Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Частина третя і четверта

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Частина третя

Святкова програма зупинилася на перерву, офіціанти прибирали тарілки, а в гостей з’явилася можливість розім’ятися. Джулієт відлучилася в жіночу кімнату, Алан сказав, що почекає її на балкончику. Зал ресторану виходив на відкриту простору терасу та кілька невеликих балкончиків. Алан знову глянув на стіл, за яким сиділа дівчина. Тепер вона там була не одна. До неї підсів хлопець, Алан його знав, але забув ім’я, хтось із молодих акторів. Хлопець намагався якомога ближче сісти до дівчини, а вона від нього відсувалась. Вона посміхалася і поводилася мило, але видно було, що компанія хлопця їй не приємна. Відвернувшись від хлопця, вона зустрілася поглядом з Аланом. Трохи зніяковіла, але в ту ж мить посміхнулася. У Алана щось сильно кольнуло всередині. Знову промайнув образ Рими у вигляді дівчини, на долю секунди. Він не зміг не посміхнутися у відповідь.
Їхній контакт перервала Джулієт.

– Я обійшла всі балкони, а ти, виявляється, і не сходив із місця, і…
Несподівано біля них опинився Майкл.
– Джулієт, люба, можна Алана, на хвилиночку?
– Звичайно, Маку, ти сьогодні капітан.
– Дякую. А ось і місіс Лоу, вона так на тебе чекала сьогодні, але ти прийшла трохи пізніше.
– Добре. Розважу стареньку, – підморгнула Джулієт і пішла до жінки, що махала їй.
Майкл повів Алана на терасу.

Алекса, побачивши, що її дядечко відвів містера Рікмана, вибачилася перед таким ненависним для неї Флінном, і сказала, що їй потрібно відвідати дамську кімнату.
Вона намагалася якомога довше пробути у туалеті, довго мила руки та освіжала макіяж. Але коли вона повернулася до зали, “кавалер” все ще чекав на неї, а столик Рікмана був порожній.
– Нарешті, – видихнув Флін. – Я думав, ти там потонула.
(“Який чудовий і незатертий жарт, скільки такту до дівчини”-, подумала Алекса).
– Там була черга, – збрехала вона.
– Гаразд, ходімо на балкон, хочу покурити. – Тоном “я все вже вирішив” сказав Флінн.
– Я не піду в зону для курців! – обурилася дівчина.
Флінн скривив обличчя. Йому все це стало набридати. Вона від нього постійно ухиляється, змушує на себе чекати і показує огиду до його звичок.
– Ну, тоді чекай.
(“Теж мені, було б чого чекати” подумала Алекса).
Він пішов. Дівчина почекала, поки він зникне, і почала шукати затишне містечко, де б він її не так швидко знайшов.

Тераса була переповнена, балкончики всі зайняті. Вона пройшлася, не плекаючи надії, вздовж вікон, і виявила ще один вихід на балкон. І незважаючи на все, цей балкон був порожній. Підійшовши ближче, вона побачила дві постаті, що стояли під слабким світлом лампи. То був її дядько Майкл і… Алан. Вона ахнула. Подітися було нікуди. Або Флінн, або її дядько. З двох лих вона вибрала це, як вона думала, найкраще.
Майкл добродушно посміхався до Алана і слухав те, що він йому казав. Як тільки Алекса підійшла до них досить близько і вони її помітили, усмішка на обличчі її дядька змінилася на холодну маску.
– Вибачте, я не хотіла вам заважати. Хотіла подихати повітрям, а всюди все зайнято.
– Ви нам зовсім не завадили, – відповів Алан. – Ми вже про все важливе поспілкувалися, правда, Майк?
Майкл не поділяв позицію Алана.

– Чому ти не з містером Флінном? – суворо запитав він.
– Він пішов курити, а я не дуже люблю дихати димом. – відповіла вона, невинно кліпаючи очима.
“Та й курців терпіти не можу, до того ж.” – подумала вона про себе.
– Зараз продовжиться святкування, краще тобі повернутись на своє місце.
– Тебе, здається, хтось шукав, дядьку. – сказала Алекса, не зважаючи на його слова. – Чоловік у синьому піджаку.
– О, вони без мене не можуть зробити нічого. – Пробач, Алан, змушений тебе покинути, інакше …
– Я розумію, звичайно, йди. – поплескав Алан його по спині.
Чоловік кинув суворий погляд на свою племінницю:
– Повертайся до Флінна, негайно.
– Добре, дядьку.

Вони залишились удвох.
Алекс зніяковіло посміхнулася Алану, і пройшла вглиб балкона. Вона подивилась униз, там було темно. Горів лише один ліхтар. То був задній дворик. Неподалік ліхтаря стояли сміттєві баки, решта простору була порожньою. Долинали уривки розмов з інших балкончиків.
Алан підійшов і сперся на поруччя біля неї.

Його присутність сильно її бентежила. Вона глянула на нього несміливо, із змовницькою усмішкою і очі її сяяли, але вона одразу їх опустила, продовжуючи посміхатися. Алана це потішило.
Вона така молода. Зовсім дівчинка. Напевно, років шістнадцять. Правда одягнена зовсім по-дорослому. Підбори, відкрита чорна сукня на бретельках, акуратні груди. Хм, менша за другий розмір, але яка гарна…
Стоп.
Алан здивувався, як далеко зайшли його думки.
– М-м, то Ви племінниця Майкла? – тихо спитав він.
– Так, щось на зразок того, – не зводячи погляду, відповіла вона.
– Це як? – підняв брову Алан.
– Він мій двоюрідний дядько, по лінії матері. Але за все своє життя я його бачила всього кілька разів, і ми не спілкувалися майже. Я його не знаю до пуття, а те, що мені про нього відомо, мені не подобається.
“Не тобі одній, люба”, – подумав Алан.

Вона ніби почула, що він сказав, підвела голову і подивилася йому у вічі. Вони вже не мали блиску, вони просто просили про щось. Співчуття?

– Вибачте, містере Рікман, я не мала це говорити. Адже ви з ним працюєте, я не повинна в це втручатися.
Ох вже ця популярність. Навіть не дає можливості повідомити дівчину, як його звуть.
– Алан, називай мене Алан, будь ласка. – він усміхнувся, і вклав у усмішку все тепло, яке тільки міг, щоб вона теж усміхнулася. Вона надто сумна для свого віку.

Вона відповіла тією ж хитрою посмішкою, що й на початку їхньої розмови.

“Так краще”, – подумав Алан.
– Я Алекс, – простягла руку дівчина.
Чоловік узяв її руку в свою та поцілував. Дівчина затамувала подих. Він це помітив.
– Настав час повертатися, – сказав він.
– Ще кілька хвилин, будь ласка, Алан.
– Як скажете, міс. – підморгнув чоловік. – Але ти вже змерзла.
Недовго думаючи, він зняв свій піджак і накинув на її плечі.
– Дякую, – сказала вона з блаженною усмішкою. Знову промайнув образ Рими. Так, вона виглядає як Рима, коли посміхається.

– Не хочу повертатися. Флін хоче забрати мене звідси, не чекаючи закінчення вечірки, а мій дядечко навіть не проти, а тільки за. Я боюсь з ним їхати. Я краще тут замерзну, ніж переступлю поріг разом із тим ідіотом.

Алан уявив собі, що може зробити той здоровань наодинці з цією тендітною дівчинкою. Але як? Вона ж неповнолітня.

– Що за середньовіччя. Скажи обом, що тобі не подобається і ти не хочеш.
– Все не так просто. І я не можу пояснити це зараз. Але мені в жодному разі не можна з ним йти.
– Тоді вважай, що тобі сьогодні пощастило. Я тебе відвезу додому. Сподіваюся, тебе влаштує “Бентлі”?

Містер Рікман провів решту вечора в роздумах. Він виступив із вітанням на сцені, і більше його ніхто не чіпав. Джулієт воркувала поруч, щось розповідала. Алану вже не була цікава її компанія, адже він зустрів декого нового. Чи не нового? Він ніби повернувся у свої 20 і тільки-но познайомився з Римою.
Чудовий вечір. Алан неодноразово повертався до думки, що це сон.

Алекса сиділа за своїм столиком і не зводила погляду з Алана. Він не міг собі такого дозволити, лише іноді поглядаючи на неї та повертаючи посмішку. Флінн продовжував схиляти до чогось дівчину, але вона не звертала на нього жодної уваги.

Коли закінчився вечір, Майкл видав Рікману стос паперів, розділених на три частини.

– Це сценарії, про які ми говорили. Вивч. Дуже сподіваюся на твою участь.
– Звичайно. Постараюся якнайшвидше це зробити.
Мимо пройшов Флінн, тягнучи за руку Алекс. Алан провів їх поглядом.

Попрощавшись із режисером, поцілувавши у щоку Джулієт, він вирушив до виходу, що веде на паркувальний майданчик. Попередньо він видав інструкції своєму шоферові.
Коли той побачить дівчину в чорній сукні з темним довгим волоссям, що йде в компанії великого високого блондина, він повинен під’їхати до неї, відкрити двері і повідомити, що її транспорт подано.
Все пройшло швидко та гладко. Коли Алан вийшов із дверей, його “Бентлі” вже під’їжджав, а трохи далі стояв блондин з відкритим ротом і дивився слідом за машиною. Алан стрибнув на заднє сидіння, і вони поспішили залишити це місце.

Частина четверта

Коментар від автора:
Навіяно кліпом Texas «In demand» 🙂

Як він міг собі це пояснити? Напевно, просто. Він не розцінював спілкування з дівчиною як флірт чи загравання. Просто їй була потрібна допомога, і він зміг її надати. І вона його врятувала. Вона зробила цей вечір просто приголомшливим. І цей вечір ще не закінчено.
Алан діяв, як личило чоловікові, і все. Зараз він відвезе її додому, а потім, можливо, вони колись ще перетнуться.

Так, пояснення просте та природне. Але насправді все значно складніше.
Ця її схожість із Римою все змінювала. Його до неї тягнуло. Він відчував, що вона призначена йому, але розумів, що цього не може статися. Вона юна дівчинка, а він зрілий чоловік, який годиться їй у батьки. Те, що його зачепило, цілком реально, адже немає гарантій, що твій коханий єдиний, і що ти йдучи вулицею раптом не зустрінеш ще одну можливу кандидатуру, так само тобі підходящу.
Ось і зустрів. Тільки 56 років – не найкращий вік міняти кардинально життя. Та він і не хотів. Він любить Риму, і ніким неможливо її замінити. А Алекс просто такого типажу, який подобається Алану.

Якщо він продовжить спілкування з нею, Рима не зрозуміє. Або зрозуміє неправильно і піде.
Він розмірковував, сидячи на задньому сидінні, поряд тихенько сиділа Алекс.
І чим далі він заглиблювався у роздуми, тим більше все заплутувалося.

Раптом Алан помітив, що Алекс пильно дивиться на нього.

– Вибач, Алан. Ти про щось так глибоко задумався, але я хотіла спитати, куди ми їдемо.

І справді, куди?

– Міс, – озвався з переднього сидіння шофер, – якщо ви дозволите, а відвезу вас з містером Рікманом на набережну. Вам обом необхідно…
– Дякую, Маркус, ти, як завжди, знаєш краще, ніж я сам. – перебив його Рікман.
– Навіщо на набережну? – Нахмурила брови Алекса.

Алан повернувся до неї, піднявши обидві брови і говорячи занудним голосом:
– Ми можемо відвезти тебе додому. Ти живеш у дядька?

Вона кивнула головою.

Алан продовжив у тому самому стилі:
– Ти хочеш пояснювати зараз своєму дядьку, чому ти не поїхала з містером Флінном?

Вона похитала головою.

– От і не став дурних питань.

Алан засміявся. Вона трохи посміхнулася.

– А як же ти? Він розгнівається і це вплине на вашу співпрацю.
– За мене не хвилюйся. Я золота рибка для Майкла, тож можу собі дозволити багато чого. Оу, вибач, я не запропонував тобі напої. Що хочеш? Соку? Коли? Мінералки?

Алекс пирснула від сміху.

– Мінералка?!
– Знаєш, я не хочу, щоб нас обох посадили. Я неповнолітніх не споюю і не спокушаю. – говорив Алан здивовано та насторожено.

Алекс вже покотилася від сміху.

– Ну добре, що вдалося тебе розвеселити. А тепер поясни, що тебе так насмішило.

Дівчина, трохи заспокоївшись, сказала:
– Дай мінералки. – і знову захихотіла.
Алан терпляче налив їй у склянку шипучої рідини, дівчина зробила пару ковтків, глибоко зітхнула і сказала:

– Я знаю, що виглядаю молодше, ніж є насправді, і що в магазинах мені не продають спиртне та цигарки, коли я їх намагаюся купити на прохання дядька, але…
– Я зрозумів. – перебив її Алан. – Ти повнолітня. Але…
– А нічого після “але”. Точніше, після того, як ти сказав, що не споюєш і не спокушаєш неповнолітніх, я тобі скажу, що мені вже двадцять три, і ти зі спокійною душею можеш мене споїти і спокусити. – Сказавши це, вона знову почала реготати.

Алан сидів як оглушений, але в глибині він сміявся разом із дівчиною. Він з подивом глянув у дзеркало заднього виду і побачив там усміхнене обличчя Маркуса.

– Пропозиція цікава, – промовив повільно Рікман, – але я, для початку, пропоную прогулятися.

– Зазвичай я не така істерична, і не заявляю нічого такого, але сьогодні я на нервах, тож вибач. – сказала дівчина.

Вони під’їхали до набережної. Маркус висадив їх, а сам поїхав шукати гарне паркомісце. Зараз це не склало труднощів, вночі машин майже не було.

Дув легкий вітерець. Розпущене волосся Алекс одразу розтріпалося, вона прибирала його з лиця і щулилася. Алан вдруге за вечір зняв свій піджак і вдягнув на плечі дівчини.

Вони пройшли трохи мовчки.

– Ходімо сядемо. – Алан підхопив її за руку і повів у бік найближчої лави.

Вітерець стих і опустився туман, тому протилежного берега Темзи не було видно. Лише розмиті вогники. Зліва від них на іншому березі світився циферблат Біг-Бена, самої башти не було видно.
Вони присіли на затишну лаву під гіллястим деревом.

Чоловік поклав руку вздовж спинки лави, дівчина сіла поряд.

– Можна я спитаю дещо? – сказала вона, дивлячись у бік річки.

– Звичайно питай. – Відповів Рікман і перемістив свою руку зі спинки лави на плечі дівчини.
– Чого ти мене сюди привіз? І взагалі, навіщо витрачаєш на мене час?

Чоловік гладив дівчину по плечах. Вони були розслаблені. Це добре. Значить, вона не мерзне.

– Я й сам собі не можу відповісти на це запитання, – сказав він після невеликої паузи.

Алекс повернулася, і відкинувши голову набік, почала розглядати профіль чоловіка.
Який він красивий. Вона все ще не могла повірити, що він тут, поряд із нею.

Олекса згадала, як уперше побачила Алана. Це був постер до першого фільму про Гаррі Поттера. Посередині був Гаррі, а внизу Снейп, Геґрід, Макґонеґел та Гогвортський експрес. Снейп зачарував її там, на місці, у стінах кінотеатру. Це була лише картинка, але вона багато в чому змінила її життя. Дівчина дізналася, що це за актор, переглянула й деякі інші фільми за його участю. Вона була закохана дівчачою фанатською любов’ю, але досить помірною. Вона не верещала і не знепритомніла побачивши Алана цього вечора. Вона знала, що це все зіпсує. Тому вона була сама собою. Втрачати їй нічого і надій вона не мала.

Коли вона приїхала в Лондон місяць тому, при розмові з дядьком Алекс дізналася дещо надзвичайне.
Справа в тому, що коли вона востаннє була в Лондоні і гостювала у дядька (їй тоді було років десять), він працював у знімальній групі фільму “Міцний горішок”. Він летів із Лос-Анджелеса до Лондона, щоб забрати Алекс і вже разом із нею повернутися назад на зйомки. Ні, він не знімав її у фільмі, та й узагалі, він там був практично ніким. Просто хотів показати дівчинці, що таке зйомка кіно. Алекс це дуже вразило, і це було найкраще, що дарував їй дядько. Але вона з часом забула один дуже важливий момент. Коли вона побачила Алана (а це був саме справжнісінький перший раз, коли вона його побачила), вона в нього закохалася прямо там же на місці. Вона не зводила з нього очей та скрізь за ним ходила. Це перетворювалося на проблему, і Майка через це мало не звільнили. Йому довелося відвезти Алекс назад до Лондона. Але містера Рікмана дівчинка ні краплі не дратувала. Він був дуже добрим і завжди усміхався. Щоразу бачучи Алекс, він питав як її справи, переживав, чи не лякають її пістолети та штучна кров.

Алекс не цікавили бойовики, вона не хотіла дізнатися і подивитися фільм, на зйомках якого була, тому після повернення додому вона деякий час зберігала теплі спогади про хорошого та гарного чоловіка, але згодом усе забулося.

І ось, місяць тому, її дядько розкопав цю скриню скарбів у її пам’яті. Тепер вона знала, чому почувається цілком комфортно у компанії Алана. Він її давній знайомий. Але що в ній приваблює його? Вона теж запам’яталася йому, тільки пам’ять поставила ці спогади на далекі полиці?

Якщо ще випаде шанс зустрітися з Аланом, вона розповість йому. Цікаво буде побачити його реакцію.
Непомітно вона припала до чоловіка. Він був такий теплий, а вона так втомилася. Ноги нили, вона не звикла так довго носити підбори. Він запитав, як добре вона знає Лондон, і коли вона ледь чутно відповіла, що вона не місцева, він її прийняв і пообіцяв показати їй усе, що вона забажає. Він говорив ще щось, і під це оксамитове звучання дівчина заснула.

Прокинулася Алекс у машині. Вона лежала на задньому сидінні, вкрита піджаком, ноги її лежали на колінах Рікмана, який спав, напівлежачи, відкинувшись на сидінні.
За вікнами машини вже світало.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь