Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Ласкаво просимо до життя

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Гаррі прокинувся наступного ранку схвильований. Дурслі їхали на святкування дня народження Дадлі і в останню хвилину вирішили просто лишити Гаррі, замість того щоб взяти його з собою. Прийшов час йому нарешті повернутися в чарівний світ.

Тепер ви мабуть дивуєтеся, як Гаррі дізнався, що він повертається у цей світ. Це було досить просто і про це давним-давно розповіла юнаку Саллі. Некромантія була сімейною магією, переданою за певними лініями крові, переважно Певереллами. З цим відкриттям Гаррі зрозумів, що він не маглонароджений; і він не міг дочекатися, щоб з’ясувати, чому його сім’я кинула його на розтерзання маглам.

Дотримуючись вказівок щодо місцезнаходження  Косого провулка в своєму листі, Гаррі виявив, що стоїть в замішанні перед темним і неприємним пабом. В цей момент юний чарівник почав впадати у відчай, так як, безсумнівно, єдиний спосіб потрапити в косий провулок – запитати дорогу. Однак його врятувало почуття, яке було йому добре знайоме. Воно було відомо як “шосте почуття ” і проявлялося у вигляді поколювання в задній частині шиї всякий раз, коли поруч опинявся привид. Заспокоєний, Гаррі пройшов через паб, слідуючи в тому напрямку, де відчуття було найсильніше, перш ніж наблизитися до цегляної стіни.

Втомлений від усіх хитрощів, використовуваних для захисту від маглів, він просто поклав руку на цеглу і зосередився на своїй магії, бажаючи увійти. Який би захист не був вбудований в стіну, вона відчула магічну присутність і відкрилася, вперше відкривши Гаррі чарівний світ.

Гаррі, мабуть, провів не менше десяти хвилин, просто витріщаючись на видовище перед ним, перш ніж взяти себе в руки. Мерлін знає, яким ідіотом він виглядав. Він міг бачити думки в очах відьом і чарівників, одягнених в химерні одежі, тільки чистокровних. Трохи заспокоївшись, Гаррі пройшов повз магазин мантій мадам Малкін і центру продажу сов “Айлопс” в сторону Грінготтса. Він був вражений високою будівлею, розуміючи, наскільки вона стара, оскільки навіть Саллі пам’ятала її з дитинства, кілька сотень років тому. Хоча Гаррі ніколи раніше не бачив гоблінів, він знав, що краще не витріщатися, а просто підійшов до першого ліпшого. Згадавши настанови Саллі, він привітав його:

– Нехай ваше золото переповнюється!.

Ґрипхук підняв очі, вражений шепочучим голосом, який луною віддавався в його голові. Він подивився на маленького хлопчика перед собою, стурбований тим, що така маленька дитина, вихована маглами, володіє легіліменцією. Відкинувши легкий страх, він посміхнувся хлопчикові, сподіваючись залякати безстрашного маленького чарівника.

– Досить грубо пхати ніс в чужі думки.

І знову лунає думка:

– Мої вибачення, але я насправді не розмовляю, і мені потрібно поговорити з ким-небудь про мої сховища. Я вважаю, що у мене може бути кілька, до яких мені було відмовлено в доступі.

Ґрипхук миттєво змінив свою думку. Дитина була досить ввічливою для чарівника і явно німою. Не кажучи вже про потужність. В аурі хлопчика була якась темрява, схожа на гіркий шоколад. І груб він чи ні, але він однозначно був платоспроможним клієнтом.

– Дуже добре, слідуйте за мною.

Вони пройшли за прилавок до багато прикрашеної мармурової двері і увійшли всередину затишного офісу. Зайнявши місце, Ґрипхук перейшов до справи.

– Тепер, будь ласка, поясни, в якому скрутному становищі ти опинився, маленький чарівник.

Гаррі відчув полегшення від того, що нарешті опинився тут. Зараз він дізнається, хто він такий і що сталося з його сім’єю. Він сердився на те, що вони залишили його дитиною, та ще й з маглами. Ні, Гаррі не був расистом, на відміну від багатьох чистокровних. Його не так вже й сильно турбувала кров. Йому не подобалися магли або деякі маглонароджені, просто через їх відносини. Магли були причиною смерті Саллі. Вони вбивали те, чого не розуміли, і знищили б магію, якби у них був шанс. Ось чому він не розумів, як чистокровна сім’я могла залишити дитину з не магічними людьми. Подивившись на гобліна, він розповів коротко по суті все, що треба знати.

– Мене виростили магли. Але я завжди знав, що я інший. Вони були жорстокі і погано поводилися зі мною, спочатку, здавалося б, без будь-якої причини. У всякому разі, поки мені не виповнилося чотири роки. Саме тоді я почав творити магію. Коли я став старше, я зрозумів, що вони, мабуть, знали про це. Вони знали, що я міг робити. Коли мені було шість, я зустрів… когось, хто міг би трохи розповісти мені про магію. Вона пояснила  мені про маглонароджених і чистокровних, і я зрозумів, що я не від маглів. А це означає, що я народився тут, в чарівному світі. Я виріс, знаючи, що мої батьки померли, коли я був дитиною. Але мої так звані родичі також сказали мені, що магія несправжня. Так що я більше не знаю, чому вірити.  – Гаррі замовк, чекаючи відповіді гобліна.

Ґрипхук відчув, як у його грудях таїться дивне почуття. Йому це ні крапельки не сподобалося. Було тільки одне, що він міг зробити, щоб підтвердити свої таємні підозри щодо хлопчика. Розпатлане, чорне як смола волосся і яскраво-зелені очі.

– Як тебе звати, дитино?

Обличчя хлопця, яке з тих пір перетворилося на порожню маску як він увійшов у будівлю, тепер виглядало збентеженим.

– Гаррі Поттер.

Ґрипхук не зміг стримати подиву на своєму обличчі, перш ніж його взяла лють. Як могло статися, що так званий рятівник чарівників весь цей час був кинутий маглами, що ненавидять магію! Хіба Дамблдор не навідав хлопчика?  Судячи з того, що Гаррі досі казав йому, що це явно не так. Йому краще негайно все виправити.

Гаррі вийшов з Грінготсу дві години потому, з руками, повними нескінченних мішечків з галеонами, папками з документами і підручниками історії.  Ґрипхуку знадобився деякий час, щоб все йому пояснити. Дуже слабка опіка Дамблдора, безліч порушених законів Дурслями і сімейна історія Поттерів. Вони були в прямому спорідненні з Певереллами, і він міг претендувати на титул лорда. Однак це було не найдивовижніше. Батьки Гаррі були мертві. Убиті на війні. Будь-яка інша дитина відчула б себе спустошеною, як ніби знову втратила сім’ю. Гаррі, однак, ніколи не боявся смерті і ніколи не буде. Якби він дійсно захотів, він міг би просто поговорити зі своїми батьками за допомогою некромантичного ритуалу. Хоча він би цього не зробив. Джеймс і Лілі Поттери, на відміну від решти сім’ї Поттерів, були дуже світлими і дуже проти темної магії. Вони, ймовірно, не схвалили б вибір Гаррі в наші дні. Єдине, в чому він дійсно відчував суперечливі почуття, – це Темний лорд Волдеморт. Гаррі був вихований на знанні темних мистецтв. Він знав, що Темні Лорди були призначені самими чарами, і їх слід поважати. Він також знав, що тільки темні чарівники шанували некромантію і некромантів, як в старі часи. Але цей чоловік відняв у нього дитинство.

Вирішивши подумати про це потім,  Гаррі дістав свій список і переглянув, шо йому знадобиться для школи.

Уніформа.

Набір книжок.

Паличка.

Котел.

Кришталеві склянки.

Телескоп.

Латунні ваги.

На щастя для Гаррі, коли він ходив по магазинах, не було особливої необхідності в розмовах. Все, що він зробив, це клав покупки на прилавок разом з потрібною сумою грошей. Одна валіза з висувною книжковою шафою, гардеробною (розміри були приголомшливими) і третя полиця для всього, що він вирішить туди покласти. Швидше за все, його приналежності для некромантії, він просто міг би захистити полицю від цікавих однокурсників. Він також купив кілька книг з історії магії, його завжди зачаровували магічні заклинання. За день сталося всього три інциденти, якщо говорити чесно. Перший стався в зоомагазині. Гаррі знав, що таке зміїна мова, а Саллі була в захваті, коли вперше застала його за нею. Однак він не був готовий до какофонії шиплячих скарг, коли увійшов у Магічний Звіринець. Він покинув магазин з совами, вирішивши, що крики птахів, яких він не міг зрозуміти, – це не те, чого він прагне. Однак зі зміями у нього був би хтось, з ким він міг б поговорити, оскільки малоймовірно, що він раптом стане базікати зі студентами свого факультету. Німі зазвичай взагалі не розмовляють.

Гаррі вже збирався здатися і купити білосніжну сову в іншому магазині, коли почув тиху лайку в кутку магазину. Було темно, але він міг розгледіти силует змії в неосвітленому скляному резервуарі.

«Дурні люди, що проходять повз велику Шешу, немов вона ніщо. Я Королівський пітон, ви, кретини, одна крапля моєї отрути може вбити тисячі! Ставтеся до мене з повагою. Тут холодно.» – змія закінчила свій маленький монолог похмурим тоном, і Гаррі стало шкода змію. Він знав, як це – залишатися в холоді і темряві. І вона була досить веселою. Йдучи до  резервуару з безшумним закляттям люмус, він прошипів у відповідь:

«Що ж, для мене велика честь зустрітися з великою зміїною богинею, Шеша. Що така красива молода леді, як ви, робить в зоомагазині?»

Змія видала шиплячий смішок і ковзнула до передньої частини скла. На світлі Гаррі міг бачити, що вона була чудовою обсидіановою змією, а на її спині мерехтів калейдоскоп кольорів, в єдиній чорноті.

«Ти чарівник, який володіє нашою мовою. Приємно нарешті зустріти когось, хто поважає мій вигляд. Я відчуваю в тобі тьму. Твоя магія, вона подібна до моєї отрути. Так, я піду з тобою.»

Спочатку Гаррі був шокований тим, що змія відчула, що він некромант, але міг тільки посміятися над злегка егоїстичним тоном в голосі змії. Так, вона була б хорошою компаньйонкою.

Наступна проблема, з якою зіткнувся Гаррі – його одяг. Він пробув там деякий час, так як вирішив, що йому слід одягти повсякденний одяг, а також уніформу. З-за цього його поставили поруч з іншим клієнтом, хлопчиком його віку з загостреним носом і світлим волоссям. На жаль, дитина була досить балакучою.

– Я, звичайно, буду в Слизарині. Було б катастрофою, якби я пішов куди-небудь ще. Як ти думаєш, куди ти підеш?

Гаррі моргнув, не знаючи, що робити. З одного боку, було б добре мати одного друга, так як він вірив, що піде в Слизарин чи в Рейвенклов. Та з іншого боку, він просто не міг знайти в собі сил заговорити. Не бажаючи віддавати свої знання і силу, він закликав папір і перо, написавши: “Вибач, але я не розмовляю. Я німий.  Приємно познайомитися з тобою, я думаю, що теж піду в Слизарин.”

Світловолосий хлопець явно був не таким грубим, яким здавався. Він тут же відповів:

– Мені дуже шкода, що я не зрозумів. Мені теж приємно познайомитися, я дуже сподіваюся, що ти колись відвідаєш мій дім. Якщо ти це зробиш, я обов’язково познайомлю тебе зі своїми друзями. Мабуть, важко знайомитися з людьми, якщо ти німий. До речі, я Драко Мелфой.

Тоді хлопець наступні двадцять хвилин базікав про свого батька і квідич. У Гаррі було передчуття, що це його сильно втомить. Врятований прибуттям свого замовлення, Гаррі швидко помахав на прощання, перш ніж побігти в наступний магазин. Він (Гаррі) не звик до таких розмов. Більшість привидів були більш мовчазними і скорботними.

Останній інцидент був, безумовно, найбільш тривожним. Гаррі чув про Оллівандера від Саллі. Ця людина, мабуть, була провидцем, оскільки він завжди впізнавав своїх клієнтів ще до того, як вони вимовляли хоч одне слово. Однак це було не так. Гаррі увійшов і  зрозумів причину свого шостого почуття цілий день. Молода дівчина, всього на кілька років старша за нього, випливла з полиці, повної чарівних паличок, і розгублено втупилася на нього. Він моргнув, а потім підбадьорливо посміхнувся.

– Так, я бачу тебе, – сказав він. Дівчина, Аріанна, як вона представилася, була дуже схвильована тим, що її побачили, і почала жваво говорити з ним про рідкість некромантів. Ось як Оллівандер знайшов його. Розмовляючого з дівчиною, яку тільки він міг бачити останні  90 років. Так. Оллівандер, майстер чарівних паличок для всіх, був некромантом. Який сюрприз!

Гаррі важко зітхнув, притулившись до в’язу на кладовищі. Минуло майже два місяці з тих пір, як він отримав свої запаси. Він прочитав всі свої книги і практикувався в маскуванні своєї аури, як порадив йому гоблін.

Саллі випливла і всілася на нижню гілку дерева.

– Що сталося, Гаррі? – він знову зітхнув, дивлячись на паличку в своїх руках. Очевидно, велика частина магії некромантів була занадто складною для стандартного дерева і серцевини. У нього була серцевина з плаща дементора і волосся фестрала, що саме по собі було рідкістю. В ядрі містилася кривава вільха. Назва походить від” кровоточивих” червоних прожилок в деревині, наче порізів на дереві. Це було чудово і було його справжнім втіленням.  Він перевів погляд з палички на свою стару подругу.

– Я їду завтра. Тоді я не повернусь до літніх канікул. Я не можу повернутися сюди. На Різдво – це не те. Але я буду сумувати за тобою.

Обидва замовкають, почувши сумну правду в словах Гаррі. Він не міг повернутися до Дурслів без крайньої необхідності. Але це означало, що Старша не буде бачити його майже рік. Це означало, що вона знову залишиться одна.

– Я не ображаюся на тебе за це, дитя. Кожен молодий чарівник і відьма повинні покинути свої сім’ї, щоб навчитися благородному мистецтву магії. Вам потрібно зрозуміти свій світ і своє коріння. Якби я була ще живою, я б повернулася з тобою. На жаль, я застрягла тут на вічність.

Вони залишалися в такому положенні ще кілька годин. Мовчали, обмірковуючи від’їзд Гаррі. Тільки коли сонце почало сідати, тиша порушилася.

– Я повинен йти. Я відвідаю тебе, як тільки повернуся. Я дійсно буду сумувати за тобою, Саллі.

Настрій миттєво покращився, і стара відьма вискалила на нього зуби.

– Поважай свою старшу сестру!

Вони розсміялися, сумним, скорботним сміхом, який луною рознісся по кладовищу навіть після того, як Гаррі пішов. Саллі стояла там, просто чекаючи, поки повернеться її юний друг.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

Коментарі на “Ласкаво просимо до життя