Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Лідія

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Ледве не виблювавши свою вечерю, я вирушила до Вайтрана. Дорогою до міста я почула громоподібне “До-ва-кін!”. Я аж відчула, як завібрувала земля.

~ Воу. Сивобороді чітко за розкладом на відміну від дракона. Як їхній храм там не завалився від таких децебелів.

Пройшовши до Драконячої Межі, я постала перед ярлом.

– Дракон убитий. Біля вартової вежі лежить його тіло. Потрібно, щоб Фаренгар разом із вартовими та возами вирушив туди. Луска і кістки дракона будуть дуже цінні, не годиться їм залишатися на дорозі.

– Я знав, що можу на вас розраховувати. Але хотілося б знати подробиці. – явно зрадів відповів ярл.

– Ну… Мені видалася неймовірна можливість політати на драконі, перш ніж він звалився. Незабутній досвід. Нам пощастило, що мені вдалося піднятися на нього і здорово зіпсувати плечі, принагідно відволікаючи від солдатів і Айрілет. Ті, у свою чергу, зіпсували полотно його крил. Потім він звалився, мало не звернув собі шию, а я його вже добила. На жаль, раніше він встиг убити сімох.

– Сумно. Хай упокояться ж їхні душі. Що було потім? Як він помер?

– Здається, вже здогадуюсь, до чого ви. До мене від нього перейшла його енергія.

– Виходить, це правда. Сивобороді закликали того, хто вбив дракона і поглинув його душу – саме тебе.

– Ясно. Значить, мені доведеться тупати на Високий Хротгар, так?

– Схоже на те. Якщо ти справді Довакін, вони зможуть навчити тебе використати твій дар.

– Такого не траплялося вже щонайменше кілька століть. Останній раз заклик отримав сам Тайбер Септим, ще будучи Талосом Атморським. – сказав норд, що стояв поруч.

~ Так. А це, якщо не помиляюся, брат Балгруфа. Як його там звали?

– Хронгар, заспокойся. Яке відношення ваші нордські марення мають до сучасності? Наш друг, звичайно, молодець, але вона безумовно не якийсь там… дуракін. – втрутився Провентус.

~ А цей поц, як і у грі, хуй клав на легенди, історію та факти.

– Нордські марення?! Ах ти надутий невіглас. Та це ж наші священні традиції. Ми плекаємо їх з дня заснування Першої імперії! – розлютився Хронгар.

– Хронгар, не будь такий суворий з Авенічі. – втрутився ярл.

– Вибачте, не хотів нікого образити. – вибачився Провентус. – Але що їм від неї треба, цим Сивобородим?

– Це справа Сивобородих, не наша. Що б не сталося під час убивства, у тобі щось відкрилося, і Сивобороді це почули. – сказав мені ярл.

~ Сподіваюся, це були не мої блювотні позиви.

– Якщо вони вважають, що ти Довакін – хто ми такі, щоб із цим сперечатися? А ти негайно вирушай на Високий Хротгар. Коли Сивобороді звуть, зволікати не прийнято. Це величезна честь. Знаєш, я тобі навіть заздрю. Знову піднятися на 7000 кроків… Якось я здійснив туди паломництво. Високий Хротгар – дуже мирне місце. Дуже… вільне від усіх занепокоєнь цього світу. Дивно, що Сивобороді взагалі помічають, що тут унизу коїться. Раніше їм до нас не було справи. Неважливо. Вирушай на Високий Хротгар. Дізнайся, що повідають тобі Сивобороді.

– Ну перед цим я була б не проти виспатися. Бо цей дракон мені весь сон перебив.

– Звісно. Провентусе, скажи Фаренгару, щоб він висувався до дракона. Нехай з ним вирушать 10 вартових та 3 вози. Нехай візьме ще 3 додаткових коней про запас. Потрібно, щоб він дослідив цього дракона і доставив його сюди, до Драконячої межі.

– Цю ж хвилину. – сказав Провентус і подався виконувати наказ.

– Твою допомогу не забуде моє місто і не забуду я. По праву ярла я нарікаю тебе таном Вайтрана. Це найвеличніша честь, яку я можу тобі дарувати. – сказав ярл і в цей же час вартовий приніс мені шикарну сокиру володіння Вайтран з драконячим візерунком, а сам ярл вручив перстень-печатку, з викарбованим на ньому гербом Вайтрана та невеликими жовтими дорогоцінними камінчиками. – Я призначаю Лідію твоїм особистим хускарлом. Ця зброя з моєї зброярні та перстень будуть символами твого звання. Я також повідомлю варту про твій новий титул. Ми ж не хочемо, щоб вони думали, ніби ти з черні, правда? Той кінь, якого я тобі дав. Він також тепер твій по праву. Також ти можеш купити у Вайтрані будинок, якщо захочеш. За цим звернися до Провентуса. Ми раді бачити тебе серед танів нашого міста.

Я, вирішивши, що затримуватися мені тут нема чого, попрощалася з ярлом і вирушила до виходу. А там на мене вже чекала Лідія.

~ Ухти. Вона дуже гарна. Цей світ явно не поскупився на зовнішність дівчат. Шовковисте чорне волосся, в міру пухкі губки. І при всій її милості видно, що ця дівчина може сміливо настукати по голові будь-кому. Так і з’їла б її.

– Ярл призначив мене твоїм хускарлом. Для мене честь служити тобі. – сказала дівчина.

– Ну, я поки що мало постаралася, щоб це було такою вже честю. Але мені приємно. Ідемо. Якщо ти зі мною, тобі теж доведеться тупати на Високий Хротгар. Дорога туди далека, так що потрібно добре відпочити. – Тут я позіхнула і зрозуміла, що настав час мені продовжити свій мирний сон. – У тебе у Вайтрані є житло?

– Ні. До призначення я мешкала тут разом із охороною ярла. Тепер моє завдання завжди бути з тобою, пані. – відповіла Лідія.

– Значить таверна. І не треба називати мене пані. Мені, звичайно, подобається коли мене називають пані, але я б хотіла, щоб ти була мені напарницею. А це означає, що звертатись один до одного ми будемо на ім’я. Називай мене просто Катріна.

– Добре, Катріно. Я зрозуміла.

– Розумниця. Тобі окрему кімнату чи переночуєш зі мною в одному ліжечку?

– Як ти вирішиш, так буде.

– Ні, ну так не цікаво. А якщо я вирішу, що ми з тобою маємо реально переспати?

– Ну… – зам’ялася дівчина.

– Та жартую я. Не буду ж я змушувати тебе робити щось таке першого ж дня знайомства. Може, якось потім, з твоєї особистої згоди. – останню фразу я вимовила грайливо і відразу розсміялася, побачивши збентеження на милому личку нордки.

Ми з нею пройшли в Знаменну кобилу. Так як у моїй кімнаті було лише одне ліжко, я вирішила все ж таки зняти Лідії другу кімнату. Тим більше, що грошей достатньо. Пообідавши, а вже була друга половина дня, ми з нею розійшлися по своїх оселях і, роздягнувшись, я впала в своє ліжко.

~ Ось і Лідію роздобула. У грі я завжди тягала її із собою. Якщо пам’ять мені не зраджує, якось так у результаті вийшло, що, незважаючи на мод, що знімає обмеження з кількості компаньйонів, крім Лідії, у мене була тільки Серана і один раз той хлопець із… Рорікстеда, чи що? Забула, як його звали. Я давала гроші його батькові, щоб той купив йому броню. А потім можна було спокійно найняти його. Точно! Ерік Убивця. Іржала як кінь, коли вперше побачила його нове ім’я. Хм… Може справді в цьому світі завести собі ще якогось компаньйона? Та ту ж саму Утгерд. І воювати буде простіше, і в дорозі веселіше, і груповушку влаштувати можна, якщо що. До речі. Я лише зараз згадала. Я завжди своїх компаньйонів наділяла безсмертям, щоб вони не відкинулися в якомусь бою. У грі для setessential потрібен був BaseID персонажа, а як це буде працювати тут? Та й взагалі, як це безсмертя працюватиме на людях цього світу? Так само, як у грі, просто не дозволяючи hp спуститись нижче одиниці, чи як мій tgm?

З цими думками я й заснула. Прокинувшись уже аж уранці, я, як завжди, потяглася, згадала все, що сталося і почала збиратися. Вийшовши з кімнати, я дуже раптово для себе побачила Лідію, що чергує поруч з нею.

– Йоханий бабай! Налякала. Ти шо тут робиш? – сказала я з переляку.

– Чекаю на тебе. – відповіла нордка.

– Давно чекаєш?

– Не сильно.

– Ну і добре. Так з переляку і серцевий напад може вхопити. Пішли перекусимо і в дорогу.

Біля стійки нас зустріла Хульда.

– Що, знайшла собі нову коханку? – запитала вона мене, подаючи сніданок.

– Не зовсім. Лідія мій хускарл.

– Що, правда? Нічого собі. Тільки нещодавно з’явилася у нас, а вже про тебе пів міста теревенить, то ще й хускарла отримала.

– Таак. А про що це там пів міста теревенить?

– Ну так не кожному вдається побити Утгерд, а потім ще й стати її коханкою. Чи ти вже забула ту ніч?

– Таке не забувається. Уточню лише одне. Про що говорять більше: про те, що побила чи про ніч?

– Про все одразу.

– Що ж. Цікава в мене репутація тут вимальовується.

– Я теж чула щось подібне. То це була ти, Катріно? – підключилася Лідія.

– Ну, як бачиш. А що, перехотіла вже бути моєю напарницею?

– Ні, що ти. Навіть швидше навпаки. Коли я тебе вчора побачила, думала, що ти така сама, як інші альтмери.

– Мдя. Схоже, мені варто вже змиритися, що кожен, побачивши мене, це думатиме. Як же ж альтмери собі репутацію зіпсували. Жах. А ну і біс з ними.

Коли ми закінчили трапезу, я залишила Хульді гроші за сніданок, привіт для Утгерд і покинула таверну разом з Лідією.

– Трясця. Знати б, скільки зараз часу. Був би хоч годинник якийсь. – поскаржилася я.

– Раніше в таверні був годинник. Але він зламався і його відвезли в Солітьюд до годинникаря. – відповіла Лідія.

~ Опа. Про годинник я ляпнула випадково, а вони, виявляється, тут є.

– А що за годинник?

– Великий маятниковий. У висоту вище за тебе десь на 2-3 голови. Він дістався у подарунок від якогось дуже заможного торговця попередньому власнику таверни.

– Що ж. Такий з собою не потягаєш.

– Ну кишеньковий годинник надто вже дорогий. Я такі бачила лише у кількох багатіїв із Вітряного району.

~ Чудово. Значить, і кишенькові теж є.

– До речі. А в тебе кінь є? – Запитала я.

– Ні. Якщо треба було кудись їхати, мені, як охоронниці ярла, виділяли службового коня.

– Ясно. Значить, прикупимо тобі і коня.

– Що? Не потрібно! Він дорогий. – запротестувала Лідія.

– А ти хочеш за мною пішки бігти? На одному коні вдвох ми не помістимося. Навіть якщо обійняти, це буде ніфіга не зручно. Тож тут навіть не обговорюється. Пішки я туди не попруся. Продаються, до речі, десь тут сурми чи щось подібне до них, щоб коней кликати?

– Так. Скульвар продає їх у стайнях.

Залишивши місто, ми попрямували до стайні.

– Вітаю. Чи знайдеться у вас кінь для моєї напарниці? – сказала я.

– А. Це ви. Знову зібралися в дорогу? Так. Є. Кінь. Брат вашої Аллі. – відповів конюх.

Конюх вивів Аллі, а разом з нею такого ж по масті, але з білою мордою, коня.

– Для вас 1000 септимів.

– Ух ти. Що означає для мене?

– Ви тан Вайтрана. крім того, я чув про ваші діяння. Вам, як нікому іншому, потрібні найкращі коні.

– Ну дякую. Як звуть цього коня?

– Принц Генріус чи просто Ген.

– У вас усі коні дворяни? – зі смішком запитала я.

– Ні, що ви. Просто ці справді благородного кінського роду.

– А скільки у вас коштуватиме ріг? – запитала я, діставаючи, нібито з гаманця, мішечки з монетами.

– 100 септимів.

~ Бля. А ось ріжки мій бюджет мені купити не дозволить. Що ж. Доведеться стежити за кіньми.

– Збережіть на майбутнє 2 штуки. Нині наш бюджет дуже обмежений.

– Добре.

~ Я ось тільки зараз, дістаючи монети, згадала про чит, який я хотіла на Лідії застосувати. Анука спробуємо.

Я повернулася до Лідії та активувала консоль. Світ навколо завмер. Подумки я сконцентрувалася на Лідії та побачила, як її силует трохи засяяв.

~ Опа. Схоже, так працює виділення. А тепер чит.

Так само, як і з tgm-ом, я підсвідомо “ввела” setessential 1 і, так само підсвідомо, відчула, що він активувався.

~ Воу. Дуже дивно, не відчуваючи і навіть не розуміючи, що я роблю, усвідомлювати, що це у мене виходить. Сподіваюся, все працює правильно, і Лідія тепер безсмертна.

Я “закрила” консоль, світ навколо ожив і, не помітивши зміни в Лідії, скомандувала вирушати в дорогу. До першого привалу на ніч ми проїхали майже мовчки. Привал у нас був у такій же хатині, що й дорогою з Рівервуда. Схоже, що тут ці хатки є на всіх дорогах. Якось ні я ні Лідія не були схильні до розмов. На другий день нам трапилося село. У грі його не було. Тільки коли ми його пройшли, я, нарешті, вирішила почати розмову.

– Наскільки я зрозуміла, ти служила в охороні ярла. Як ти потрапила туди?

– Я росла з дядьком. Він, будучи солдатом, вчив мене поводитися з мечем, щитом, луком. Коли мені було 16, я тренувалася біля будинку і моє тренування побачила пані Айрілет. Вона підійшла до мене і запропонувала вступити до охорони ярла під її командування. Порадившись із дядьком, я погодилася. Він був дуже радий, коли дізнався, що його племінниця служитиме під керівництвом самої Айрілет. Півтора роки тренувань і я почала охороняти ярла Балгруфа.

– А що з твоїми батьками?

– Батько став бандитом і пішов кудись на північ. Мати намагалася звести кінці з кінцями, підхопила якусь хворобу. Коли мій дядько, її брат, до нас приїхав, вона вже злягла. Ні зілля, ні магія не допомагали, і вона померла через місяць.

– Зрозуміло. Слухай, а ти вже була в подорожах?

– Так. Кілька разів була у супроводі ярла. Якось ми були в Маркарті. Дорогою звідти на нас напала група вигнанців. Нам ледь вдалося від них відбитися. Двоє наших загинули від їхніх рук.

– Я чула про цих дикунів. Роблять зброю та броню з гівна та палиць, а вони виявляються не гіршими за те, що кують ковалі в містах.

– Кажуть, що вони успадкували найкраще від нордів та ельфів. А ще співпрацюють із відьмокруками.

– Сумнівна співпраця, як на мене. Та й спадковість у них мало не від усіх можливих рас Тамріеля. Ну, крім звіролюдів.

– А як ти сюди потрапила, Катріно?

– О. Та тут взагалі бомбезна історія. 2 тижні тому мене намагалися стратити в Хелгені разом із Плащами Бурі та Ульфриком. Завадив цьому дракон, який там знищив усе. Я втекла звідти разом із Хадваром, племінником рівервудського коваля, відбиваючись від Плащів Бурі, що нападали на нас лише побачивши імперську броню. Потім я прибула до Вайтрана, доповіла ярлу про дракона, отримала від Фаренгара завдання, наваляла в таверні Утгерд, бухнула з нею і потрахалася. Втім, цей момент моєї біографії ти знаєш. Далі вирушила на Вітряний пік за Драконячим каменем, наваляла там в особливо грубій формі бандитам, драуграм, мало не вигребла від їхнього мертвецького ватажка. Поки добиралася до Рівервуда, встигла впасти в річку. Дорогою до Рівервуда потрапила в погоню від бандитів. Наваляла і їм. Повернулась у Вайтран, віддала Фаренгару Драконячий камінь, обміняла стародавні нордські монети з Вітряного піку та пішла собі в таверну відпочивати. Вночі до мене прибігає вартовий, я біжу з Айрілет і 30 солдатами битися з драконом, валю його, попередньо політавши, виявляю у себе дар голосу, по дорозі до Вайтрана чую Сивобородих, ну а далі ти знаєш. Зараз 14 день мого перебування тут.

– Нічого собі. У тебе за 14 днів трапилося пригод більше, ніж у більшості за все їхнє життя.

– Сама у шоці.

– А чому тебе хотіли стратити?

– Спіймали під час перетину кордону. Коли виявилося, що мене в списку немає, їхня капітанка вирішила не паритися і штовхнути мене з рештою. Деякою мірою, я навіть вдячна Алдуїну. На той момент кат уже замахувався наді мною сокирою.

– Стривай. Мені не почулося? Алдуїн?! Той самий із легенд?!

~ Упс. Я, напевно, не повинна знати, що це саме Алдуїн. Потрібно якось викрутитись.

– Схоже що так. Навряд чи від звичайних драконів згущуються хмари. Та й був він явно сильніший за того біля вежі. Ну а ти, до речі, звикай. Чує моя дупа, що це все тільки початок моїх пригод. Готова до бурхливого розпорядку дня, битв з усякою нечистю, драконами, тощо?

– Звичайно готова. Я ж норд і не смію відступати побачивши небезпеку.

– Дивись, як би ти потім не пошкодувала, що взагалі зі мною зв’язалася. До речі, оно, схоже, перша пригода на наші дупки.

Попереду нас була вежа, а поряд із вежею двоє бандитів. Зверху я побачила двох лучників.

– Лідія, готуйся дуже швидко діставати зброю і, якщо побачиш вогонь, тримайся від нього подалі. Там зрозумієш.

– Стояти! Це платна дорога. – сказала нам бандитка, виходячи на зустріч.

~ Ага. Прям елітний автобан.

– Ну і з якого часу в Скайрімі платні дороги з’явилися? – відповіла я.

– Чуєш, розщедрюйся. По 100 септимів із кожної. Ви, я бачу, при грошах, коли конями обзавелися.

– А може, ми їх сперли разом із бронею та зброєю.

– Ти мені у вуха лайно не заливай. Діставай септими по-хорошому. – почала виходити з себе бандитка.

– А то що? Заарештуєте нас? – сказала я з демонстративним глузуванням.

– Та досить базарити з цією шльондрою. Вали їх обох! – заревів орк, що стоїть біля входу.

– Сраці Малаката слова не давали. – крикнула йому я.

– Ну все! Тебе я їбатиму доти, доки сама не здохнеш! – крикнув орк і кинувся в атаку.

Одразу він отримав залп вогню прямо в рило. Поки він корчився від опіку, а бандитка забарилася, ми з Лідією зістрибнули з коней і відправили їх вбік, щоб ніхто не зачепив. Лідія одразу зробила випад у бік бандитки. Та схаменулась в останній момент і насилу зуміла захиститися своїм мечем від меча моєї нордки. У мого вуха просвистіла стріла. Я згадала про лучників і, шмальнувши в їхній бік вогнем, пішла під стіну вежі. Крикнувши Лідії зробити те ж саме, я взялася за орка, що вже оправився. Перші пару замахів його одноручної сокири я парирувала. Третій мало не зачепив мене, але зате орк відкрився. І тут я зрозуміла, що броня у нього сталева і рубати просто так не вдасться. У цей момент якраз підспіли 2 інших бандити. Разом з лучниками їх було вже шестеро. Підшмаливши знову орка, я вистрілила струменем полум’я в тих двох.

Лідія тим часом поклала край бандитці, потрапивши колючим ударом у живіт під залізну броню. Її допомога була мені якраз до речі. Вона взяла на себе орка. Загнавши вогнем бандитів у вежу, я пішла за ними. Вузькі сходи не давали їм достатньо простору, особливо тому, який мав молот. Але атаки переднього з мечем якраз були на рівні моєї голови. Користуватися вогнем тут було вже небезпечно. Можна було підпалити дерев’яні бочки, якесь сіно, яке я встигла вже підшмалити, і себе принагідно. Довелося відбиватись без магії. Якраз до мене дійшло, що якщо його атаки на рівні моєї голови, то мої атаки на рівні його живота. Дочекавшись вдалого моменту, я провернула приблизно такий самий удар, як Лідія. Бандит покотився вниз і наступне, що я побачила – молот, що летить на мене. Втративши рівновагу, я перечепилася об тіло, що впало, завдяки чому молот ударився об сходинку, а не об мою голову. Другий замах бандит зробив уже спустившись. Я змогла ухилитися і рубанула його по нозі, перерізавши сухожилля в підколінній області. Бандит відразу впав і, піднявши його за підборіддя, я перерізала йому шию. Саме в цей момент у вежу вбігла Лідія.

– Катріно, як ти? – запитала вона мене.

– Цицьки на місці, голова теж. Значить усе гаразд. А ти?

– Теж.

– Чудово. Ідемо, залишився десерт.

Ми піднялися нагору і були вже готові битися, але лучники перейшли мостом на сусідню вежу.

– Не дурні виявилися. Втекли туди, де ми їх не дістанемо. Міст прострілюється. Які варіанти? – сказала я.

– Може відступити? – відповіла нордка.

– Ну так і отримати від них стрілу в спину. Дорога з того місця теж прострілюється. Ти колись про дядька розповідала, сказала, що він тебе ще й з луком вчив поводитися. Прикрити мене зможеш? Бігаю я швидко, а якщо у них буде вагома нагода сильно не висуватись, це дасть мені шанс до них дістатися.

– Зможу, але я не маю ні лука ні стріл.

– Ясно. Нема що робити. Тримай.

Я дістала з інвентарю лук і сагайдак зі стрілами. Звісно, вся ця справа з’явилася в мене з нізвідки, що ввело Лідію в повне нерозуміння.

– Але як? Звідки?

– Не з пизди й добре. Потім поясню. Давай до справи. Готова?

– Так.

– Вперед.

Я рвонула мостом. Як тільки один із лучників намітився стріляти, поряд з ним пролетіла стріла Лідії. Це збило його приціл і стріла полетіла повз мене. Другий з дуру стрільнув у Лідію, але, звичайно, не влучив. А я тим часом пробігла весь міст. Той самий, що вистрілив у Лідію, спробував захиститися від мене луком. Мій меч перетнув лук як тростинку і проломив черепушку його власнику. Сама не очікувала, що вийде саме такий удар. Щоб витягнути звідти меч, довелося напружитись і штовхнути тіло ногою. Разом з мечем, звідти полетіла кров у перемішку з мізками. Дурбелик упав на землю. Поглядом я почала шукати другого, а коли побачила, той уже готовий був стріляти. Машинально я пустила довгий струмінь полум’я. Як було і з громилою на Вітряному піку, сиром’ятна броня цього бідолахи швидко спалахнула. Проте чекати, як того разу з громилою, доки він догорить, я не стала. Стусаном повалила на землю і кресанула по горлу. Трохи відійшовши від сплеску адреналіну, я подивилася на нього. Судячи з опіків і тому, що його одяг горів досі, він у будь-якому разі помер би від цих самих опіків або больового шоку. Але якби я йому не перерізала горлянку, мучився б він довше.

Сховала меч у піхви, поглянула на інший кінець мосту і, переконавшись, що з Лідією все гаразд, обшукала бандитів на наявність чогось корисного. Зібрала з них з десяток септимів, їхню зброю. Броню вирішила залишити на них. Шокувати Лідію ще й зникненням у небуття броні зараз було б недоречно. У вежі я знайшла скриню з двома сотнями септимів, десяток стріл та пару зілль. Повернувшись мостом, я, лише підійшовши до нордки, помітила, що вона була реально в повному шоці. Мабуть, вона навіть не знала, що сказати.

– Лідіє, я поясню тобі все, коли ми заберемося звідси і зробимо привал. Якраз уже сонце заходити починає. Будь ласка, збери коней, а я поки що пошукаю, що тут є ще.

Я розпочала обшук цієї вежі. Лідія, постоявши трохи, рушила вниз.

~ Її так шокувало те, що я дістала лук і стріли нізвідки? Ні, я розумію, що це неймовірно навіть для цього світу, але не настільки ж.

Під час обшуку, я зібрала всю їжу, що лежала на столі та на полицях, в одній скрині знайшла 150 септимів. У другому ще 100 і кілька дорогоцінних камінців. Зважаючи на все, до цього дня у цих бандитів справи йшли не погано. Внизу я обшукала чотирьох бандитів, що залишилися. На той час Лідія вже підвела коней до вежі. Ми мовчки сіли на них і рушили далі. Через приблизно годину, ми розбили табір біля річки осторонь дороги. Розпалили багаття. Як лежанки використовували листя і здобуті мною раніше вовчі шкури, які я вже без роздумів дістала з інвентаря на очах у Лідії. До того, як сіли біля вогнища, ми не говорили, крім коротких фраз при організації табору.

– Слухай, Лідіє, – почала я, – розумію, що це все було дуже дивно. Пояснити тобі все мені, можливо, не вдасться. Спочатку скажу тільки те, що лук, стріли і ці шкури я не матеріалізувала з нізвідки. Їх я здобула до зустрічі з тобою і зберігала… як би це сказати… загалом щось на кшталт зачарованих гаманців для грошей.

– Я бачу та розумію, що ти не погана. – сказала Лідія. – Просто я була дуже здивована і… навіть трохи налякана. І навіть не через те, що в тебе в руках виникають предмети. Скажи, як ти змогла використати таке полум’я?

– Що? В сенсі, як? Звичайне вогняне заклинання. – здивовано відповіла я.

– Для того, щоб утримувати струмінь вогню так довго, та ще й з такою силою, у тебе має бути величезний запас мани. Я далека від магії, але знаю, що освоїти вогняні заклинання складно. Якщо маг володіє ними, він випускає короткі струмені вогню тому, що йому не вистачить мани на безперервний потік. Лише могутні маги можуть робити так, як ти.

~ Та годі. Ось чому вогонь у мене такий імбовий, і всі йому так дивувалися. У грі це було стартове заклинання, а тут воно, схоже, не таке просте, як здається. І що мені робити? Розкрити Лідії всі карти? А якщо вона раптом вирішить покинути мене і розповість про це ще комусь. Не хотілося б, щоб хтось ще знав про ці мої здібності та секрети. Але й тримати її у незнанні не хочеться. Від цього може бути лише гірше.

– Лідіє, скажи мені чесно. Ти готова йти зі мною у всі колотнечі, битви і так далі? Ця битва з бандитами і навіть та моя битва з драконом біля сторожової вежі можуть здатися квіточками. Наприклад, я більш ніж впевнена, що на шляху до Високого Хротгару нас чекатиме сніговий троль. Ти побачила мої здібності і вже мала зрозуміти, що я не проста альтмерка. А якщо ще докинути той факт, що я Довакін, на спокійне життя, як мінімум найближчим часом, можна навіть не сподіватися.

Лідія почала обмірковувати це все. Коли я вже подумала, що зараз вона відмовиться від цього, нордка відповіла.

– Мій дядько був солдатом Імперського легіону. Півроку тому він загинув у сутичці з Плащами Бурі. Але навіть якби він був живий, поруш я наказ ярла, кинь я свого тана, мені було б нікуди повертатися. Це було б ганьбою і для мене, і для моєї родини. Ярл Балгруф мудра людина, а пані Айрілет нізащо не пішла б у бій з кимось, кому не може довіритися. Та й сама я не дурна. Не часто тани одразу пропонують хускарлу бути його напарником. Катріно, я твій хускарл. Поки ти сама не проженеш мене, я слідуватиму за тобою куди завгодно. Хоч у Облівіон.

Ці слова здивували мене і зворушили.

~ Навіть двох діб не минуло з того часу, як вона вперше мене побачила, а вже ось так ось. Якось дивно навіть. Безумовно, я хотіла такої відповіді, але не думала, що вона справді може прозвучати. Виходячи з мого двотижневого досвіду в цьому світі, люди тут відповідають ігровим NPC у плані характеру, а Лідія у грі справді могла слідувати за мною куди завгодно, чи то нордські руїни, чи вампірський замок. Та куди завгодно, куди дозволяла система.

– Що ж. Тоді я просто зобов’язана тобі все розповісти. Можливо, буде трохи важко зрозуміти і ще складніше повірити. І, звичайно, нікому іншому про це розповідати не можна.

Я розповіла їй все. І те, як я потрапила у цей світ, і свої особливості, та про безсмертя. Умовчала лише про те, що у моєму світі все це було грою і те, що я, по суті, знаю майбутнє, обмежившись фразою на кшталт “Я можу здогадуватися, що станеться в майбутньому”. Ці два аспекти могли зруйнувати її світогляд і завдали б більше шкоди, ніж користі. Усі пояснення зайняли у мене близько години.

– Фух. Навіть якось стало легше. – сказала я, закінчивши розповідь.

– Просто у голові не вкладається. Як взагалі це можливо?

– А біс його знає. Я, як ти могла зрозуміти, навіть не знаю деякі елементарні речі про цей світ. Хто його знає, який пиздець на нас чекає далі.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь