Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Дурні віслюки

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Передмова:

Я не автор цього тексту. Він написаний Айзеком Азімовіим в ХХ столітті.

Українською я цей твір не знайшов, тому вирішив спробувати перекласти. Вдалося чи ні – вирішувати вам.

 

 

Дурні Віслюки

Нарон, з довгожителів Рігелліанської раси, був четвертим з його роду, що вів галактичні записи.

У нього була велика книга, яка містила список численних рас у галактиках, які розвинули інтелект, і набагато меншу книгу, в якій перераховувалися ті раси, які досягли зрілості і пройшли кваліфікацію до Галактичної Федерації. У першій книзі ряд перерахованих були викреслені; ті, які з тих чи інших причин зазнали невдачі. Нещастя; біохімічні або біофізичні недоліки; соціальна несправедливість, тощо брали своє. У меншій книзі, однак, жоден із перерахованих членів ще не викреслювався.

І ось Нарон, великий і неймовірно древній, підвів очі, коли наблизився гінець.

– Нарон, — сказав гінець. – Великий!

– Ну-ну, що таке? Менше церемоній.

– Ще одна група організмів досягла зрілості.

– Чудово. Чудово. Вони зараз швидко розиваються. Ледь минув рік без новачків. І хто вони такі?

Гінець дав кодовий номер Галактики та координати світу в ній.

– А, так, — сказав Нарон. – Я знаю цей світ, – і плавним шрифтом він зазначив це в першій книзі і переніс її назву в другу, використовуючи, як це було прийнято, назву, під якою планета була відома найбільшій частині її населення. Він написав: «Земля».

– Ці юні істоти встановили рекорд, – сказав він, – Жодна інша група не переходила від інтелекту до зрілості так швидко. Це не помилка, сподіваюсь.

– Жодної, сер, — сказав гінець.

– Вони винайшли термоядерну енергію, чи не так?

– Так, сер.

– Ну, це головний критерій, – Нарон засміявся, – І незабаром їхні кораблі проведуть зондування та зв’яжуться з Федерацією.

– Насправді, Великий, — неохоче сказав посланець, — Спостерігачі кажуть нам, що вони ще не проникли в космос.

– Зовсім ні? — здивувався Нарон, – Навіть не космічна станція?

– Ще ні, сер.

– Але якщо вони мають термоядерну енергію, то де вони проводять свої випробування та детонації?

– На власній планеті, сер.

Нарон піднявся на свої двадцять футів висоти і прогримів:

-На їхній власній планеті?

-Так, сер.

Нарон повільно витягнув стилус і провів рядок через останній додаток у меншій книзі. Це безпрецедентний вчинок, але Нарон був дуже мудрий і міг бачити неминуче так само добре, як будь-хто в Галактиці.

-Дурні віслюки, — пробурмотів він.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь