Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Те, що приховано

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Лань Січень завжди знав про Мен Яо більше, ніж інші. Знав про його мрії, його милі уподобання. Знав як найлегше його розсмішити. Знав про його слабкості.

Мен Яо завжди здавався йому книгою, яку так і хочеться читати залпом, в очікуванні чогось непередбачуваного на наступних сторінках.

І він читав. Швидко, невміло, часом так поспішаючи, що упускав важливі деталі.

Він любив його. Такого, відомого лише йому. Лише з ним він був гранично беззахисним, порцеляновою статуеткою, яка для інших здається лише твердою, але аж ніяк не крихкою.

Як оманливо. Мен Яо був дуже крихким. У нього часто паморочилася голова, але ніхто, крім Лань Січеня, цього не помічав. Та й сам Лань Січень почав помічати тонкі зміни, ретельно приховані, щоб не оголити свою слабкість перед іншими, лише через багато років.

Мен Яо оголявся перед ним поступово, послаблюючи свою броню, довіряючись.

***

Лань Січень згадує той яскравий літній ранок, коли бродив по полю, прихований від чужих очей на чужій території. Мен Яо ще спав. Йому завжди було потрібно більше сну.

І про це теж ніхто не здогадувався. Мен Яо в очах інших був трудівником, що встає ні світ ні зоря. І він справді вставав, щоранку борючись зі своїм організмом, позбавляючи себе такого цінного відпочинку.

Ведучи рахунки для сім’ї, котра дала йому роботу і прихисток, він нарешті організував трохи вільний режим роботи і користувався цим сповна, половину ранку проводячи в ліжку, сонно ворочаючись у променях нового дня.

Лань Січень милувався їм. Він хотів зробити щось приємне, щось миле настільки, що межувало з дурістю. Щось, народжене світлом всередині.

Лань Січень згадує, як брів по полю, насолоджуючись ароматом диких квітів, коли не зрозуміло — квітка це чи бур’ян. Він вибирав лише самі красиві, повні аромату квіти, дбайливо укладаючи в букет.

Лань Січень так добре пам’ятає, як ніс ці квіти йому, гідному всього світу. І він хотів подарувати Мен Яо таку прекрасну його частину, не маючи зараз можливості зробити для нього щось більше.

Лань Січень поставив букет у перший відповідний посуд. Поставив поруч з ліжком, на якому все ще спав Мен Яо, поступово пробуджуючись.

Лань Січень дивився. Дивився як той потягується в ліжку, немов кошеня.

Як сонно позіхає, відкриваючи очі, повні сліз. І голосно чхає.

Лань Січень розуміє не відразу. А коли до нього доходить, він кидається до Мен Яо, хапаючи обличчя руками, зціловуючи сльози зі щік, просячи вибачення і обіцяючи викинути ці бісові квіти.

Мен Яо посміхається, все ще сонливо-солодко, обіймаючи Лань Січня, зариваючись в нього головою.

Шепоче:

– Ось ти і дізнався про мене щось нове.

***

Ночі в Ханьші стають все холоднішими. Осінь повільно, але впевнено, підкорює території, акварельними розводами торкаючись листя, задуваючи холодним вітром. Лань Січень ворочається, не в силах заснути, ще не готовий звикнути до того, що літо закінчилося. Він гріється в теплих спогадах того літа, яке стало для них особливим.

Він дізнався не тільки про схильність до алергії у Мен Яо. Він дізнався, як той може любити. Як багато тепла він може віддавати, льодяніючи сам. І Лань Січень завжди хотів його зігріти. Втомившись ворочатися, Лань Січень сідає в ліжку.

***

Коли вони спали у ньому разом, Січень завжди контролював, щоб Мен Яо не розкрився уві сні, звідусіль підлаштовуючи під його тіло ковдру, найтеплішу серед тих, що були в Ханьші.

Для вірності обіймав чуже, спляче тіло зверху, притискаючи до себе, не дозволяючи йому мерзнути. Мен Яо мав велику потребу у сні, а Лань Січень – в тому, щоб зробити його сон затишним.

Ніхто й не знав, що часто спільне нічне полювання названих братів проходило так. Цзінь Гуан’яо спав стільки, скільки міг, а Лань Січень був сторожем його сну.

***

Вітер задуває все сильніше. Лань Січень піднімається, щоб прикрити вікна ще щільніше, крокуючи босими ногами по холодній підлозі. Йому так не вистачає трохи тепла. Ніби він сам тепер може охолонути в будь-який момент. Лань Січень повертається до ліжка, сідаючи, накидає на себе ковдру. Можливо, час вже палити вогонь вночі.

Але він не хоче цим займатися зараз. Сидить, уткнувшись поглядом углиб кімнати. Погляд його зупиняється на столику, пробуджуючи спогад. І він одразу розходиться теплом всередині.

***

Мен Яо змінив ім’я, отримав титул. Лань Січень намагався вірити, що тепер з ним буде все в порядку, тепер його життя стане легше. У новому статусі і з новим ім’ям той готувався нанести візит у Хмарні Глибини.

Лань Січень чекав його, хвилюючись і зводячи себе думками, чи буде все як раніше. Він хотів показати свою любов. Не словом, не вчинком навіть. Чимось іншим. Того ранку, лише неба торкнувся світанок, Лань Січень поспішав на кухню.

Він хотів пригостити А-Яо чимось простим, але смачним, не тим, що звично подають у його клані. Дошкуляв кухарів, раз у раз втручаючись у процес готування, а всередині згорав від нетерпіння, від передчуття швидкої зустрічі.

Коли Цзінь Гуан’яо прибув до Хмарних Глибин, його вже чекав унікальний обід. Лань Січень намагався дотримуватися всіх норм пристойності, належних його статусу. А-Яо тепер – почесний гість, визнаний син Цзінь Гуаньшаня.

Поважно вклоняючись, він запрошує Цзінь Гуан’яо в будинок. Той теж тримається поважно, дякуючи за запропонований обід. Лань Січень намагається не задивлюватися на те, як той їсть, не милуватися так вільно, як раніше. Мен Яо подобається їжа, він їсть акуратно, але швидко, увійшовши у смак. І Лань Січень радіє. Він все ж не стримує закохану посмішку, дивлячись на старанно жуючого Цзінь Гуан’яо, на ямочки на щоках, на погляд, що різко змінився, і гримасу болю, яка проходиться по обличчю.

Цзінь Гуаньяо благаюче зводить великі очі, повні жаху, і Лань Січеню страшно. Страшно від усвідомлення, що це сталося знову.

А-Яо руками тримається за живіт, поки Лань Січень допомагає йому дійти до ліжка. Укладає, допомагаючи прийняти зручне положення, і тікає вглиб кімнати.

Повертається з нагрітою подушкою, прикладає її до чужого живота. З них злітають маски, оголюючи їх справжні пориви і почуття. А-Яо, незважаючи на біль, тягнеться за поцілунком, і Лань Січень цілує, шепочучи «пробач», знову і знову.

***

— Пробач, — шепотом лунає порожнеча Ханьші. Лань Січеню вже немає в кого просити вибачення. І він ніколи не пробачить себе сам. За те, що засумнівався в ньому, вбивши.

Час стирає всі погані спогади, в фарбах оживляючи лише те, що пофарбовано теплими тонами в пам’яті. Але від цього стає ще холодніше, реальність втрачає тепло з кожним дмуховінням осені.

Лань Січень знову піднімається, підходить до стелажу з рукописами. Дістає той, який попадається під руку першим.

Він стоїть, розглядаючи рядки літопису про події минулого. Про священну війну, в якій вони здобули перемогу. Лань Січень раніше ніколи не відкривав цю книгу – формальний, статусний подарунок від Цзінь Гуан’яо. Він і так все добре пам’ятав, ті всі події.

Досить добре пам’ятав. Дуже часто згадував.

Як чекав на кожен його лист, який наближав їх до перемоги; як вишукував у сухих ієрогліфах щось, що було призначено лише йому. Належало лише їм.

І знаходив. Дурні, чудернацькі шифри, в які граються діти, але які б не помітив сторонній, навіть думки не допускаючи шукати їх у стратегічних посланнях.

Лань Січень згадує, безцільно перегортаючи сторінки, коли з книги на підлогу щось падає.

Серце пропускає удар, коли Лань Січень нахиляється, щоб підняти засушену польову квітку. Він трепетно торкається її пальцями, помічаючи маленьку записку поруч.

Сльози підступають до очей, до болю стискається горло. Лань Січень роздивляється дрібні ієрогліфи, таку знайому серцю каліграфію.

«Того дня ти дізнався про мене щось нове»

Лань Січень посміхається крізь сльози, ковтаючи присмак солі та гіркоти. Сидячи на холодній підлозі порожнього Ханьші, він притискає клаптик паперу, в якому приховано все тепло безповоротно втраченого світу. Але цей прихований від усіх довгі роки шматочок тепла дарує надію.

Вони ще зустрінуться, нехай і тисячу життів потому, але він буде чекати. Буде знати всі слабкі місця своєї коханої людини. І цього разу він точно зможе подбати про нього.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

Коментарі на “Те, що приховано



  1. Дуже шкода Лань Січеня. Легко любити хороших і ненавидіти поганих, але складно, коли в людини сотні обличь і моральний компас не може на чомусь зупинитись.