Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

На тій стороні мапи

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Уся робота, по суті, це моє бачення фіналу 5 сезону. Не скажу, що це сонгфік, але під час написання надихалася цим плейлістом https://open.spotify.com/playlist/2BNa7egJl9A579F6ppQLbb?si=LeezHgB9TiOs9EnBRVNVFA&utm_source=copy-link

Сподіваюсь, що посилання активне і вам сподобається ця робота. Приємного читання!

Вілле
Суцільна темрява. Немає ліку хвилинам, годинам чи, може, взагалі дням, як Вілл відчуває цю порожнечу всюди – так, наче він застряг у чорній дірі, що висмоктує з нього всі сили.
Вілле
А хтось постійно його кличе. Хто це? Воно говорить ще щось, але цих слів неможливо розібрати.
– Вілле!
Різкий оберт і десь на уявному горизонті видніється знайома фігура.
– Майку?… Майку, це ти?
Невже весь цей час це був він? Скільки кроків вже пройдено, але сили з’явилися наче за другим подихом. Вілл біжить так швидко, що, навіть аби це була не “чорна діра”, а піщана пустеля, то він біг би з такою самою силою.
– Вілле! Дідько, скільки тебе можна шукати?
– Майку, я… Я і сам не знав, де я був… Чи є? Ти сам як сюди потрапив?
– Що за дурне питання? Я з тобою не про це поговорити хотів. Ти розумієш, як ти налякав нас всіх? Як ти налякав мене? Ти хоча б подумав про це? Хоч на хвилинку, реально, подумав?
– Вибач…
– Дідько… Вілле, зрозумій мене правильно. Я боюсь тебе втратити. Ти потрібен мені більше за всіх у Гокінзі. Ти ж це знаєш?
– Знаю, тому і прошу вибачення…
– Але ти мусиш бути чесним зі мною.
Про що це Майк каже? Про яку це чесність?
– Ти… маєш розказати мені свою таємницю. Я ж твій найкращий друг, Вілле?
– Таємницю? Майку, я не розумію про що ти говориш…
Вілл відходить назад, бо Майк поводить себе дивно і лякає його. До чого він все це каже? Зараз?
– Ми завжди знали, що ти незвичайний хлопчик. Що ти живеш у своєму світі, що твої думки інакші. Ти інакший.
– До чого ти ведеш, Майку? Не лякай мене.
– Це ти лякаєш мене своїм ставленням до мене! Це буквально бачать всі, а ти не можеш визнати це і сказати мені в обличчя?
– Я… Ти надумав усе це! Всі це надумали! Я… Я б ніколи нічого не зробив, щоб зашкодило тобі чи Оді, чи мамі, чи Джонатану, чи…
– Ти кохаєш мене, Вілле?
Дихання перекрило. Що це за відчуття? Що в біса взагалі відбувається?
Ти кохаєш мене, Вілле.
Куди сховати очі? Де подітися в цій чорній дірі, щоб тебе накрило, неначе великою ковдрою, і вберегло від чужого погляду?
– Я не розумію, на що ти розраховуєш? Постійно дивлячись на мене і шукаючи шляхів зіткнення, та як би зайвий раз торкнутися мене? Вілле, дивись на мене, це не смішно! Я кохаю Од і ти про це знаєш! Всі про це знають!
Вілл мовчить. А що йому сказати? “Так, Майк, ти знаєш, я кохаю тебе ще з молодших класів! Так, я думав раніше, що люблю тебе так само, як Джонатана, що ти мені як брат-близнюк! Але ні, виявилось, що я хочу отримувати листи від тебе так, як отримує Оді; я хочу чути твій голос частіше, ніж раз на декілька місяців; я хочу знати все, що відбувається з тобою, бо, трясця, я переймаюся за тебе і ти дуже важливий для мене. Я хочу малювати для тебе, хоча я і без твоєї участі в моєму житті це роблю! Я хочу бути з тобою. Але я не хочу робити боляче тобі чи Оді, тому я краще переживу це наодинці”.
– Майку, ти все не так зрозумів…
Вілл нервує, замруживши очі, бо йому страшно навіть бачити ту ж темряву.
– Сука, Вілле! А знаєш що? Я довго терпів це! Я не хочу мати нічого спільного з таким, як ти… З таким педіком.
Вілл різко підіймає погляд і продовжує нічого не бачити перед собою.
– Майк? Майк! Де ти зник? Майк!!!
Вілле… Ти ще не втомився?
Хто тепер говорить? Це не голос Майка…
Ти нікому не потрібен і ти знаєш про це. Тебе вже так давно не було поряд з друзями, а вони навіть не згадали за тебе… Особливо…
– Замовчи! Стули пельку, хто б ти не був! Майк не такий! Він не покине мене! Ніколи!
Ти так впевнений у цьому? Він навіть зараз воркує з Одинадцятою, йому немає справи до тебе. Як і всім іншим. І Джонатану з мамою теж…
Всі сили неочікувано полишають. І крім порожнечі тепер відчуваються холод і дивна біль у районі шлунка. Це що, кров?
– Вони… вони не такі, ти не знаєш їх.
О, мені і не потрібно. Я знаю тебе. І знаю, що ти втомився. Твої страждання варто полегшити, хлопче. Твій час настав.
– Чому… чому ти вирішуєш за мене?.. У мене.. боже, у мене ще є заради чого боротися. Випусти мене звідси!
– Вілле, друже! Прокидайся, я тримаю тебе! Прокинься, будь ласка, я хвилююсь!
Голова зовсім не розрізняє, хто де говорить. Але цей голос заспокоює більше, ніж попередній. Вілл тягнеться до нього, відчуваючи поруч присутність ще “когось”.
За твою роботу даю тобі право попрощатися, але у тебе мало часу, користуйся з розумом.
Біль різко потужнішає і перед очима все починає проявлятися фарбами. У голову щось сильно вдаряє від перенапруги, а дихати стає все важче.
– Він прокинувся! Вілле, Вілле! Дивись на мене, добре? Ми все виправимо! Просто розмовляй зі мною і фокусуйся на мені! Будь ласка, ти впораєшся!
Вілл, як і попросив його “хтось”, фокусує зір і бачить перед собою знайомі очі. Прочищає горло від якоїсь тягучої металевої рідини і намагається потроху дихати.
– Майку, це справді ти? Більше… не несправжній ти?
– Звісно, друже, це я. Протримайся ще трохи, добре? Де клята швидка, народ?! У Ненсі не виходить зупинити кровотечу!
Яка ще в біса кровотеча? Хтось поранений? Вілл трохи ворушить рукою і відчуває кров на своєму одязі. Чи, радше сказати, на тому, що після нього залишилося. Спочатку накриває паніка, але Вілл згадує, що у нього мало часу. Особливо про важливість часу йому говорить той факт, що сам Майк повністю у його крові, бо тримає ту саму рану “в районі шлунка”. Вілл зважується і починає тихо говорити.
– Майку… У мене… у мене мало часу. Не сподівайся, що хтось зможе мене врятувати.
– Про що ти таке говориш? Я тебе з того світу дістану! Мені без тебе ніяк, Вілле… Оді! Оді допоможе, так? Молю тебе, Оді…
– Майку, Вілл правий. Від нього йде життя і я не можу з цим щось зробити.
– Друзі не брешуть, ти забула? Не можна так здаватися! Він і твій друг також, забула? В дупу вас усіх, я сам його врятую!
– Майку, я.. я хочу, щоб ти мене вислухав – уважно і не перебиваючи.
Віллу стає все гірше і гірше з кожним словом і подихом, але він має сказати все, що так довго зберігав і стеріг у своєму серці.
– Звісно… Так, це навіть добре, кажи, поки швидка не приїде чи я щось не придумаю!
Вілл кладе свою руку зверху на руку Майка – ту саму, яка лежить на пораненому животі. Чи то намагаючись вгомонити, чи то заспокоїти – зараз це і неважливо, бо це останній раз, коли він зможе це зробити.
– Я… часто поводив себе, наче дурень. І я дійсно… дійсно прошу вибачення за це. За всі ці закотування очей; за цокання язиком; за те, як стискав кулаки, коли злився; за поштовхи у плече при якомусь конфлікті. Я.. ніколи не хотів і не бажав чогось злого тобі, Майку. Ти добре знаєш мене і знаєш як я люблю тебе. Якщо чесно, то я навіть ніколи не злився на тебе по-справжньому. Це все було з розряду “в одному місці дитинство грає”.
– Вілле, до чого ти ведеш? Ти забагато говориш і втрачаєш сили, я не можу так ризикувати тобою... Швидка має скоро…
Різка біль пронизує все тіло новою хвилею. Вілл здригається на руках Майка декілька разів і ледь стримує себе, щоб не закричати. Так боляче! Чому настільки? Невже Векна нагадує про час? Але Вілл не готовий і не хоче йти. Йому ж ще не пора? Йому страшно, але він не в праві видавати цього.
– Майку, я ще так багато маю сказати, але… У мене в кімнаті є декілька важливих малюнків… Я хочу, щоб ти їх забрав. Мені неважливо, що ти будеш із ними робити, але… Мусиш їх побачити.
– Звісно, Вілле, авжеж. Що я ще можу для тебе зробити?
Вілл подивився у сторону Оді, прекрасно розуміючи, що ще на неї може чекати.
– Бережи Оді… Кажи їй, що кохаєш її – це справді важливо. І подбай про мою маму і Джонатана – їм не дуже пощастило з молодшим Байєрсом.
– Так, Вілле, продовжуй дивитися на мене. Я тебе тримаю, тож і ти тримайся за мене, добре?
– Майку… Якщо ти не помітив, я завжди дивлюся тільки на тебе.
Ще якихось декілька секунд зорового контакту – такого різного з обох сторін: теплий прощальний погляд Вілла і знервований та збентежений погляд Майка – і все тьмяніє. Більше немає нікого і нічого, але Вілл так і пішов, дивлячись на Майка, бо він завжди на нього дивиться.

Всі стояли мовчки, поки Майк щось кричав, намагався самотужки донести тіло Вілла до машини і повезти до тієї триклятої лікарні. Поки Майк сварився з кожним, хто намагався підійти і заспокоїти його.
Оді пам’ятає це навіть за тиждень після трагедії. Місіс Байєрс довго не могла зважитися на похорон. Вкотре вона вже ховає свого молодшого сина? Але вперше по-справжньому.
– Агов, мала, ти як? – до Одинадцятої, що стояла віддалік усіх, підійшов Стів, намагаючись заглянути їй у обличчя.
– Наче нормально. Мені точно не гірше, ніж йому, – вона рухом голови показує на Майка, що стоїть біля могили свого друга, – Не розмовляє зі мною з тієї самої ночі. Вважає, що це моя провина.
– Ти ж знаєш, що це не так? Ми всі упустили його в якийсь момент. Я ледь забрав місіс Байєрс звідти, боюсь уявити, що чекає на Джонатана…
– Ти давно це помітив?
– Що? Мала, ти про що?
– Ти давно помітив цей погляд Вілла? Як він дивиться на Майка.
– А як? Як звичайний друг, чи не так?
– Стіве, ти так само дивишся на Ненсі. Не скажеш, що ви просто друзі.
– Та що ви прилипли до мене з цією Ненсі? Нас ніщо не пов’язує і взагалі… Зачекай, ти натякаєш, що… Ні! Ні, молодший Байєрс був унікальним та з родзинкою, але це просто його темперамент! Аж ніяк не…
Закоханість у Майка? Стіве, я багато чого не розумію у цьому світі, але… Я можу бачити те, що лежить на поверхні. Мені навіть шкода Вілла… Але чи зрозумів його Майк?
– Не знаю, мала… Я й гадки не маю, чому він там стоїть вже другу годину? На мене знову дітлахів повісили і всіх треба по домівках за ручку відвезти, знову, лярва в сраку, я нянька!

Майк мовчки дивиться на вирізьблене ім’я на могилі. “Люблячий син, найкращий брат і відданий друг. Завжди пам’ятаємо.” Як тільки він закриває очі, то знову бачить цей погляд, бачить всі ті малюнки і всі моменти разом. Особливо в пам’яті постають останні канікули.
– Що ти малюєш? – Майк не стукає і заходить у кімнату та стає позаду Вілла.
– Та, щось у голові промайнуло… І одразу за роботу. А тобі що, нудно стало з Оді? – Вілл усміхається, повертаючись до Майка з пензликом у руці.
– Так! Дівчата такі задротки, справжня чоловіча компанія мені більш до смаку! – Майк обережно забирає пензлика у Вілла з рук, попередньо поглядом запитуючи, чи може він приєднатися до картини.
– Тоді тобі варто було б залишитися у Гокінзі. Там живуть всі справжні чоловіки, – Вілл стає поруч, тримаючи у руках палітру, щоб Майку було зручніше.
– Але у Гокінзі немає тебе! Гокінз без Байєрсів – щось кумедне, ви наче символ вже… Знаєш, я не за цим прийшов до тебе… Як ти гадаєш, ми з Оді дійсно нормально справляємося останнім часом?
– У вас щось сталося?
– Ні, звісно ні! Просто я думаю, що вона… Вона дійсно підходить мені, вона розкриває мене з різних, абсолютно нових сторін. Поруч з нею я відчуваю себе трохи менше покидьком, ніж є насправді, розумієш? Я думаю, що вона та єдина…
Майк повертається обличчям до Вілла і бачить когось іншого. Вілл наляканий, збентежений, шокований і… засмучений? У нього наче сльози завмерли в очах. Але в один момент всі ці емоції зникають, Вілл бере його за руку, у якій лежить пензлик, і напрявляє у правильний бік.
– Дурнику, ти ж слідкуй за пензликом, бо зараз зробиш мені тінь під сонцем… – потім повертається і рівно каже, – Так, Оді тобі підходить більше за будь-кого. Просто… Поводься з нею краще, добре? Вона заслуговує на це.
Майк широко посміхається, трошки обійнявши Вілла за плече, ніби дякуючи, і залишає кімнату. І Вілла у ній, що в ту саму секунду пошкодував про своє існування і зарікся ніколи і нікому про це не говорити.

Майк знову переноситься на “тут і зараз”, не зважаючи на підступні сльози, що самі котяться по щоках.
– Вибач, друже. Я ніколи не зважав на тебе належним чином. Я знав, що ти б ніколи на мене не розсердився, навіть якби сильно хотів. Знаєш, я зрозумів одну річ: Оді не єдина дівчина у цьому світі. Але Вілл Байєрс був такий один. Мені шкода, мені так шкода, що я так і не зміг зробити тебе щасливим і що я так багато зробив тобі боляче. Якби я тільки знав, що ти мене кохаєш… Можливо, все склалося б інакше. М’яких тобі хмаринок, Вілле Мудрий. Зустрінемося на тій стороні мапи, відбій.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

8 Коментарі на “На тій стороні мапи



  1. Це прекрасно! Дуже дякую вам, за таку душевну роботу! Продовжуйте в тому ж дусі, ви чудово пишите. З нетерпінням буду чекати на ваші нові фанфіки!💗