Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Не ідіот, а сліпець

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Янь Вуши не міг нести на спині поранену та вмираючу людину. Незважаючи на те, що ця людина була лідером гори Сюаньду.

 

Під рукою був учень, який виконував важку роботу. Таким чином, завдання випало на Ю Шен’яня.

 

Секта Очищення Місяця мала запасний особняк у районі Фанін поблизу Піку Півкроку. Було нелегко ходити з Шень Цяо на спині, оскільки майже всі його кістки були зламані. Особливо слід також пам’ятати про силу, яку вони застосовували, щоб переконатися, що стан Шень Цяо не погіршиться через це. Незважаючи на те, що Ю Шен’янь володів цінґоном [1] і працював ногами на вищому рівні, йому все одно знадобилося майже дві години, щоб дістатися до особняка.

 

Янь Вуши пішов попереду нього. У цей момент він уже спокійно пив чай.

 

Учителю, ви справді рятуєте Шень Цяо? Поселивши пораненого, Ю Шен’янь прийшов зі звітом.

 

Хіба я не повинен? Запитав у відповідь Янь Вуши

 

Практично всі його меридіани [2] зламані. Багато його кісток також роздроблені. Це правда, що він зберіг частину своєї внутрішньої ци [3], але навіть якщо ми зможемо врятувати йому життя, немає надії, що він зможе повернути свої бойові навички. Крім того, у нього від падіння тріснула потилиця. Він навіть може прокинутися ідіотом.

 

Янь Вуши ледь помітно посміхнувся, хоча ця посмішка не була теплою, і сказав: 

 

Учень Ці Фенґе. Лідер секти гори Сюаньду. Командувач усіх православних сект. Колись він купався у найвищій славі, але, отримавши лише одну поразку, він виявився гірше, ніж нікчема. Навіть якби він міг повернутися на гору Сюаньду, він ніколи не зможе знову стати лідером секти. Мені цікаво, що від буде відчувати, коли прокинеться й дізнається про те, в якій ситуації перебуває.

 

Ю Шен’янь зітхнув: 

 

Це правда. Навіть звичайна людина не змогла б змиритися з таким падінням, не кажучи вже про когось, як Шень Цяо, якого завжди любили Небеса. Чим вище стояти, тим болючіше падати!

Потім він засумнівався:

 

Але врешті-решт, оскільки Шень Цяо був учнем Ці Фенґе і лідером гори Сюаньду, який також увійшов у десятку найкращих, його бойові навички, напевно, були видатними. Навіть якщо Кун’є зміг його перемогти, як він міг перемогти його таким нищівним способом? Чи може бути, що бойові навички Кунь’є навіть кращі, ніж у Хулуґу з минулого?

 

Янь Вуши ще раз посміхнувся і відповів:

 

Що стосується цього питання, якщо Шень Цяо не прокинеться ідіотом, ти можеш запитати його.

 

У Ю Шен’яня було відчуття, що з тих пір, як вони підібрали Шень Цяо, його вчитель, здавалося, був у такому гарному настрої, що навіть кількість разів, коли він посміхався, збільшилася.

 

Але цього, безперечно, було недостатньо, щоб створити у нього хибне враження, що його вчитель став м’яким до Шень Цяо, когось, кого він тільки що зустрів уперше, навіть не бачивши чітко його обличчя.

 

Він необережно запитав: 

Чи вирішив Учитель врятувати Шень Цяо, щоб зробити гору Сюаньду нашим боржником?

 

Янь Вуши з невеликим задоволенням пояснив: 

 

Якщо він помре після своєї поразки, це можна вважати хорошим способом покінчити з його майбутніми проблемами. Але що, якщо він прокинеться і дізнається, що не тільки живий, але й втратив усе, що мав колись, із серйозними травмами тіла, розбитими всіма меридіанами та зниклими бойовими навичками – як він почуватиметься? Чим більше він колись мав сили та авторитету, тим важче буде прийняти такий удар. Його розум точно зламається. Якщо я тоді візьму його своїм учнем, поступово перетворюючи цього колись лицемірного, добросердного лідера секти гори Сюаньду в учня демонічної секти, як людину, яка не знає моральних основ в очах громадськості, чи не буде це цікаво?

 

Ю Шен’ян стояв у жаху, слухаючи:

 

— А якщо він стане ідіотом?

 

Янь Вуши відповів так, ніби це зовсім не мало значення:

 

— Тоді просто поховай його живим де хочеш.

 

Ю Шен’янь вагався:

 

— Учителю, статус Шень Цяо був дуже особливим. Чому б нам не обміняти його з горою Сюаньду на послугу? Принаймні заради своєї репутації вони не залишать свого лідера секти на вулиці, чи не так?

 

Янь Вуши ледь помітно посміхнувся. Якби сьогодні тут був Б’янь Яньмей, його старший учень, він би точно не поставив таке наївне та смішне запитання. Ю Шен’янь був ще занадто зеленим.

 

Але сьогодні настрій у нього був досить гарний, тому він не поскупився пояснювати далі: 

 

— Ти знаєш, що Шень Цяо входить у десятку кращих бойових майстрів сьогодення. Навіть якщо він живе в глибокій усамітненості і лише небагато людей бачили його вміння, оскільки він зміг прийняти мантію [4] Ці Фенґе, наскільки він може бути поганим? Зрештою, Кун’є — це не Хулуґу, який потрапив у царство експертів Сяньтянь. Навіть якщо Шень Цяо програв Кун’є, для нього все одно не було проблемою безпечно відступити. Чому він натомість так закінчив?

 

Ю Шен’янь насправді не був таким дурним. Почувши це, він одразу відповів: 

 

— Мабуть, сталося щось непередбачене. Якщо це щось внутрішнє для гори Сюаньду, то навіть якщо ми передамо їм Шень Цяо, вони можуть його не прийняти. Тоді дуже ймовірно, що ми не тільки не отримаємо від них ласки, але навіть можемо принести собі непотрібні неприємності.

 

«Принаймні він не зовсім безнадійний.» — Подумавши про це, Янь Вуши скоса подивився на свого учня: 

 

— Поки я тут, Секта Очищення Місяця не повинна враховувати чужу думку, і ніколи не буде потреби обмінюватися на будь-яку послугу.

 

Статус Шень Цяо був особливим, але для Янь Вуши він нічим не відрізнявся від дещо рідкісної іграшки.

 

Те, що він сказав, прозвучало надзвичайно зверхньо, але сьогоднішній Янь Вуши був достатньо кваліфікований, щоб сказати щось подібне.

 

Десять років тому, хоча він зазнав поразки та був поранений у боротьбі з Цвей Йовваном, головою демонічної секти, його супротивник також не пішов неушкодженим. Більше того, на той час бойова сила Цвей Йоввана була вже неосяжною до такої міри, що вона не відставала від Ці Фенґе, майже не зрівнявшись із ним у всьому світі.

 

Через десять років Цвей Йовван і Ці Фенґе були мертві, але Янь Вуши, побачивши правду про дев’ятий етап Фундаментальних записів Фенікса-Ціліня, досяг нових висот. Незважаючи на те, що його прогрес у бойовій здібності ще не був перевірений, він точно не буде нижчим, ніж десять років тому.

 

Нині мало хто знав, що він знову з’явився у світі бою, інакше це викликало б ще більший ажіотаж.

 

Можливо, рейтинг першої десятки також потребує оновлення.

 

Роздумуючи до цього моменту, Ю Шен’ян відчув прилив крові в серці і трохи схвилювався: 

 

— Поки ви були в медитації, Секта Гармонії завдала нам неприємностей майже щодня. Одного разу я посварився з Сан Дзінсіном і отримав поранення, тому мені довелося їхати кудись далеко, що й стало причиною мого багаторічного тиражування на вулиці. На щастя, ви нарешті повернулися…

 

Термін «демонічна секта», який використовували інші, насправді був лише загальною назвою.

 

Спочатку демонічна секта відносилася до секти Сонячного Місяця, розташовану на горі Сонця та Місяця на острові Фенікс-Цілінь. Пізніше Секта Сонячного Місяця розділилася на три менші: Секту Очищення Місяця, Секту Гармонії та Секту Дзеркала мистецтв [5]. Незважаючи на те, що всі троє належали до Демонічної секти, вони залишалися дружніми лише на вигляд, а насправді вони ніколи не припиняли воювати один з одним як відкрито, так і таємно.

 

Після того, як десять років тому Янь Вуши увійшов у Медитацію Закритих Дверей, побачивши, що Секта Очищення Місяця тепер без лідера, Секта Гармонії мала намір приєднати її до себе. Однак учнів секти Очищення Місяця було не тільки забагато, вони ще й і розділилися, що ускладнювало Секті Гармонії слідкування за ними у всіх місцях одночасно. Найстарший учень, Б’нь Яньмей, вирішував справи, залишаючись стриманим, таким чином таємно створюючи чимало неприємностей для людей Секти Гармонії.

 

З їхніми зусиллями нівелюючи один одного, Секта Гармонії не отримала особливої ​​переваги в реальності.

 

Лише Ю Шен’янь зазнав чимало втрат, оскільки він вступив у секту нещодавно і був ще молодим.

 

Тепер, коли Янь Вуши повернувся, люди Секти Очищення Місяця були наче втрачені діти, які нарешті знайшли свою матір.

 

Янь Вуши сказав: 

 

— Звичайні слуги не зможуть впоратися з ранами Шень Цяо. Ти залишишся тут і подбаєш про нього кілька днів, поки він не прокинеться. Потім повернись до підніжжя Піка Півкроку і переконайся, що ти повністю охопив п’ятий етап Фундаментальних рекордів Фенікса-Ціліня

 

Ю Шен’ян шанобливо підкорився: 

 

— Як накажете.

 

***

 

Травми Шень Цяо були дуже серйозними, але більшість ран на його обличчі були просто подряпинами, утвореними під час падіння. Після того, як вся кров була змита, була виявлена його справжня зовнішність.

 

Навіть з ранами на обличчі та смужкою марлі на голові, його краса жодним чином не постраждала. Незалежно від того, чи то його вигнуте перенісся, чи губи, що щільно стиснуті один до одного, усі його риси обличчя надавали йому досить стриманий вигляд, повністю відповідаючи враженням, які люди мали про даоських священиків гори Сюаньду, — не заплямовані брудом людського світу.

 

Неважко було уявити, яку грацію внесе ця пара очей у його нинішню пишність, коли вони відкриються.

 

Ю Шен’янь, безперечно, не був потворним, оскільки Янь Вуши взяв його як учня. Він об’їздив увесь світ і сам бачив досить багато видатних красунь. Але навіть незважаючи на те, що обличчя Шень Цяо перед ним було вкрите ранами, він просидів досить довго, розглядаючи його, перш ніж зміг взяти мазь і нанести її, співчуючи йому всередині.

 

Незважаючи на те, що зламані кістки можуть зростись, а розірвані меридіани можна з’єднати, серйозно поранені внутрішні органи було не так легко відновити. Більше того, рівень його культивації [6] був значно знижений, і він, ймовірно, залишиться слабкішим навіть за звичайних людей до кінця свого життя. Ю Шен’яню було важко навіть просто уявити втрату всіх своїх бойових мистецтв, які він здобув через багато років наполегливої ​​роботи за одну ніч, а тим більше змиритися з цим. Поставляючи себе на місце Шень Цяо, здається, що конфлікти, які він переживав, були серйозніші, ніж можна уявити.

«Як шкода», — сказав собі Ю Шень’янь, дивлячись на бліде обличчя Шень Цяо.

 

Причиною того, що Янь Вуши вирішив простягнути руку, щоб врятувати його, був просто раптовий імпульс. Після того, як врятованого принесли сюди, все стало відповідальністю Ю Шен’яня, і Янь Вуши більше ніколи про нього не запитував.

 

Округ Фунін був досить невеликим районом. Зазвичай тут зупинялися лише кілька мандрівників. Але оскільки бій на Піку Півкроку викликав таку сенсацію у світі боїв, за ці дні з нього спускалися майстри бойових мистецтв, які вирішили переночувати в корчмі округа Фунін. Ю Шен’янь міг почути багато новин під час своїх випадкових поїздок на вулицю.

 

Наприклад, бій між Шень Цяо та Кун’є був чудовим. Але зрештою, Шень Цяо не був Ці Фенґе, і його рівень був ще дуже далеким від рівня його вчителя. З іншого боку, незважаючи на те, що Кун’є ще не був таким видатним, як його вчитель Хулуґу, він мав досить дивовижні таланти. Таким чином, даоський преподобний Шень не тільки не зміг змагатися з Кун’є, він навіть впав зі скелі через його напади, а його останків ніде не було знайдено.

 

Багато людей були сповнені справедливого обурення після того, як почули, що Глава Кун’є [7] надіслав листа з викликом Шень Цяо на битву. Вони навіть прагнули самі згасити зарозумілість народу Тудзюе. Однак після бою, бачачи, що навіть лідер секти гори Сюаньду зазнав такої величезної поразки, усі ті, хто колись запропонували заступитися за Шень Цяо, тепер спонтанно поступилися і більше не наважувалися стикатися зі списом Кун’є.

 

Після цієї битви репутація Кун’є значно підвищилася, оскільки він замінив Шень Цяо в рейтингу першої десятки. Говорили, що цього разу під час своєї подорожі Центральними рівнинами він кине виклик господарям Центральних рівнин, і цілком ймовірно, що його наступною метою стане дзен-майстер Сюетін з Джов.

 

Після міграції народу Дзінь на південь і повстання п’яти варварів на землі не відбулося великого об’єднання. У ці дні на півночі були Джоу, Ці, а на півдні була династія Чень, з Тудзюе і Туюхвень на стороні, кожен з яких займав величезні простори навколо прикордонної зони. Кожна секта та сім’я служила своєму господареві, а конфуціанство, буддизм і даосизм мали свої фракції, створені окремо, зображуючи чітку різницю між кожною школою.

 

Як голова всіх даоських сект, гора Сюаньду дотримувалася своєї нейтральної позиції з часу Ці Фенґе, тримаючись подалі від будь-якої боротьби за владу. Однак тепер, оскільки Шень Цяо зазнав поразки від Кунь’є, а його життя все ще було невизначеним, ніхто не знав, хто стане його наступником на посаді лідера секти гори Сюаньду, чи продовжуватиме наступник точки зору своїх попередників.

 

Шень Цяо — головний герой у цьому всьому — все ще лежав у ліжку. Ю Шен’янь та слуги у запасному особняку приходили щодня, щоб змінити йому пов’язки та нанести ліки. Без свідомості й чуття, не відчуваючи ні горя, ні радості, він зовсім не усвідомлював, що відбувається у зовнішньому світі.

 

Лише через півмісяця він нарешті зробив свій перший рух.

 

Ю Шен’янь, якого слуги поспіхом привели, спостерігав, як Шень Цяо поступово відкриває очі.

 

— Ти серйозно поранен. Зламані кістки ще не відновилися, тому тобі краще не рухатися.

 

Шень Цяо злегка нахмурився. Його губи один раз ворохнулися, ніби він хотів щось сказати, але враз його погляд змінився, ніби став пустим.

 

«Не кажите мені, що він справді став ідіотом після падіння?»

 

Ю Шеньянь подумав та запитав: 

 

— Ти пам’ятаєш своє ім’я?

 

Він повільно кліпнув, а потім ледь помітно похитав головою.

 

Амнезія? Насправді це було б нормально, оскільки його голова зазнала такої серйозної травми. Ю Шен’янь все ще пам’ятав, що в день, коли Шень Цяо принесли, отвір на його потилиці був таким глибоким і довгим, що він майже міг побачити білий череп під ним.

 

— Цей брат…

 

Здавалося, що говорити для нього було дуже напруженим завданням. Ю Шен’яню довелося підійти ближче, щоб чітко його почути. 

 

— Оскільки навколо мене лише темрява, можливо, я втратив здатність бачити…

 

Ю Шен’янь був шокований.

 

«Так він став не ідіотом, а сліпцем?»

 

***

 

[1] Навички легкості (轻功 qinggong/цінґон/цингун): часто не перекладають і залишають «цінґон» (більше відомий як «цингун»). Здатність полегшувати тіло і рухатися з великою спритністю і швидкістю. Маючи високі знання, люди, які практикують цю навичку, можуть бігати по воді, стрибати на верхівки дерев або навіть ковзати по повітрю.

 

[2] Меридіани (经脉 jingmai): мережа судин/каналів в тілі, через які тече Ци. Як кровоносні судини, але для Ци замість крові.

 

[3] Внутрішня Ци: Використовується замість внутрішнього дихання (内息 neixi), яке іноді також називають внутрішньою силою (内力 neili). Це основа того, скільки сили можна застосувати до своїх ходів, і яку можна збільшити шляхом культивування внутрішніх мистецтв.

 

[4] Мантія (衣钵 yibo): буддійський термін, який часто використовується для зображення передачі позиції та знань. Учень, якого вчитель обирає, щоб замінити його посаду, часто називають «учнем мантії». Як і тут, це означає, що Шень Цяо зміг зайняти позицію Ці Фенґе як нового лідера гори Сюаньду.

 

[5] Дзеркало мистецтв (法镜 fajing): більш точний переклад — Дзеркало Дхарми, як у «Дхарма Будди схожа на дзеркало».

 

[6] Рівень вдосконалення/культивації: це не роман про сянься, але це високоякісний роман уся, який запозичив багато термінів із сянься. Культивування тут відноситься до культивування в бойових мистецтвах.

[7] Lama: «головний» або «верховний священик». Це титул для вчителя Дхарми в тибетському буддизмі

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь