Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Том 1. Розділ 1

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Голова гуде. Дочитавши черговий рядок тексту, очі глянули на іконку з годинником. «Сьома ранку?». Я потягнувся і встав з комп’ютерного крісла, а у голові вже почали будуватися плани на сьогоднішній день.

Цієї ночі я від «нічого робити» прочитав в Інтернеті з десяток історій про маніяків – чудова тематика для чергової безсонної ночі. Читання похмурих оповідань було моєю улюбленою справою – нехитрою, нічим не обтяжливою, так, щоб вбити нудьгу. Моє єство жадало цього – побачити на «власні очі» всі подробиці, відчути весь спектр почуттів дійових осіб, отримати від цього насолоду. Просто тому, що це було мені необхідно так, як і кожній людині в якийсь період її життя.

Напнувши на себе улюблену синьо-чорну худі і перші джинси, що попалися, я поспішав до автобусної зупинки, на ходу дочитуючи цікаві «пригоди» однієї з жертв. Так не хотілося повертатися в реальність, що очі ледве вдавалося відліпити від екрану.

Серійні вбивці викликали у мене (і ще у кількох сотень тисяч користувачів) дивний інтерес, як все страшне, незрозуміле, як от потворності та чужі страждання. У їхніх злочинах простежувався сенс і закономірність – вони любили маніпулювати та виставляти напоказ свою перевагу, а під час розслідування офіцери та службовці враховували кожну дрібницю, заглиблюючись у особистість самого злочинця, його мотиви, манеру поведінки.

По шкірі проходили мурашки від усвідомлення, що будь-хто з пасажирів в автобусі може загрожувати людству. Я озирнувся на нудьгуючих людей навколо і лише хмикнув. Ніхто не заглиблюватиметься в життя один одного, замислюватиметься, підозрюватиме. Навіть я, стоячи поруч із ними, цим не займатимуся. Ні я, ні вони мені, здебільшого, не цікаві.

В черговий раз подивившись у вікно, я з жалем впізнав зупинку, що невблаганно наближається до мене. Чи я до неї. Неохоче поклав телефон у кишеню і з похмурим виразом обличчя вийшов з транспорту. У голові яскраво вимальовувалися картини вигаданих розслідувань і викрадень, що хвилювали мене більше, аніж світ навколо в чорно-білих тонах, який не викликав жодного інтересу.

Дійшовши до універу, я мимоволі почав смикати краї рукавів, постійно проводячи долонею по потилиці. Я так і відчував на собі чужі погляди, від яких по шиї прокочувала хвиля лоскоту. Миттєві погляди людей, яким інтуїція нагадувала не перетинатися зі мною. Мені було все одно – до такого швидко звикаєш.

Коридори корпусу, де проходила пара, пустували – я спізнився. Це було нормою і ніяк мене не напружило. Хоча ні, брешу, це дико напружує, бо варто було мені з’явитися на порозі потрібної аудиторії, як кожен вважав себе зобов’язаним звернути свою нікому непотрібну увагу на мою нічим не примітну тушу.

І знову брешу. Поява вилупка-студента, який заходить на лекції раз на кілька місяців, природно викличе галас, нехай і делікатно прихований. Тому я не любив приходити в універ – чому б усім не забити болт на прогульника, яка їм взагалі до мене справа?

На лекцію я за своєю звичкою прийшов лише з телефоном у руках, і моментами вникав у монолог лектора. Одногрупники явно думають: він уявив себе казна що й ненавидить всіх нас поголовно. Якби я справді ненавидів увесь людський рід – давно б прибив когось. Однак хто знає, чи не зробив я цього вже, адже спілкуватися зі мною стало настільки небезпечно, що я особисто відгородив себе від можливих жертв. Нехай дякують, дурепи.

Цілу пару мене розривали суперечливі думки. По аудиторії лунав нав’язливий шепіт: «Це Алан? Той самий?»

Тихо пробурмотів собі під ніс, мені захотілося залізти на стіну або просто повіситися. Невже вони знову вигадали якусь легенду? Таке повторюється щоразу, коли я приходжу до університету, і це ще одна причина не приходити сюди зовсім. До мене доходив лише невиразний шепіт і солодкі слова «вбивство», «жорстоко», «мерзотно», а ще цілком помітні фрази «убив», «цей хлопець». У голові мимоволі складалися цілі пропозиції, поки я спостерігав за нудним виглядом викладача, який читає вголос весь текст, написаний у його методичці.

Як тільки пролунав дзвінок, я мовчки вийшов з аудиторії, намагаючись не чути всіх цих напівфраз і розмов про мою особистість. «Заради неї», — переконував я себе в думках. «Я покажу їй, що я нормальний». У коридорі мені здавалося, що кожен студент, який проходить мимо, знає про мене більше, ніж я сам. Що всі вони налаштовані проти мене. Дихати стало важко, і мені хотілося якнайшвидше кудись сховатися.

Вийшовши з будівлі, я вишукував безлюдне місце, щоб перевести подих, зібратися з думками і заспокоїтися. «Ніхто тебе не чіпатиме, Алан. Ніхто». Я стояв на задньому дворі одного з корпусів, викурюючи одну сигарету за іншою. «Чорт візьми, чого я нервуюся?» Вдихнувши глибше, я відкашлявся – проковтнув надто багато повітря. «Якщо я хочу щось змінити, відступати зараз не має сенсу», ― так я собі говорив, ще не до кінця вірячи навіть самому собі. Чи хочу я щось змінити у своєму житті?

Зупинивши потік само руйнівних думок, я заплющив очі, витісняючи з голови все непотрібне сміття. Відкривши їх через декілька секунд, я нарешті спокійно озирнувся навколо. Дещо прохолодний вітер піддував під кофту; дерева, що колихаються, листя яких ще не готові були пожовтіти, заспокоювали; яскраве сонце пригрівало, але від його променів болісно різало в очах. Повільно зітхнувши, я кинув убік недокурену цигарку.

«Чи не ти казав, що збираєшся кинути?»

Взявши в руку пачку Winston , я байдуже розглядав напис: «Куріння вбиває», що вже давно злився із загальним фоном. Стискаючи пачку в руках, я все ще не міг позбутися її. «Я тільки нещодавно купив нову, навіщо пускати гроші на вітер?»

Не зумівши перебороти себе, я впхнув її назад у кишеню, і вирішив піти на другу лекцію. «Цього разу буде легше – я певен».

Я намагався переконати себе, що всім байдуже. Парочки, гучна компанія людей, хлопці та дівчата в навушниках. «З чого вони вирішили, що я вбив когось?», «Це ж просто чутки, їй-богу». Добре, що я дізнався про них одразу ж завдяки невтішним розмовам в аудиторії. Але справи це не змінює.

Згадуючи, де знаходиться потрібний мені корпус, я крутив головою то туди, то сюди, наче втрачене щеня. Пара почалася вже як десять хвилин тому. Я не поспішаючи вийшов на малолюдну стежку, знову бачивши засмучені і боязливі погляди. «Хтось поширює ці чутки, причому дуже активно».

На горизонті невтішно з’явилася неприємна група хлопців. Їхні різкі рухи та гучні розмови насторожували, та й виглядали вони як шпана якихось вуличних хуліганів. «Так, Алан, вони просто виглядають страшенно, судити людей по вигляду собі дорожче». Проте мої думки не справдилися. Один розумник, проходячи повз, навмисне зачепив мене плечем, від чого я на секунду втратив рівновагу, але, благо, нікуди не впав.

— Чого балухи вилупив? — навмисне розлючено вимовив він, відразу наближаючись впритул.

Насмішкувате обличчя, коротка стрижка і якесь божевілля в очах. У мене не було жодного бажання щось відповідати – я скорчився від однієї думки, що може піти далі. І, явно помітивши наляканість у моїх очах, хлопець безцеремонно схопив мене за лікоть, з силою впиваючись у нього і не даючи втекти. Подавши якийсь знак своїм дружкам, вони, переглянувшись між собою, пішли далі своєю дорогою.

― Нам треба поговорити, ― сталевим голосом промовив цей ненормальний.

Не церемонячись зі мною і не звертаючи уваги на типове: «Відвали від мене», він силоміць відвів мене в бік кудись подалі від стежки.

До мене одразу дійшло, що поки цей чорт не скаже, що йому там дідька треба, він не відлипне. З цієї причини я не особливо й чинив опір. «Якщо поб’ють – нехай. А якщо прикінчать – ще краще». Приклавши мене до стіни, він виставив руку вперед, перекриваючи шлях до відступу. Даремно тривожиться – тікати я вже не мав наміру.

— До мене дійшли чутки, що один скажений псих набрався сміливості заявитися в універ, — «як швидко інформація розлітається між цими роззявами».

— Це що, на твою думку злочин? — я намагався триматися рівно, незважаючи на те, що мені відверто загрожували.

— В нас тут розумник знайшовся? — злість палала в ньому, і зіниці блакитних очей почали звужуватися.

«Зараз вмаже мені – це вже точно». Рука була стиснута в кулак і все, що залишалося – це дати мені по морді. Однак хлопець явно не за цим прийшов, тому люто продовжив:

— Я не прихильник насильства, і мені лише треба поставити тобі питання, — він стримувався як міг, намагаючись навіть вирівняти свою промову. — Як тебе… Алан? — і в нього це виходило, хай і незграбно.

― Алан, ― підтакнув я йому, хоча знав, що відповідати було зовсім необов’язково.

Можна було ще добавити «приємно познайомитися, скажений покидьок», але я все ще цінував своє життя, хоч і трошки.

— Відповідай мені чесно, — слова звучали щиро, в них відчувалося прохання. — Те, що про тебе кажуть, це правда? — такі серйозні та зосереджені очі.

Мені хотілося засміятись, або навіть заплакати – я ще не вирішив. Але дурість, що звалилася на мене, просто виморожувала. Дивлячись на цілком дорослого хлопця зі стрункою, спортивною статурою, приємною оку мордочкою, просто неймовірно виразними очима, який ставить таке дурне питання, у мене просто волосся дибки встає і хочеться запитати прямо в обличчя: «Ти дурень?»

Але я стримую цей порив, у голові прокрутивши варіанти того, навіщо йому потрібно дізнатися, чи правда я когось прикінчив у цьому житті просто тому, що виглядаю як якийсь маніяк.

— Чесно сказати, я нічогішеньки не розумію, про які чутки ти ведеш мову, — я намагався триматися незворушно, надаючи своїм словам якомога більше впевненості. ― Що про мене кажуть – для мене, насправді, та ще загадка, і я не жартую.

Помітивши лють, що повернулася в очах цього незґраби, я намагався  стримати свій запал, щоб звучати переконливіше.

— Наприклад, сьогодні я прийшов на одну-єдину пару – перший раз у цьому семестрі, до цього просиджуючи штани в хаті, як якийсь невдаха. Те, що я трохи неадекватний, ще нічого не означає, ти так не думаєш? — я намагався звернутися до великого розуму цієї розгніваної «незрозуміло з якоїсь причини» людини. І, схоже, це спрацювало.

— Ясно, — він тяжко зітхнув. ― Щасти тобі, ― відсторонився від мене, маючи намір йти.

Я перевів дух і зміг із полегшенням ковтнути повітря, в голові проклинаючи всіх цих недалеких пліткарів. І саме в такі моменти і відбувається якась мерзота.

Біль пронизала раптово. Я скрючився, усвідомлюючи, що отримав із розвороту в живіт тим самим кулаком, яким зовсім недавно міг отримати по морді. В очах потемніло, я стиснув зуби від болю, відкашлявся. Хлопець грубо взяв мене за плече, вдивляючись у викривлене болем обличчя.

— Щоб ноги твоєї я тут не бачив, зрозумів? — він відкинув мене вбік, окидаючи зневажливим поглядом. ― Тобі тут не місце – запам’ятай це на все життя, інакше я переб’ю всі твої кісточки до єдиної, і це буде тільки початком, ― отруйним голосом кинувши загрозу, «красень» розвернувся і пішов геть, залишивши мене наодинці з самим собою.

Я притулився до стіни і скотився вниз. З болісною усмішкою дивився у бік кривдника, якого фортуна обминула. Так, у мене немає звички шкодувати себе – навіщо, власне? – я цього просто не заслуговував. Але цього хлопця мені було шкода. Відверто шкода. Незважаючи на це, я не мав жодного бажання в цьому розбиратися.

Сплюнувши, я встав на ноги, посміхаючись долі. «Здається, поки я не змінюсь зовні, люди так і будуть приставати до мене як мухи на лайно».

Попрямувавши у зворотний бік, незабаром я підійшов до головного виходу з універу. «Тут тобі не місце». Звичайно, не йому це вирішувати, але, знаєте, щось в мене вже нема бажання налагоджувати своє студентське життя. Сидіти вдома та займатися своїми улюбленими справами завжди набагато приємніше.

Плюнувши на всі свої проблеми, я дійшов до автобусної зупинки, сів у транспорт і повернувся до того, з чого почав цей день – до прочитання чергових похмурих оповідань. Так само, як ще буквально кілька годин тому, я, не звертаючи уваги на навколишній світ, вирячився в екран і жадібно прочитував кожен рядок.

Як тільки вхідні двері хати зачинилися, підтверджуючи моє прибуття додому, я відліпив очі від телефону. «Те, що про тебе кажуть – це правда?» Я хмикнув, повільно роззуваючись.

— Звичайно неправда, хто взагалі ці чутки поширює, — сказав я кудись у порожнечу.

Насамперед я зайшов у ванну – з’явилося моторошне бажання змити з себе всі ці підозрілі погляди. Так чи інакше, в дзеркалі я зіштовхнувся зі своєю похмурою пикою, на яку зовсім не хотілося дивитися.

«Уже краще б він стукнув по ній раз – мені б полегшало». Знявши весь верхній одяг, перед дзеркалом з’явилися помітні рубці, порізи на досить худому тілі. Про це краще взагалі мовчати – на себе дивитися завжди бридко. Позбавившись штанів і білизни, я заліз у ванну, вмикаючи душ і налаштовуючи температуру води.

Поруч, на поличці, красувалися найнеобхідніші ванні приналежності. Взявши до рук бритву, я покрутив її в руках. «Вибач, друже мій, тебе мені вже явно замало». Поклавши її назад, я взяв те, що лежало поряд з нею. «В самий раз».

Довге лезо, заточене спеціально для різких, моментальних порізів, і тонка металева рукоятка з нехитрими візерунками. Привабливий тонкий ножик. Виставивши руку тильною стороною, я виглядав вільне, ще недоторкане місце на шкірі. «Це точно розслабить мене». «Якщо не карати – сенсу не буде». «І я все продовжуватиму творити маячню, поки не здохну».

Шум води заспокоював. Перед очима все миттю забарвилося в червоне. «Це має бути боляче, але…» Але щоразу це лише розбурхує, збуджує, на серці стає тепло. Шум не припинявся ще якийсь час. Завдяки йому настирливий звук повідомлень, що надходили на мобільний телефон, залишався поза увагою.

«Нарешті я знайшов тебе».

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь