Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Непорушність реалій

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Минула незліченна кількість зим та весен.

Особисті учні Шень-чжандзяо гори Сюаньду з роками виросли, і незабаром один із них за своїм бажанням вирушив пізнавати навколишній світ. Якщо десять років тому він все ще навідувався до свого шицзуня на свята, приносячи з собою упаковані подарунки та розповідаючи історії своїх подорожей, то тепер лише надсилав листи. Інші особисті учні займалися справами ордена, а ті, що досягли великих висот, змінили кількох старійшин Сюаньду.

Стояла морозна погода, але в західній частині Піднебесся було не настільки холодно, щоб одягати щільні халати та хутра.

Час з кожним днем ​​наближався до Нового року. Батьки заздалегідь діставали для дітей бамбук, щоб ті, кидаючи його у вогонь, під час святкування бавилися хлопавками. Всюди алеєю розносився аромат солодкого новорічного печива. Усі закуповувалися в лавках, від багатих до простих людей, відрізнялися лише якість та ціна обраної дрібниці.

Янь-дзунчжу теж не відсиджувався в резиденції ордена за стосами паперів, давнісінько залишивши Юй Шен’яня і всі справи на піклування Бянь Яньмею.

Роки як і принесли йому сили, славу кращого майстра Піднебесної і його становище, так і через двадцятиріччя відняли колір волосся воронова крила і посіяли за собою проблеми із зором.

Незважаючи на те, що час наближався до півночі, вздовж алеї все ще стояли прилавки зі святковими товарами, їжею та гарячими напоями. То тут, то там лунали вигуки продавців.

«Танжень! Солодощі на паличці!»

«Вишивка! Вироби з шовку!»

— Чуєш? Там продають танжень. — Шень Цяо миттю переглянув виставлені на прилавку цукрові фігурки биків, кроликів та овець. Не почувши відповідь, він повернувся до Янь Вуши, який зупинився.

— Я відійду.

Скільки Шень Цяо не тягався з Янь Вуши, той, як і раніше, намагався розглянути кожну дрібничку, але рідко коли зупинявся щось прикупити.

Шень Цяо, трохи сповільнившись, кивнув:

— Я буду біля крамниць із десертами.

Він закупився солодощами, подякував радісному лаобаню, у відповідь також побажавши щасливого Нового року і зупинився, щоб почекати Янь Вуши. Відчувши легкий порив прохолодного вітерця, він тільки подумав, що Янь Вуши варто було б одягнутись тепліше, як той підійшов із цукровою фігрукою в руці і помахав нею перед очима Шень Цяо.

— Чи впізнаєш цього високоповажного пана?

І справді, фігурка була у вигляді людини з високим хвостом і в довгому халаті, а також лаобань постарався зробити закладені за спину руки. Шень Цяо засміявся.

— Відклади до інших частувань. Я лишу його на потім.

Поторкавши напхану солодощами коробочку, Янь Вуши поклав туди танжень і вийняв печиво, обгорнуте червоним папером. Як-не-як, що за фестиваль, якщо на ньому жодного разу не скуштувати новорічних ласощів?

— Я пам’ятаю, що А-Цяо любить няньґао із сорго. Нумо, відкрий рота. — Янь Вуши лукаво йому посміхнувся і все ж таки приготувався до відмови.

— Не говори зі мною, як з дитиною.

Шень Цяо подивився на його блідні пальці, що тримали загорнутий у промаслений папір десерт. Він похитав головою і наблизився. Підтримуючи своєю рукою прохолодне зап’ястя Янь Вуши, він швидко з’їв тістечко розміром із цзяоцзи.

— Смачно? Даси мені скуштувати? — запитав Янь Вуши, проводячи пальцем по своїх губах.

— Встигнеться, у нас уся ніч попереду.

Шень Цяо озирнувся і повів його ближче до безлюдного місця. Між цим Янь Вуши поцікавився:

— У А-Цяо погані наміри щодо цього високоповажного?

— Янь-дзунчжу не помилився.

Вони зупинилися біля ледве освітленого провулка, звідки все ще було чутно шум святкування. Шень Цяо заговорив:

— Простягни мені руки.

З цікавістю піднявши брову, Янь Вуши виконав прохання.

— Якщо А-Цяо просто хотів взяти мене за руку, то ні до чого було заходити так далеко.

— Якщо я захочу взяти тебе за руку, я зроблю це будь-де, — глузливо пирхнув Шень Цяо, починаючи розминати і розтирати його руки своїми.

Долоні Шень Цяо зігріли холодні руки Янь Вуши. Коли він нахилив голову нижче, щоб подихати на них теплою парою, то з його пов’язаних у вузол волосся вибилося кілька сивих коротких локонів.

Щойно Янь Вуши, бавлячись, подув на них, через волосся, що почало коливатися, у Шень Цяо почав свербіти чоло. Але він відпустив його руки лише тоді, коли переконався, що вони стали теплішими. Шень Цяо смикнув довгі рукави чорного халата Янь Вуши нижче, щоб ті прикрили кінчики пальців.

— Ховай їх у рукавах. Краще тримати руки у теплі. — Він похитав головою. — Зовсім не дбаєш про себе.

Поглянувши на його одяг, з-під якого виднілися ключиці, Шень Цяо не втримався від бажання пригладити дорогу тканину. Він підвів голову і впевнено посміхнувся.

— Пощастило, що у тебе є я.

Погляд Янь Вуши на мить став розсіяним. Він підняв руку і відвів пальцями прядку, що вибилась з зачіски Шень Цяо. Вона загубилась в такому ж сивому волоссі, серед якого ще місцями виднілися каштанові.

— Все ще найпрекрасніший, — Янь Вуши тихо пробурмотів і опустив руку.

— Те саме можу сказати і про тебе. — Поправляючи комір його халата і щільніше прикриваючи шию, Шень Цяо мимоволі почав голосити: — Ти й з хутром виглядав би добре, наступного разу я займусь вибіром твого одягу. Сьогодні вранці був снігопад, і, звичайно, вночі буде ще холодніше.

Янь Вуши вхопився за кінчики рукавів і сховав у них руки.

— Добре, А-Цяо.

З його губ майже вирвалося очікуване питання про “нагороду”, але перш ніж він встиг знову відкрити рота, Шень Цяо стиснув у долонях його обидві щоки. Янь Вуши мовчав.

Якщо не придивлятися, було непомітно, що очі Янь Вуши були трохи помутнілі. Посивіле волосся, зібране в пучок, надавало йому якусь витонченість. У чудових рисах його обличчя не відбулося сильних змін, Янь Вуши залишився таким же гарним і неземним, але тепер облямованим природним плином часу.

Пальці Шень Цяо затрималися на його зморшках біля очей, він усміхнувся і став навшпиньки.

Ледь відчутний поцілунок у лоб. М’яке торкання губ до щоки. Шень Цяо скористався заплющеними очима Янь Вуши, щоб нанести легкі поцілунки на його повіки.

— Ходімо, вже майже опівніч. — Він залишив останній поцілунок на білому волоссі Янь Вуши і вхопився за край його рукава, прямуючи подалі від фестивалю до відкритого поля.

— Навіщо поспішати, А-Цяо? — ліниво простяг Янь Вуши, задивившись на оголену потилицю Шень Цяо та його пряму, витончену спину.

Йому особливо подобалося, коли Шень Цяо пов’язував своє волосся або ж робив недбалий пучок, відкриваючи вид на гарну лінію шиї та кадика. З роками від постійних ранкових та вечірніх поцілунків у плечі, ключиці та шию у Шень Цяо перестав з’являтися навіть легкий рум’янець на щоках.

— Минулого року ти… — Шень Цяо затнувся. — Ти відволік мене, і ми навіть не встигли насолодитися феєрверками. — Його вуха трохи зарум’янілись.

— Ти червонієш.

— Це від холоду.

Янь Вуши не втримався від сміху і простяг руку, стиснувши пальцями його гаряче вухо. Вони зупинилися, щоб почекати, доки розійдуться люди, які йшли святкувати додому. Шень Цяо мимоволі ухилився.

— Янь Вуши, — те, як він промовив його ім’я, нагадувало шипіння.

Той присунувся ближче до його вуха і, використовуючи Диявольську чарівність, прошепотів:

— Якщо А-Цяо хоче, ми насолодимось в цей Новий рік тим самим, чим і в минулому році.

Піднявши руку, Шень Цяо акуратно відштовхнув це чудове обличчя убік.

— Припини казитися.

Довга алея вела до поля, за яким починався ліс, і чим довше вони йшли нею, тим далі лунали голоси і шум веселощів. Були й ті, хто так само, як і вони, шукали усамітнення від суєти, йшли на відкриту місцевість, чекаючи, щоб роздивитись яскраві ліхтарики на тлі темного неба у всій їхній красі.

На поле приходили звичайні сім’ї з дітьми, а в тіні можна було помітити кілька самотніх силуетів — тих, кому не пощастило з кимось поділити цю святкову атмосферу та метушіння.

— Ми купили собі ладан, свічки та ласощі, а також закупилися в сувенірних лавках… — задивившись на небо, Шень Цяо заговорив, все ще тримаючи Янь Вуши, що йшов поруч з ним, за рукав. — Ми можемо завтра надіслати подарунки нашим учням.

З недавніх пір у нього з’явилася звичка щоночі вголос підбивати підсумок їх проведеного разом дня і плани на наступний ранок.

Він глянув у бік Янь Вуши.

— Якщо ти завтра станеш до обіду.

— Ні, А-Цяо. Якщо я відпущу тебе завтра встати до обіду.

Шень Цяо у відповідь похитав головою:

— Не говори дурниці. — Вони пройшли ще трохи, перш ніж він з радісним вигуком зупинив Янь Вуши. — Тут гарне місце. Вже запустили ліхтарики.

Усі яскраві вогні в очах Янь Вуши зливалися в одну мішанину з чорного зоряного неба та помаранчевих відтінків, але він не скаржився, натомість приділяючи всю увагу своєму усміхненому коханому.

Він знав, що Шень Цяо усміхався.

Янь Вуши дивився на нього у світлі ліхтариків. Примружившись, він невиразно помітив спрямований на себе яскравий погляд. Шень Цяо взяв його руку, підніс до своїх губ і наніс легкі поцілунки на кісточки, зупинився на кінчиках пальців і дозволив їм затриматись на своїх губах.

Підняті в м’якій усмішці губи Шень Цяо відкрилися, він щось тихо промовив. Його ніжний голос був приглушений барвистими феєрверками і хлопушками дітей, що грали позаду них. Янь Вуши усміхнувся і подивився на сяюче небо.

Шень Цяо сказав:

“З Новим роком, Янь Вуши”.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь