовлена ​​тобою, була приголомшливою. Маю сумнів, що за минулі місяці твій талант вичерпав себе! У будь-якому випадку, давай швидше покинемо це місце?

Дівчина раптом помітила, як Паймон уплітає чужі пельмешки, натомість розповідаючи історії про морські чудовиська і ліхтарі, що мерехтять у небі.

Тома простежив за поглядом і теж побачив компаньйона мандрівниці. Це мила, часом галаслива істота зазвичай ніколи не заважала. Але зараз юнакові хотілося відвернутися від неї хоч на хвилинку. Як розцінить це сама Люмін? А якщо подумає щось не те?

– Так, пішли. Знайдемо тихе місце в горах, – здався він, посміхаючись. Пальці їх ще були сплетені.

Люмін кивнула і рушила слідом за юнаком, але раптом зупинилася і знову обернулася на захоплену Паймон, яка намагалася застосувати стратегію її друга Чжун Лі. Малятко бурмотіла, ніби залишила гаманець у будинку, театрально поплескуючи маленькими долоньками по неіснуючих кишенях. Люмін сором’язливо прикрила червоніюче чоло.

– Почекай секунду… – Вимовила вона і, наче пташка, підлетіла до кухаря і подруги, випустивши руку Томи.

За цю хвилину вираз обличчя Паймон мінявся з неймовірною швидкістю: від обурення до переляку; від образи до радісних писків. Дівчина заздалегідь розплатилася з кухарем, передавши тому мішечок, наповнений морою і насамкінець попросила простежити, щоб від перенасичення їжею маля не вибухнуло.

Тома чекав на подругу з цікавістю, оцінюючи. Пальці ледь поколювало від недавніх дотиків. Вона… невже?.. Шию мимоволі обдало жаром.

– У горах, кажеш? До храму Нарукамі? – поцікавилася гостя із золотим волоссям.

– Ти залишаєш Паймон?.. – він ніби не почув запитання.

– А?

Люмін раптом усвідомила, що щойно позбулася балакучої та галасливої ​​феї, вперше за останні пару місяців.

– Так, пообіцяла повернутися за нею ближче до вечора. – Люмін змовницьки приклала долоню до обличчя і зашепотіла Томі на вухо. Ну, або майже на вухо, наскільки дозволяв їй зріст… – Вона хоч і незамінна, але зовсім недавно у мене було два таких ось… компаньйона… А коли настала можливість, треба користуватися моментом.

Дівчина зробила крок до виходу, але, згадавши про натовп там, на вулиці, повернулася до хлопця і взяла його під руку.

– Аж два? – вигукнув Тома із здивованим обличчям, сам тепер як слухняний хлопець, не здатний чинити опір.

– Так, – кивнула дівчина, – Паймон і Кітібосі. Думаю, про нього чув?

Йти під руку було занадто близько і так хвилююче, що спочатку піро-воїна охоплював жар.

– О, я багато чув про Кітібосі і Танукі, навіть іноді натрапляю на їхні фокуси, – розсміявся він, згадуючи, як замість скрині відкрив ріпу.

Люмин же, тримаючись за друга, почувала себе спокійніше, ніби поряд рухається скеля, що сховає її від зайвих очей. Щоправда, обличчя у «скелі» чомусь було червоним, поки вони не вибралися на свіже повітря. Ймовірно, чайна хата не розрахована на таку кількість відвідувачів.

Прохолода весняного вітерця швидко остудила управителя, змушуючи того повернутися до спостережень за вулицею. Так багато людей. Одночасно хотілося вірити, що їх не побачать, і побачать одразу всі, хто має.

Думки знову плуталися, зосередитися було тяжко.

– Люмін, якщо чесно… Мені б сталась у нагоді твоя допомога спостереженнями.

– Ммм? Зі спостереженнями? Про що ти?

Обидва відійшли від дороги ближче до підйому на гору, подалі від галасливого натовпу і тепер ступали по сухій замерзлій траві з бляклими квітами лаванди.

– На тлі останніх подій комісія Тенрьо наказала особливо стежити за гостями зі Сніжної. Сама розумієш… Я нічого такого не вимагаю, просто якщо побачиш у місті щось підозріле, одразу повідом мені. Добре?

Люмін, почувши про Сніжну, стала серйозною і насупилася.

– Зі Сніжної? Хтось, крім Фатуї? – У голосі дівчини явно відчувалася тривога. – У кожному королівстві уважно стежать за ними. Але так, ти маєш рацію… Інадзума зараз найбільш вразлива.

– Саме. Тому Фатуї чи хтось ще… Не знаю, наскільки Інадзума приваблива для їхньої мети, але краще бути напоготові.

Під руку пара підійшла до підйому на гору, однак, щоб дістатися дійсно хорошого місця, потрібно буде видертися. Тома закинув кошик на плече і відпустивши дівчину, першим зачепився за виступ.

– Небагато зарядки!

Люмін уважно спостерігала за тим, як сильний і високий керуючий будинком Камісато спритно виліз на гору, посміхаючись своїм думкам.

– Вирішив відвідати Гудзі Яе? Підозрюю, у храмі також багато туристів? – Люмін простежила за реакцією юнака після того, як згадала про Міко. – Бажано, нам з нею не перетинатися… – Гостя простягла Томі долоню, щоб той підтягнув її.

– Ми не підніматимемося аж до храму. Тут і без нього є… – Він допоміг дівчині піднятися і та, легко злетівши на виступ, зіткнулася з яскравим смарагдом очей. –… чим помилуватися.

На щоках відразу утворився легкий рум’янець, Люмін опустила погляд.

Тома на мить зачарувався справді гарним видом зверху, але зніяковіло відвернувся. Пройшовши далі, ще трохи вище, він помітив вигнуте дерево з набряклими маленькими бутонами.

– Думаю, там буде добре видно море.

Наступної секунди мандрівниця зловила себе на думці, що її пальці стали гарячими. Здавалося, долоня молодика палає вогнем. Білява дівчина стурбовано подивилася на Тому, щоб переконатися, що жару в нього немає, але потім згадала про стихію його Ока Бога.

– Так, чудове місце, – ледь чутно промовила Люмін.

Знову, не розчіплюючи рук, ніби так і треба, Тома рішуче підвів мандрівницю до молодої сакури, на галявину з молоденькою травою.

У результаті їм довелося розділитися: керівник заліз у кошик і дістав звідти м’яке покривало. Як знав, що земля в цей час сира та холодна.

Клопіт був недовгий і незабаром він вказав дівчині на затишне містечко з їжею, ласкаво осяяне теплим промінням сонця.

– Я розраховував і на Паймон, але…

Тома повернувся в запрошуючому жесті, як його обличчя відразу засліпив спалах, слідом за яким пролунав сміх златовласої дівчини.

– У тебе тут таке обличчя… – усміхалася вона, дивлячись на фото, що з’явилося, – Хто знає, коли ще видасться вихідний?

– Гей! – юнак спершу від несподіванки замружився, але потім притиснувся до Люмін ззаду, заглядаючи через плече у фотоапарат. – Покажи! Не хочу вийти негарним!

– О, тобі про це турбуватися не варто! – Гостя знову засміялася і зі своїх рук показала знімок молодику. – До рук не дам! Бей Доу одного разу позбавила мене такого трофея.

Тома глянув на знімок і здався собі надто наївним.

– Я зовсім не виглядаю серйозним. Хм, треба попрацювати над… похмурістю? – жартував він, сформувавши найсуворіший погляд, на який був здатний. Управитель чудово знав свої можливості, сильні сторони, тому просто дуркував. Рідко у них бувають такі вихідні.

– Відставити похмурість, Пане Томо! – суворо промовила Люмін, пригрозивши пальцем, а потім хіхікнула, прикривши рот долонькою. – Відмінний знімок вийшов…

Дівчина опустилася на покривало і очі її заблищали, долоня лягла на щоку. Хлопець зніяковіло спостерігав. У паперових тарілках лежали різні смаколики: від данго до м’яса в пелюстках сакури.

– Ох… Ти… не перестаєш дивувати мене… І який аромат… ммм… – Їжа виглядала апетитніше, ніж у «Хорошому мисливці».

Мандрівниця ще раз глянула на зображення, а потім упіймала себе на думці, що дивиться занадто довго. Вона швидко сховала камеру в сумку і потяглася за красивими та ідеально рівними данго.

– Якось і я тебе нагодую! Звичайно, у готуванні тобі не суперник, але… я дуже постараюся! – Вона стягнула з палички ніжну кульку, блаженно посміхнувшись. – Неймовірно…

Тома був щасливий дивувати подругу своїми стравами і звичайно не проти бути ініціатором обідів у будь-який зручний випадок.

– Я вірю тобі, – усміхався він.

Люмін розслаблено відкинулася назад, туди, де мав бути стовбур сакури. А Тома раптом упіймав чужу тендітну спинку грудьми, руками упираючись у покривало. Серце відразу пропустило пару ударів, шия запалала.

«Тепло… Добре…» – промайнуло в голові Люмін, коли вона остаточно розслабилася. І нехай спина відчувала невластиве стовбуру дерева тепло, голова відмовлялася наводити будь-які висновки. Люмін прикрила очі і, дожовуючи останню кульку з палички, запитала:

– Розкажи, що нового сталося у ваших краях? Окрім того, що Сьогун відкрила межі… Як живе Аяка?

У голові юнака думки перемішалися бурхливим ураганом, груди завмерли. Тома ледве наважувався вдихнути, а коли зробив це, відчув солодкуватий аромат пшеничного волосся.

Вона правда притулилася до нього?

Зламаний тихий голос виявився прямо над вухом мандрівниці.

– Аяка в нормі… Кхм…

Люмін різко розплющила очі, почувши відповідь юнака. “Так це… не дерево…” – склалися пазли в голові і спина відразу випрямилася. Дівчина обернулася до Томи, зчепивши долоні в жесті, що вибачається.

– І-і-і… вибач! – Випалила вона, заїкаючись, і шкіра на її шиї та грудях покрилася червоними цятками.

– Н-нічого… – Тома не знав, чи це випадковість чи ні. Подібні міркування зведуть його з розуму і він, щоб відволіктися, пересів убік, нарешті взявшись за першу їжу. Це виявилася рисова кулька у вигляді маленької панди з креветкою всередині.

– Пані Аяка казала, що незабаром має повернутися її брат, Аято. Можливо, якщо ти ще будеш тут, я вас познайомлю? – Тома намагався надати голосу буденної впевненості.

Люмін пішла у свої думки, наче у вир з головою, і прийшла до тями, коли почула питання про те, чи буде вона знаходитися тут найближчим часом. Долоньки розімкнулися, ніяково втративши потилицю. Люмін, чого це ти?..» – мукала вона у себе в голові.

Дівчина довго мовчала, пауза здавалася довгою. Але незабаром вона все ж таки подала голос.

– Думаю, я пробуду тут якийсь час. Є плани… Окрім свята, хотілося б відвідати кілька місць. Сподіваюся, монстрів там тепер менше, ніж колись… – Гостя знову поринула у роздуми, на душі стало важко. – Але не будемо… про це… – Натягнувши посмішку, вона взяла таку саму кульку, як щойно проковтнув її друг. – Аято?.. Хм… Можливо, я ще буду в Інадзумі.

Тома обережно протер куточки губ, дивлячись куди завгодно, крім самої супутниці. Без Паймон тут тихо, спів птахів звучав десь далеко, немов крізь завісу, тоді як ритм свого серця голосно барабанив у вухах.

Занадто безлюдно…

До Томи тільки зараз дійшло, що вони зовсім одні, і це дико бентежило.

– Може мені супроводжувати тебе в дорозі?

– Ох… – Здавалося, все повітря вийшло з легенів дівчини. Пропозиції вона була рада, але чи захоче Тома відвідувати далекі, практично забуті людьми острови? – Не знаю, чи зручно звалювати це на тебе… – невпевнено промовила Люмин.

Легкий вітерець грав її золотистими локонами, десь далеко чути шум прибою. Раніше вона не помічала його через Паймон, що вічно бурмотіла під вухом. Зараз дівчина почувалася дивно. Наче її відвідало знайоме, але давно забуте почуття. Їй здавалося, ніби вона вдома: нікуди не треба поспішати, нема кого рятувати від нападу гідрослаймів. Затишно, спокійно, як колись бувало з Ітером.

– Звалити – сильно сказано. Якщо тобі потрібна допомога, я буду поряд. Тома не хотів нав’язуватися і вірив у спроможність дівчини більше, ніж у свою. Але якщо вона буде не проти…

– Я була б рада твоїй компанії… – М’яко посміхнулася вона. Хоча й не була впевнена, що Томі варто вирушати у подорож разом із нею.

Блондин блукав поглядом по хвилях, що пестили берег, що залишали за собою ніжну піну, поки не дістався якихось уламків.

– Хм… – Раніше він їх там не помічав. Свіжі?.. – Там чийсь човен розбився.

– Що? Човен?

Люмін простежила за поглядом молодого чоловіка і помітила розбиті дощечки, що глухо постукували об каміння. Вона не могла сказати, як давно з’явилися уламки, тому повірила юнакові на слово.

– Треба перевірити. Раптом щось погане сталося? – Дівчина відразу піднялася з покривала і підійшла до краю схилу.

– Можливо, комусь потрібна допомога. Зачекай мене.

Тома підвівся з покривала і почав складати його. Не дивлячись на квапливість, вийшло скрупульозно рівно, куточок до куточка. Хвилини не минулося, як усе було зібрано, і вони разом розкрили планери. Широкі крила, білі та бордові, дозволили плавно спуститися близько до пляжу, але навіть звідси не було видно ні живих, ні загиблих.

Під час польоту дівчина за звичкою оглянула берег. Раніше тут нерідко зустрічалися маленькі зграйки монстрів або викрадачі скарбів.

– Це дуже дивно… Ти впевнений, що уламки з’явилися нещодавно? – Ступаючи на землю, вирішила уточнити вона у свого супутника.

Тома підійшов ближче, щоб переконатися у своїй правоті, і не дарма. Дошки ще не вкрилися цвіллю, а далі по піску, куди не діставали хвилі, виднілися сліди. Керуючий мовчки підійшов до них, розмірковуючи.

– Хтось проник сюди в обхід правил.

Не міг же місцевий чоловік залізти в порожній човен і тут же розбити його? Ні снастей, ні їжі, ні одягу… Вітрило було білим, ще новим, яскраво відбивало сонце. А сліди загубились у траві.

Люмін підійшла до Томи і присіла, нависаючи над відбитками чужих ніг. Вона повільно перевела погляд на вітрила, потім на юнака і випросталась.

– Або хтось проник незважаючи на те, що Інадзума тепер відкрита, або хтось потрапив у біду і йому потрібна допомога. Варто пошукати.

– Оглянемо околиці? – Запропонував він.

Дівчина мовчки кивнула, усвідомлюючи, що заслужений відпочинок на сьогодні завершено. Вона більше не виглядала розслабленою та легкою, як кілька хвилин тому. Тепер вона була зібрана та зосереджена на процесі пошуку. Тіло напружилося, наче пружина. Люмін завжди була готова кинутися в атаку. Застосувала почуття стихії, але берег був чистий, а сліди на піску не випромінювали жодного блиску. Незважаючи на це, дівчина продовжувала намагатися, зрідка поглядаючи на Тому, відстежуючи його поведінку.

Молодий чоловік теж зібрався, зрідка торкаючись Ока Бога на поясі, готовий у разі чого захищати подругу. Разом вони пішли глибше островом, але там починалася гора, рідко траплялися дерева. Біля твердої земляної стежки теж нічого не видно.

– Може хтось просто втратив човен?.. – зрештою зітхнув він.

Та ні, сліди були. Значить, хтось все ж таки вибрався з нього і зник у невідомому напрямку.

– Немає ніяких плям крові. Думаю, цей «хтось» не поранений.

– Правильно… – Тихо промовила Люмін, обертаючись до моря. – Так ми можемо до ночі блукати і нікого не знайдемо… Я б ще раз оглянула берег. Можливо, ми щось проґавили. Щось в уламках… Особисті речі, відмітні знаки…

Мандрівниця склала руки на грудях і задумалася. Зіткнувшись із новою таємницею, їй не хотілося залишати цю справу без уваги. Мабуть, вона даремно турбується, але варто було підстрахуватися.

– Ти маєш рацію, – Тома повернувся назад.

Удвох вони повернулися до човна і стали ритися серед уламків. Погляд того, хто дуже довго живе в Інадзумі, відразу зацікавило, що човен зроблений не з місцевого дерева. Речів усередині особливо не виявилося.

Не знайшовши зачіпок, він перейшов до білого вітрила. На сонці все було добре видно.

– Може є хоча б відбиток чи вишивка… – бурмотів він собі, але, здається, нічого не знаходив. Так дивно. – Зазвичай вітрила коштують дорого, і на них обов’язково ставлять відбиток того, кому воно належить.

– Якщо човен узяли в оренду? У Лі Юе, наприклад?.. – розмірковувала гостя. – Чи крадений? Це міг бути хтось із Фатуї, тоді незабаром він проявить себе. Вони не надто обережні. Як і викрадачі скарбів.

– Якби вона була з Лі Юе, вітрило було б зроблено з вплетенням шовковиці і обов’язково мав би свій штам, – поділився доказами Тома, чухаючи шию і зітхаючи. – Мабуть, залишатися тут немає сенсу.

В другій руці важчав кошик із цілою купою їжі. Що ж тепер робити? Атмосфера відпочинку давно зникла, а таємничий човен не давав спокою. Їм правда залишається тільки чекати, прислухатися до чуток та донесінь солдат.

– Так, ти маєш рацію… У Лі Юе з цим суворо… – Люмін здивовано окинула поглядом юнака. Він знав про особливості сусідніх королівств, хоча мандрівники з’являлися в Інадзумі нечасто. – Ми могли б вирушити до штабу Тенрьо, попередити солдатів, щоб ті були напоготові. Можливо, ми даремно непокоїмося. Однак у місті дуже багато людей, які прибули сюди вперше. Вони можуть бути у небезпеці. Та й кому відомо, скільки таких кинутих та розбитих човнів перебуває на околицях?

– Так, мабуть… Ех… – Тома похмуро опустив погляд, знову чухаючи шию. Доведеться розпрощатися. – Тобі є де ночувати?

– Насправді… – Люмін ніяково переминалася з ноги на ногу. – Я й не могла подумати, що тут виявиться так багато людей. Збиралася знайти ночівлю ближче до вечора. Але тепер… Думаю, варто забрати Паймон і зайнятися пошуками.

– Оу, – Тома теж подумав, що зараз у місті навряд чи знайдеться спокійна лава, не те що ліжко. Він збирався запропонувати свою кімнату в будинку Камісато, але раптом запнувся, розуміючи, як це може звучати. – Я можу допомогти?..

– Ох… Знову я сідаю тобі на шию, Томо… – Пробубніла собі під ніс дівчина, що заливалася фарбою. – Є пропозиція? Було б непогано… – Люмін раптом застопорилася та замахала руками. – Ти не подумай, будь ласка, що я користуюся твоїми зв’язками! Точніше… Ох… – Тонкі пальці лягли на золотисте волосся… – Так, думаю, мені справді потрібна твоя допомога…

– Ходімо попитаємо, де є вільні місця? Може якісь вдасться “позичити”, – усміхнувся він і кивнув у бік міста. Варто спробувати, зазвичай деякі господарі готелів тримають кімнати, щоб потім продати дорожче, набивають ціну. Заради Люмін можна спробувати їх умовити.

– Дякую… – Дівчина ледь помітно посміхнулася і вирушила слідом за парубком. – Може я кошик понесу?.. Хоч у чомусь корисна…

Звичайно, вона була засмучена. Так довго не бачила друга, вперше за кілька місяців залишилася без Паймон, смачна їжа та чудова погода… І якийсь човен перервав такий чудовий момент…

– Облиш, вона зовсім не важка, – відмахувався рукою юнак, поглядаючи на гостю з теплом та легким сумом. Йому теж не хотілося переривати вихідний, проте про нічліг сьогодні варто подбати заздалегідь. Надвечір навіть йому двері ніхто не відчинить.

Незабаром вони дісталися міста. Тома стукав у кожний готель, у кожен заїжджий двір, проте, на превеликий жаль, усі місця були переповнені, а там, де залишалися вільні ліжка, довелося б ділити місце з чужими людьми, тому керівник рішуче відмовлявся. А раптом що…

Тома вирішував усі питання за Люмін і здавалося, що він мав на меті знайти найпридатніше місце для неї. Якщо нічого не знайдеться… Якщо раптом… йому доведеться запропонувати свої покої… Від цієї думки тіло юнака покривалося мурашками.

Після години марних поневірянь вони увійшли до найдорожчого заїжджого двору поблизу палацу Сьогуна. План був такий: тут могли залишитися місця, тому що мало хто погодиться викладати круглу суму за вид на океан та надто шикарне обслуговування. Війде в копієчку, проте керуючий готовий був витратитись на одну ніч. А там щось вигадає. Допустимо, Люмін завжди будуть раді на Ватацумі.

Всередині великої будівлі рискали службовці, стояв запах пахощів. Відразу підійшовши до стійки, Тома знову запитав про вільні місця, але молода дівчина відповіла йому чемною відмовою та жалем «Все заброньовано».

– Ех… – Тома відійшов убік і тепер ніяково чухав шию.

Довгий шлях з Лі Юе, довжиною в пару діб, вередлива Паймон і пошуки місця для нічлігу нагадували про себе втомою в тілі та підвищеною сонливістю. Люмін вимоталася і готова була вирушити до Храму Нарукамі, де довелося б ніч провести в компанії хитрої лисиці. Вона напевно залишить гостю без моря. Дівчина зі здриганням згадувала їхню останню зустріч і тут же відкинула думку про таке гостювання. А на Ватацумі добиратися довго. Люмін опустила руки, подумки лаючи себе за те, що не подбала про нічліг заздалегідь. Якщо керуючий будинку Камісато не може знайти вихід із цієї ситуації, значить варіантів справді немає.

– У селі Хігі є будиночки. Дістатись на човні можна за пару годин і, якщо позбутися самураїв, то цілком можна скористатися вільним… – міркувала дівчина. Витрачати час Томи на пошуки тимчасового житла – совість не дозволяла.

– Нічого. Є в мене один варіант для ночівлі… Я сподіваюся, тобі це не здасться некультурним… – зам’явся юнак, витягаючи безглузду усмішку.

Свідком цієї сцени став один молодий пан. Він мимоволі почув розмову про пошук ночівлі через ширму, яка приховувала його від чужих очей, але… здатися зараз? Виявити шляхетність? Хах, до чого тоді була вся ця вистава, якщо поруч з Нею стоїть керуючий Камісато?

Голоси долинали далі.

–… але може ти зможеш переночувати в мене?

Він не витримав і пирснув чаєм за ширмою, закашлявшись, але тут же спробував заткнутися. Люмін могла його впізнати.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь