Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

під білим цвітінням вишень

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Вони маленькі, зовсім маленькі, коли Кая питається, чому в цього хлопчика навпроти погляд такий серйозний-серйозний. Хлопчик вчепився білими пальчиками у долоню мами, його волосся – чиста платина – майже дістають до вух.

 

– Альбедо, – чує тиху відповідь, посміхається яскраво-яскраво. І рішуче простягає руку:

 

– Я Кая! будемо друзями? хочеш ненадовго втекти звідси?

 

– Принц Кая? – тихо і допитливо питає білявий хлопчик.

 

– Та ні, просто Кая! А принци дурні, я не люблю їх.

 

Альбедо не почувається дурнем. Але погоджується з юнаком, киваючи.

 

Альбедо думає, що Кая схожий на Місяць, грайливо виглядаючою з-за Сонця. Що очі його – яскраві зірочки та й годі, а щоки його – рожевий захід сонця та сором’язливості. Місяць яскравий в ту ніч, і, сидячи на горищі фамільного маєтку Альберіх, маленькому принцу спокійно. Вперше.

 

Їм сімнадцять, коли на благодійному балу шепіт Кеї навпроти вуха кличе його до фруктового садочку неподалік.

 

“Ніхто нас не побачить, а ми нарешті втечемо від цієї нудьги”. І стискає у своїй теплій долоні руку Альбедо так, що навіть червоніють кінчики вух.

 

Вони мчать крізь коридори маєтку, оминаючи лицарів, що можуть зацікавитися двома юнаками, що втікають з балу. Хватка Каї міцна, а Місяць цілує його синьо-чорні пасма волосся. У них є запевнення Ділюка, що ніхто їх не шукатиме, свобода в легенях і сьогоднішня ніч, розсипана на небі зірками.

 

Сховавшись від чужих очей за квітучою вишнею, вони відводять дух. Альбедо затримує подих – щоки Каї розчервонілися і груди ходором. Світлячки хлоп’яцтва і балощів в його очах – юність, юність, юність.

 

Кая каже, що волосся в Альбедо вже дуже довге з їхньої останньої зустрічі. Пропускає сніжне пасмо крізь пальці. Контраст його смаглявої шкіри з білизною волоссі Альбедо – дивовижна краса.

 

– Ні, мені дуже подобається, правда-правда! Не обрізай його ніколи. Щоки Альбедо – наливні персики, і Кеї подобається, страшенно подобається змушувати його червоніти.

 

Він прибирає світлі локони з чужого обличчя, вії Альбедо, дивовижно довгі, ледь тремтять. Теплим і ніжним опускається його поцілунок на чужі повіки. Кая хоче спитати, чому в Альбедо такі холодні руки, переплітаючи їхні пальці. Чому його вії такими красивими тінями лягають на вилиці, і чому він такий, такий вродливий.

 

Останнє сором’язливе “можна?” тане між їхніми губами.

 

Це юнацька боязкість першого поцілунку і це відчай переплетених рук. Щоки палають, так палають, і їх напевно вже всі обшукалися.

 

Кая посміхається – однобоко і правою ямочкою – тільки він так вміє. Цілує Альбедо у рум’яну щоку і каже, що їм треба скоріше вертатися.

 

Їхнє маленьке кохання залишається вирощеним у невеликому садку на задньому дворі під білим цвітінням вишень і гудінням бджіл.

 

***

 

Їм по двадцять – широкі плечі та натружені тренуваннями спини, підлітковій незграбності зовсім не лишилося місця. Кая – шановний капітан кавалерії, його волосся ще довше, його посмішка ще впевненіше, і кроки тяжчі. Завидні монштадські наречені грайливо червоніють від його компліментів і поглядів.

 

У Альбедо – заставлена науковими книжками квартира, забита теоріями голова.

 

Сьогодні в Монштадті фестиваль, прилавки ламлються від їжі, вуличні барди зривають голоси і красуні пускаються у танець. Так завжди в цьому місті.

 

Сьогодні річкова гладь незвично спокійна, не дивлячись на такі веселощі. Кульбаби тихо колихаються від прохолодного вітру, вдалині видніються дерев’яні ручища млинів і чутно гучні голоси монштадців.

 

Він, Альбедо, приїжджає сюди нечасто. Місто йому чуже, а люди – далекі. І, втікши від свого титулу, від своєї сім’ї і самого себе, він не відчуває себе вільним, не так.

 

А Кая, Каї личить бути капітаном кавалерії, йому личить бути принцем, завжди личило, бути серед людей, серед таких, як він.

 

Безмовність ночі розрізають тихі кроки, і Альбедо не потрібно обертатися, щоб знати, хто це.

 

– Ти прийшов, – каже він.

 

“В якому із всесвітів я б не прийшов?” – думається Альбедо.

 

Але руки Каї в його волоссі, і це безпечно, це звично, це майже прохання “затримайся на довше”.

 

Але в очах Кеї більше не витанцьовують бешкетниці-зіроньки, коли він говорить, його голос сповнений печаллю:

 

– Ти – все, про що я коли-небудь мріяв. Це просто…

 

– Я знаю, – перериває його Альбедо. – Ти остання надія, я пам’ятаю. Все нормально.

 

Тому що Каї личить бути на вершині лицарів Монштадту. Тому що Альбедо біг з королівства трохи за свободою, трохи за ним. В основному за ним.

 

Але його голос все одно зраджує і зривається.

 

Тому що Кая завтра одружується.

 

І вона – вона скоро стане головним магістром.

 

І вона: легка і ніжна, добра і розумна, і її щоки майже наливні персики, а платина волосся сяє на сонці.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь