Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Не обертайся та вибач

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Через три роки всі кати визнають свою провину.

Міла Міллер

 

Ви запитаєте, що я забув на Гранд Каньйоні?

Тут я втратив себе.

 

Думки, осторонь здорового глузду, перетворилися на незрозумілий вихор, що відгороджується від мене ж непробивним бар’єром, якому позаздрили б абсолютно всі швейцарські банки.

 

Але Швейцарії більше не існує.

 

Раніше в мене був шлях, яким я впевнено йшов.

 

Але це було раніше.

 

Тепер же моє небо затягнуте грозовими хмарами, а іншого шляху, окрім нескінченності інших, я не бачу.

 

***

 

Три роки тому, 16 липня 2230 (зараз 2233, і мені здається, що це дуже гарна цифра), беруть свій початок події, які я не зможу пояснити у зв’язку зі своїм незнанням усієї ситуації, а також з тим, що я не перебував в безодні всіх цих оказій особисто. Але факт залишається фактом, і саме цього дня людство почало вимирати. Я схильний думати, що це був секретний проект впливових людей (а може, у всьому винні титани, яких вже давно немає, на пару із угрупованням стеністів, звідки мені знати?), який мав на меті зменшення кількості населення планети.

 

Але щось пішло не так.

 

Люди, що зустрічали свою смерть через цей інцидент (план, операцію, події, говоріть, як хочете) почали згнивати живцем. Я не зможу описати їхній вигляд, бо таке треба бачити самому. Їхні обличчя покривав величезний шматок чогось схожого на плісняву, а вени по всьому тілу чорніли, наче своєрідне павутиння.

 

Ось така історія.

 

***

 

Мене звати Армін.

Загалом я невисокого зросту, непоганої статури і зі світлим волоссям. Мені 19 років, і я працюю програмістом.

Мені 21 рік, і я працював програмістом. Три роки тому.

 

Його звуть Ерен.

Він вищий за мене на зріст, стрункіший і темненький. Ерен – мій найкращий друг і колега.

Йому 21 і ми працювали в одному офісі за сусідніми столами. Три роки тому.

 

15 липня 2230 року мені було погано, отже Ерен зателефонував увечері, коли йшов додому після робочого дня із пропозицією поїхати на відпочинок. Можливість хоч трохи «провітритися» була дуже привабливою, тож я погодився. Він додав, що з шефом все домовлено та відключився. Окей.

 

Отже, того вечора ми вже були в лісі і не збиралися повертатися до шумного Нью-Йорка кілька днів.

Як ви вже знаєте, днем ​​пізніше почалося пекло, але через щасливу (або не дуже) випадковість ми з моїм другом вижили (неймовірно, правда?).

 

Можливо, ми були обраними.

 

Через пару днів ми повернулися додому, але не зустріли радісних посмішок випускників 104-го спеціального класу з поглибленим викладанням IT-технологій, що за сумісництвом були нашими друзями, а замість них нас привітали бруд, порожнеча та трупний сморід. Скажімо, не найкраща картина.

 

Мене завжди порівнювали з Ереном. І ні, я не ображаюся. Він дійсно був кращим за мене. Сильнішим. Мудрішим. Обдарований у всьому. Але тут він зламався. Не витримав. Я думаю, що такий момент вже давно мав наздогнати його по-дитячому вразливу душу. Він упав навколішки і почав плакати. Я не звинувачую свого друга у цьому, просто так вийшло.

Він підвівся.

А я почув лише одну пропозицію.

– Погнали звідси якнайдалі.

 

***

 

Ми їхали день. Їхали більше дня. Але скрізь бачили одні й самі пейзажі. Безлюдно. Порожньо. Смрад. Нарешті ми зупинилися біля озера, і моє тіло беззвучно прокричало «Спасибі» трьом богиням (якщо вони існують, у чому я тоді вже почав сумніватися) за цей подарунок. На мій подив, поряд був невеликий будиночок лісника, а так як після недовгих роздумів ми зрозуміли, що залишилися одні на цій планеті, то подумали, що проти ніхто не буде, якщо ми оселимося тут. Скарг не надійшло.

Жили як звичайні люди (якщо не брати до уваги, що в повітрі витала невідома «зараза», що вбиває всіх і вся, звичайно). Ходили на полювання та риболовлю (чомусь «хвороба» не подіяла на фауну (за винятком людей) та флору. Це мене здивувало, але що маємо, те маємо). Знаєте, було щось неймовірне у бутті такими собі Панами. Часом страшне, а часом неймовірно цікаве.

 

Минуло два роки.

 

А потім у Ерена з’явилися мігрені.

 

Вам не зрозуміти, як це – бачити свого найкращого друга таким. Хворим. Ніяким. Він зривався на мене. Потім вибачався. Потім плакав через нестерпний біль. Зривався. Вибачався. Плакав. Зривався. Вибачався. Плакав. Виб… І так по колу.

Я намагався йому допомогти (не настільки я поганий друг): ходив у містечка неподалік і брав в аптеках ліки, які ще можна було приймати. “Вікс”. “Тайленол”. “Адвіл” … Але вони не допомагали, а йому ставало все гірше. Що я міг зробити? Спасибі за підказку. Нічого.

Через деякий час Ерен почав збирати речі. Він хотів побачити світ, якщо вже є така чудова нагода спокійно насолодитися природою. Ми побували в Каліфорнії, Колорадо, Флориді… Єдине, не забредали на Аляску, і я навіть не знаю, чи шкодую про це.

 

Але таке життя зрештою набридає.

Повірте мені на слово.

 

***

 

Якось я сказав, що перестав страждати за померлими. Навіть почав забувати голос Мікаси, яка була нам близькою подругою. Але Ерен був сильнішим. Він просто порадив не переживати, тому що з ним відбувається те саме.

 

-Але на додачу з мігренями? – з іронією спитав я.

-Так, але на додачу з мігренями, – відповів Ерен.

 

***

 

Я згадав, що для Ерена улюбленим кольором був помаранчевий. Але не такий яскравий, тепліший. Ніжний оранжевий.

 

Його улюбленими квітами були ромашки. Маленькі ромашки.

 

Коли Ерен був дитиною, то мріяв бути учителем. А став програмістом.

 

***

 

Повсякденність стала нормальною для нас. Я вже не міг розрізнити понеділок від суботи, а вівторок від п’ятниці. Усе злилося докупи. Часом були думки, що Ерен живе за нас двох. Він по-справжньому насолоджувався всім, що бачив, знаходив сили рухатися далі, був рятівником, що визволяв мене від хвиль цього жахливого життя в «новому» світі.

Я не хочу згадувати всі ті моменти, які фарбували наші будні протягом цих років, тому я просто перейду до того, що остаточно зламало мене. Зламало внутрішньо. Зламало настільки, що зараз я сиджу на Гранд Каньйоні і намагаюся переосмислити, якщо не все своє життя, то хоча б його малу частину.

Одного вечора, десь 2 місяці тому, ми з Ереном сиділи на цьому ж місці. Заходило сонце. І знаєте, що? Це був найкращий кінець дня у моєму житті. Світлі помаранчеві відтінки покрили небо і здавалося, що легкий вітерець повертає мені спогади минулого, дорогих людей та роботи, що раніше здавалася пеклом. Ми розмовляли та співали пісеньки, які були популярними три роки тому.

У нього стався напад. Знову. Але Ерен не показував виду. Але ж я знав, що йому погано. Коли йому погано, Ерен завжди підносить руку до ока. Права рука – праве око. Звичка, яка дає мені зрозуміти, що він страждає прямо в цю мить.

А він тримався. Бо був сильним. Сильнішим за мене.

Ми сиділи мовчки десь хвилин 25.

– Через три роки всі кати визнають свою провину, ти знав?

Я не міг знайти відповіді, тому що мої думки раптом змішалися в кашу, перетворилися на море з тонною нестикування і помилок програмного коду мозку.

– А я ж був твоїм катом. Мовчки змушував тебе допомагати мені. А ти не цурався. Я тебе катував весь цей час, страждаючи від Стокгольмського синдрому відносно свого минулого, передаючи свій біль тобі, Арміне. Але ти завжди був стійким, як солдат на вічній війні. Ти завжди був поряд. Спасибі. Пробач.

Я міг сказати, що це не так. Міг зупинити його. Але щось не давало мені цього зробити. Я сидів і дивився на дивовижно спокійне небо над Гранд Каньйоном.

– Ти ж здогадувався, що я відчував недобре, коли просив тебе поїхати до лісу на відпочинок того дня, так? Ти ж приходив до цього висновку, тому що завжди міг знайти крихту правди у вихорі недомовок.

Можливо.

– Ти маєш жити далі, розумієш? Для себе. Для мене. Один. Так більше шансів, розумієш? Просто живи, гаразд?

Він встав. Та пішов.

 

– Тільки не обертайся. Будь ласка, зроби мені останню послугу.

 

Я повернувся назад лише за три хвилини. Нікого не було. Очевидно, з мого обличчя стікали сльози.

Я зрозумів, що він зовсім не хотів іти.

А ось далі було дуже боляче.

 

***

 

Я несу дрова, щоб розпалювати камін. Ерен знову б’ється у конвульсіях. Незабаром він засинає і його рука звисає донизу. Вона чорніє. Його вени чорніють.

Я їду за кермом машини, а він – на задньому сидінні. Звичайно ж, я помічаю, що за довгим волоссям Ерен ховає чорні цятки на шиї, яка починає покриватися маленькими наростами.

Я ловлю рибу, а Ерен сидить поряд. За вітром летить якийсь не зовсім приємний аромат. Це риба? Ні.

 

***

 

Він.

Хворів.

 

***

 

Потім стало ще більш боляче.

 

Раптом я зрозумів одну істину.

 

***

 

Якби ви спостерігали за мною протягом трьох років, то побачили б молодого хлопця, який живе в лісі. Сам. Один. Іноді він їздить у сусідні міста за продуктами, що знаходить не зрозуміло де і ловить рибу в озері.

Він подорожує.

Вечорами хлопчина думає над тим, що, до біса, взагалі відбувається.

Він дивиться на небо, яке світиться помаранчевим кольором. Його улюбленим кольором.

Він зриває ромашки, роблячи з них невеликі букети, потім ставить їх у вазу на столі, бо ромашки – його улюблені квіти.

Ерен? Хто такий Ерен?

 

***

 

Ви знаєте чому люди страждають на розщеплення особистості? Їм так легше. Вони просто вигадують собі братів, друзів, ворогів, із якими б могли змагатися, аби жити заради боротьби. Заради чогось жити. Таким чином «хворі» не йдуть із життя з власної волі, не впадають у найглибшу депресію, і далі існують у соціумі. Роблять проблему, яку самі й вирішують.

 

А знаєте, якою рисою характеру я завжди славився?

 

Створенням проблем.

І їх вирішенням.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь