Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Добрий самаритянин

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Перед прийомом Вілл шукає в інтернеті значення карти «Повішений» і довго думає, на які поступки йому доведеться вдатися, на які жертви. Він душить порив спитати у Ганнібала прямо. Ще зарано, можна злякати. Але й зібрати всю колоду бажання немає.

 

      Маньяки часто грішать біблійними мотивами, але карти Таро — це еталонний несмак. Вульгарність. «Можливо, це не він, – думає Вілл. — Так, Ганнібал слухає цю жахливу музику і користується огидним парфумом, але все ж таки… Чи це я став занадто вимогливим до вбивць?»

 

      Доктор Лектер просить почекати на кухні — жахлива клієнтоорієнтованість. Вілл розглядає безладний ряд кухлів: щербинки, посірілий фарфор, безглузді картинки. Він звик приходити раніше. Правду кажучи, вони давно відійшли від звичного формату сеансу — Вілл часто затримувався допізна за склянкою віскі, а потім, щоб не сідати п’яним за кермо, залишався спати на дивані. Тепер же Ганнібал зайнятий, а Грем заінтригований.

 

      Він варить собі каву і починає чекати. На кухні пахне сигаретами, миючис для посуду і чимось гірким.

 

 — До зустрічі наступної п’ятниці, містере Верждер.

 

 — До побачення, дякую. Буду з нетерпінням чекати!

 

      Кроки затихають, грюкають двері, Ганнібал заходить на кухню і починає з вибачень:

 

 — Моя помилка, треба було попередити вас, містере Грем, — у голосі – ні краплі розкаяння.

 

 — Якщо ви вирішили показати мені сьогодні Мейсона, то й сказати вам є що, докторе Лектер, — Вілл кривить губи і ледве зубами не скрегоче від злості. Ти чіпав мій член, я спав у твоєму ліжку, до чого цей офіціоз? Але ж ні, ми катаємося від «містера Грема» до «Вільяма», немов у довбаному безкоштовному парку розваг!

 

      Ганнібал не відповідає. Він сідає навпроти — чорна випрасувана сорочка, штани зі стрілками, акуратно вкладене волосся, тонкий парфум — і складає долоні будиночком.

 

 — Я і тобі кави зробив, але вона давно охолола. Все це, — профайлер обводить фігуру Ганнібала довгим поглядом. — Справжнє, а образ невдахи — особисто для мене? Якщо так, то знай, у мене немає фетишу на м’яті футболки.

 

      Доктор Лектер сміється і відкидається на стільці.

 

 — О, звичайно, є, — він розстібає два верхні гудзики і куйовдить волосся. — Мейсон вирішив зіграти зі мною гру. Я підіграю. Тобі ж дістається трохи менше вдавання, ніж іншим, Вільяме.

 

      Вілл шумно видихає і різко, доки не передумав, перегинається через стіл. Ганнібал подається назустріч, їхні губи зустрічаються на півдорозі, немов у солодких любовних романах. Поцілунок сухий і короткий: Віллу не вистачає повітря, край столу тисне на живіт, щетина дряпає губи, серце сіпається в грудях, немов у поганому припадку, у вухах дзвенить, пульс – гуркоче.

 

      Він падає на стілець і дозволяє собі вдихнути. Ганнібал сидить, не рухаючись, очі — бездонні, чорні, сповнені густої спраги. Але він моргає — і чари розвіюються. Доктор Лектер робить кілька ковтків холодної кави, дістає з тумбочки віскі, змішує, пробує і морщиться.

 

 — Переборщив трохи, — його голос хрипкий до нудоти. Віллу хочеться закричати: «Переборщив коли, щойно чи хвилиною раніше?» Віллу хочеться погодитися: очікування поцілунку яскравіше за процес. Віллу хочеться поцілувати ще раз, сильно, до крові і губ, що садять, а потім довго зализувати рани.

 

      Грем підсуває горнятко, каже:

 

 — Налий і мені. Мейсон захоче вбити тебе, якщо щось піде не так.

 

 — Дивно. — Ганнібал бовтає рідину в горнятку, але пити не поспішає. — Він сказав те саме про тебе.

 

***

 — Яка безглуздість!

 

 — Я не знаю, яку гру він затіяв і навіщо. Можливо, з нудьги. Але ти даремно втягнула в це мене, себе, Ганнібала. Нас.

 

      Алана повільно сідає на диван, ніби боїться впасти. Це єдина поблажка, яку вона дозволяє собі, в іншому — рівна спина, руки не тремтять, спокій на обличчі — вона не вражена. Вілл перебільшує. Розповідає про Мейсона Верджера різне. Як той прийшов до Ганнібала в образі невинного ягня, як скаржився на сестру, яка руйнує прекрасну сім’ю Алани Блум і Вілла Грема. Про щось мовчить.

 

      Запитує:

 — Чому Марго не найме вбивцю, який позбавить її страждань?

 

      Алана відмахується:

 — Там складна ситуація. Зі спадщиною. Мейсон хоче, щоб Марго народила дитину. Від нього.

 

      Вілл не здивований. Містер Верждер любить свою сестру. Звичайно, він хоче одержати від неї все. Мейсону можна побажати довгих років життя в психіатричній клініці, але Грем впевнений, що той цілком здоровий. Надмірне багатство і влада породжують нудьгу, а нудьга може породити будь-що.

 

 — Марго чекає милосердя від нас?

 

 — Допомоги.

 

      Вілл сміється. Оголює зуби, облизує їх язиком, закидає голову. Йому абсолютно не смішно, але витримки в ньому сьогодні набагато менше, ніж в Алані.

 

 — Я схожий на доброго самаритянина?

 

 — Тільки на людину, що втратила контроль, — Алана дивиться прямо в очі, примара печалі блимає на білому обличчі. — Ти ходив уві сні вночі, намагався вивести Хуана на прогулянку. Вдягнув на голе тіло пальто і туфлі, причесав волосся… Я намагалася відвести тебе в ліжко, але в тебе почалися судоми. Все тіло ніби горіло, я… Вілл, — Алана поривається встати, щоб торкнутися чоловіка, взяти його за руку в безглуздому жесті підтримки, але стримується. Її долоні пригладжують тканину спідниці на стегнах, вії тремтять. — Я боюсь за тебе.

 

      Це правда. Вілл відчуває її тривогу, співчуття, сором. Кутається в чужі емоції, немов у королівську мантію, брудні лахміття, міцний обладунок, щоб сказати: «Я хочу розлучитися». Щоб мовчки піднятися сходами, замкнути двері спальні і нарешті видихнути.

 

***

 

      Вночі Вілл перевіряє засувки на вікнах, зачиняє двері спальні на ключ та розпаковує відеоняню. Алана та перші кілька сторінок пошукача пропонують здати аналізи, потім сходити на МРТ. Вілл не хоче знати правди. Не боїться, ні. Його нервує потреба зайвих дій. Злить життя, яке йде не за планом.

 

      Вранці він прокидається на мокрих простирадлах, довго миється в душі і тричі перев’язує краватку. Відео із камери не дивиться. Їде акуратно, читає дві лекції поспіль, обідає на самоті. Щось гірке, шорстке тулиться на кінчику язика — ні проковтнути, ні виплюнути. Нервове очікування, занепокоєння. Можливість.

 

      Вілл зберігає інтригу до вечора. Це навіть забавляє — сидіти з келихом напівсолодкого і дивитися, як крихітна фігура тремтить на широкому ліжку, волосся вгризається в спітнілу шкіру, пальці зминають лляні простирадла. Ніхто не береже його сон, але й ніхто не турбує. Вілл сам чудово справляється. Кидається із заходу на схід, щось бурмотить — напевно на стародавньому, забутому.

 

 — Яка жахлива нудьга, — шепоче він під ніс, але злам губ видає всіх демонів із тельбухами. Вілл відчуває кігтики страху на шиї. Сни, провали в пам’яті, плутанина думок – інтернет обіцяє тисячі смертей у муках. На коротку мить Грему здається: пухлина перекочується в голові, наче кинута в порожній кімнаті куля — від кута до кута.

 

      Це брехня. Боягузлива, хвилинна слабкість, але Вілл дозволяє їй вирости, огорнути нутрощі спазмом. Іноді це потрібно — відчуття власної безпорадності, навіть нікчемності. Якщо не годувати щось тихе, похмуре всередині своїми емоціями, воно захоче чужі. Вереск болю, сльози страху і кров — багато крові. Воно не дозволить зупинитись, завалить дорогу назад мертвими тілами.

 

      Вілл впивається нігтями в долоню, рахує подумки до десяти і глибоко вдихає. Чіпляється за повітря — сухе, прохолодне, кроки Алани на кухні — нервові, її голос — лише відлуння, поки світ не перестає обертатися.

 

      Вранці він записується до лікаря, потім пише Мейсону Верджеру — коротко, але люб’язно; дзвонить Ганнібалу та призначає додаткову зустріч. Бере відпустку в Академії, але найскладніше — розмова із Джеком. Той чіпляється, неначе п’явка, волає до людяності, шепоче: «Чесапікський потрошитель» немов мантру і потім переходить на крик. Вілл непохитний. Хоча б із цієї сутички він виходить переможцем.

 

***

 

— Містере Грем.

 

      Мейсон виходить зустріти Вілла, його посмішка — зразок гостинності. За спиною Верджера височить будинок — білий велетень, мовчазний страж. Темні провали вікон блищать золотом і мороком.

 

 — Дякую, що погодилися зустрітися. Я взяв відпустку на роботі і одразу згадав про вашу пропозицію, — Вілл витримує коротку паузу. — Подивитися на свинок.

 

Мейсон посміхається:

 — Звичайно, я покличу Марго. Жінка прикрасить будь-яку компанію.

 

 — Немає потреби. Наскільки я пам’ятаю, у них із Аланою зустріч.

 

      Мейсон небагатослівний. Він показує стайні — коні пирхають, перебирають копитами, пахнуть мускусом і тривогою; розповідає про сімейну справу — мимохіть, кількома фразами; хвалиться колекцією ножів: «Цим я вперше зарізав свиню, він мій улюблений, а цей я дарував Марго, але вона відмовилася». Подивитися збоку — пара друзів добре проводить час. Вілл смикає себе — хіба що з боку сліпих. Ні, йому подобаються небезпечні люди, але такі, поруч із якими почуваєшся нормальним. Поруч із Мейсоном почуваєшся під прицілом.

 

      Коли вони зупиняються біля загону, Вілл затримує подих. У синій напівтемряві тварини здаються тремтливими згустками безодні, величезними, гучними, готовими на все, аби покинути сталевий лабіринт. Зверху це навіть гарно, але Вілл давно втомився захоплюватися.

 

 — Свиня просто з’їсть труп людини. Це дуже практичні тварини, — Мейсон щільніше запахує комір шуби, тонко посміхається. — Мої ж свинки з’їдять навіть живого — не подавляться!

 

      Він хапається руками за поручні — чорна шкіра рукавичок на кислій, сірій трубі, вище — біле хутро, ще вище — задоволене обличчя, що палає погордою.

 

 — Це нічого, що я розповідаю? Ви ж поліцейський.

 

 — Я лише викладаю в Академії.

 

 — І консультуєте ФБР.

 

      Вілл киває — після кількох статей Фредді Лаундс про це хіба що дурень не знає. Але щось тривожне, навіть боягузливе піднімається всередині, копошиться, як свині в лабіринті. Йому здається, що внизу, між гноєм і копитами, блимають шматки тканини — чиєсь пальто чи сукня.

 

 — Це нічого, — відповідає Грем після довгої паузи. — Я не священик, не вартовий закону. І не ваш психотерапевт.

 

 — Звичайно, ні, інакше ви б тут не стояли! Це місце, — він обводить рукою високу стелю, сірі стіни та прямокутники величезних вікон. Безлика, холодна коробка. — Мій храм. Місце лише для близьких людей. І свинок. Хто ви, містере Грем?

 

Вілл не відповідає. Він пробує на міцність поручні — міцні, вдивляється в лабіринт із граничною цікавістю і нарешті запитує:

 

 — Якщо скинути людину, за скільки часу вони її з’їдять? Тут так небезпечно: один необережний рух — і полетиш униз. Поки підіспіє допомога, від руки чи обличчя мало що залишиться.

 

Мейсон поправляє окуляри, тихо кашляє. Його голос майже невиразний за гучним вереском.

 

 — Ви маєте рацію. Тож не рекомендую падати.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь