Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Дивись у небо

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Попіл танцював у повітрі, так само як Візеріс завжди уявляв собі сніг. Витончено ретельні, повільні спадаючі спіралі танцюючих часточок, окутаних густим димом, таким густим, що ніби туман осів у його легенях. Гараелла стояла в самому центрі, затуманена й оточена сірим і почорнілим повітрям, затуляючи спиною розширені, майже перелякані очі Візеріса. Вона неухильно повернулася до нього обличчям, поглядом гострим і сяючим, хижацьким в приглушено-сірому пейзажі. На цей раз йому не було що сказати.

Вони втекли в нетрі вулиць, як він і планував. Гараелла вигукувала запитання йому в спину, коли він тягнув її за згин ліктя, серце билося занадто голосно в його грудях, щоб відповісти чи почути її слова повністю, але щойно вони війшли у лабіринти під черевом Волантіса, Золоті мечі загнали їх у куток у невеликі відгалуженні, покинуті алеї, у провулок з тупиком.

Лязкіт оголених мечів, скрип металу об шкіру змусили Візеріса відступити, підсвідомо штовхнувши Гараеллу за собою, загнавши їх обох далі в кут, у якому вони фізично та метафорично перебували. Тільки тоді він згадав, що втратив єдине джерело самооборони на ринку. Його кинджал. Ось вони, загнані в пастку, як тремтячі миші у нагрітій бочці, без меча чи щита, щоб стримувати наступні удари. Потрібний дар від богів, щоб витягти їх із цього скрутного становища, він знав це. Він просто не знав, що дар прийде у вигляді яскравих вогнів і заклинань, загорнутих у шкіру Гараелли. Але він засвідчить це досить скоро.

Гараелла зазирнула за його плече, і з її губ виникло ще одне запитання, коли вона побачила чоловіків, побачила мечі, побачила бридкі цілеспрямовані пики найманців, коли ті посміхалися й ступали вперед. Вона, мабуть, тоді зрозуміла, чому вони бігли, але замість крику страху, якого він очікував, її голова зацікавлено нахилилась вбік, обличчя було нерухоме, як спокійні води озера, коли вона гордо вийшла із-за його спини, відмахуючись від усіх його спроб утримати її позаду себе та подалі від чоловіків, зустрічаючи їх крок за кроком, поки вони не загрожували врізатися один об одного, як дві великі хвилі посеред вузької алеї.

— Я на вашому місті не починала цю бійку.

Її голос був такий спокійний, такий повітряний, наче мати шепотіла дитині на вухо, що пора спати. Це було неправильно. Дуже, дуже неправильно. Цей голос у поєднанні з її прямою спиною, дія, коли вона висмикувала палицю з футляра на стегні, посмішка, яку вона дарувала чоловікам. Це. Було. Неправильно. Це був єдиний спосіб, яким Візеріс міг це описати, розбіжність між легким, грайливим голосом і стійкою, готовою вивільнити лють, якщо буде зроблений лише один неправильний рух.

— Що ти збираєшся робити, маленький Таргарієн? Заколиш мене паличкою?

Чоловіки засміялися, і, як не дивно, до них приєдналася Гараелла. Її сміх був тендітним і скрипучим у порівнянні з їх басистим і грубим. Це змусило чоловіків замовкнути, дехто з них стурбовано переглянувся. Візеріс не звинувачував їх у цьому, Гараелла сміялася, наче знала кульмінацію жарту, якого ніхто інший не знав. Можливо, вона знала, бо те, що було далі, ніхто, крім неї, не міг передбачити.

— Ой, я не колотиму. Я спалю. Знаєш, я бачила достатньо очей тих, хто бажає мені смерті, щоб побачити такий же блиск у ваших. Питання в тому, чому? Я нічого вам не зробила. Отже, це очевидно, жахлива помилка з вашого боку, і я буду розглядати це як таку. Йдіть… Поки я все ще це дозволяю.

Звісно ж, ​​чоловіки не пішли. Вони грали у фальшиву браваду, ніби хтось кутається в плащ, щоб захистись від холодних вітрів. Зараз він почувається хоробрим, йому тепло, але він знали, що ті самі холодні вітри  все ще дують навколо нього. Проте навіть Візеріс, який усе ще стояв у кутку, не міг нічого робити, окрім як спостерігати, як розгортаються ці дива, міг помітити, як втома напружується в куточках їхніх очей. Гараелла? Вона просто посміхалася і швидше закрутила цю дивну паличку у своїх пальцях.

— Тобі не треба було нічого робити, твоєї крові достатньо. Король Роберт Баратеон, перший з свого імені, передає свої вітання.

Її голова нахилилася вбік, і вона майже благально заговорила ще раз, закликаючи їх піти. Стоячи до нього спиною, Візеріс не бачив її обличчя, лише легке тріпотіння її сріблястих кіс, але він знав, просто знав, що ці смарагдові очі люто сяяли.

— Я б сказала щоб ви відправили мої вітання назад, але не залишиться нікого. Останнє попередження, хлопці, забирайтеся геть.

Найближчий підняв меч і підійшов ближче. Лише цим він вирішив свою долю та долю своїх людей. Хоча, за іронією долі, ні вони, ні Візеріс не знали цього в ту єдину мить.

— Не без твоєї голови.

Юнак ніби застиг, викований із заліза та сталі, а не з крові та кісток. Все, що він міг робити, це дивитися. Дивіться, як Гараелла витягнула руку, палиця сяяла гарячим яскраво-білим світлом, коли вона вимовила слово, якого він не зрозумів, штовхнувши чоловіка, що підійшов ближче, в повітря через провулок якоюсь невидимою силою. Його голова з нудотно хрускотом вдарилася об кам’яну стіну під час короткого польоту, увігнувшись від сили зіткнення. Кров бризнула на жовтий камінь, перш ніж тіло звалилося на підлогу, меч з брязкотом упав на запилену землю, власник якого, більше ніколи не підніме.

Настала тиша, моторошна, важка, тиша перед тим, як сьоме пекло розкрило свою пащу й поглинуло їх усіх. Чоловіки кинулися в атаку, Гараелла, з цією її дивною палицею, швидко розправилася з ними. Один відлетів, як і його попередник, так само сильно розбившись об високу стіну, а інший розвалився на шматки, наче його порізав і подрібнив м’ясник, перш ніж впасти на підлогу. У той час як п’ятий чоловік привернув увагу Гараелли бойовим кличем, який той випустив під час атаки, четвертий і останній підкрався до її боку, націливши добре продуманий удар ногою по руці з паличкою, відкинувши веретенисту гілочку на підлогу.

Але це не могло зупинити розбурхану лють, і все, що міг зробити Візеріс, в шоці або страху, дивитися, як Гараелла ухиляється від меча п’ятого чоловіка, весело сміючись, ніби це був лише танець, який вона занадто добре знала.

— Ти думаєш, це мене зупинить?

Вона повернулася до четвертого чоловіка, очі спалахнули і затанцював, гаряче дихання витало в повітрі, коли вона, без палички, з якої, як думав Візеріс, вона черпала ці дивні сили, широко розкинула руки, наче збираючись обійняти найманця, і прошепотіла самотне слово.

— Інсендіо.

Звернувши увагу на четвертого чоловіка, п’ятий побіг до входу з алеї, завернувши за ріг якраз вчасно, щоб врятуватися від вогню, що обрушився на них. У своєму кутку, ніби стоячи на благословенній землі, Візеріс був у безпеці, жодна іскра чи вогник не наближались до його радіусу перебування, ніби він був оповитий тією ж невидимою силою, яка вбила чотирьох найманців. Цього не можна було сказати про решту провулку. Яскраві струмені і пориви червоного й оранжевого вогню виривалися із землі, зі стін, з повітря, із самої Гараелли, горіли, поглинали, тріскотіли, такі яскраві й гарячі, що Візерис відчував що обпікся і засліп. Він інстинктивно підняв руку, стримуючи світло, кліпаючи, як новонароджене немовля, коли нелюдський, пронизливий крик найманця пролунав, як траурний дзвін Септи.

Потім вогонь згас, і все, що залишилося — це попіл, дим і обвуглені залишки кісток і почорнілих обладунків, нагромаджених купами у провулку, жовтий камінь, забарвився оніксом від великої пожежі. Гараелла стояла обличчям до нього, неухильно утримуючи його погляд, коли вона, притиснувшись до стіни, нахилилась і  підняла свою дивом недоторкану палицю і повернула її до ремінця на стегні, вона відвела від нього свій палаючий погляд, поглянувши на вхід, ймовірно, обдумуючи про те, наздогнати останнього чоловіка чи ні. Вона похитала головою, встала і, наче це не було для неї ні турботою, ні занепокоєнням, погасила маленьке полум’я, що танцювало на її майже згорілій туніці й штанях. Одяг тепер був лише ганчір’ям, почорнілим і обвугленим, але він був досить надійним, щоб надати їй достатньо пристойності. Її шкіра була мармурова, біла… Недоторкана полум’ям чи жаром, хоча вона породила цей жахливий вогонь.

— Це повинно затримати їх принаймні на деякий час. Як далеко до печер на березі моря, біля доків?

Той самий тихий, лагідний, заспокійливий голос , знову з’явився. Візерис кліпнув, його обличчя обм’якло, тон був тихим, але різким.

— Що ти таке?

Можливо, він вдарився головою. Можливо, він спав. Можливо… Як би він інакше міг пояснити те, чого був свідком? Він не міг думати, його думки були переплутаними й обірваними, жалливими, як бджоли, коли вони роїлися в його розумі. Вона озирнулася на нього, і на її губах з’явилася сумна усмішка.

— Багато що. Забагато, щоб зараз пояснювати.

Хоча вона дивилася прямо на нього, її рот не ворухнувся, ні на дюйм, подих чи слово не вийшли, але її голос був там, прямо в його розумі. Безпомилково. Розповіді з його дитинства, історії, які люба мати розповідала йому про їхню сім’ю перед сном, книжки, які він читав про Велику Валірію, ці спогади повернулися до нього, і він, мов віруючий чоловік, що шепотів улюблену молитву, промовив, ніби теж вперше бачив богів.

— Магія.

Цього разу вона нахмурилась і заговорила правильно, губами, язиком і зубами. Усе виблискує на післяобідньому сонці.

— Ти знаєш про неї?

Він похитнувся , не впевнено стоячи на ногах, хоча нічого не робив, окрім як стояв без діла в сутичці, що сталася. Вона зустріла його крок за кроком, хапаючись за лікті, щоб втримати.

— В тобі тече кров старої Валірії.

Кров і вогонь, слова їхнього Дому. Згідно з історіями його народу… Їхнього народу, на батьківщині, у Валірії, вони могли запалити свічки з драконячого скла дивним, неприємно яскравим світлом. Яскраве світло та вогонь, які Гараелла використала,  щоб спалили присутніх у цьому провулку до обвуглених останків. З цими свічками вони могли бачити землі на незліченні, величезні відстані, зазирнути в людський розум… Говорити і один з одним, на відстані у половину світу тільки забажавши, як щойно зробила Гараелла.

Старі чарівники Валірії створювали свої грандіозні будівлі та архітектуру не з різцем та з каменю, а за допомогою вогню та магії, як гончар обробляв глину. Люди Валірії були сильні в магії, це було в їхній крові, і вони використовували своїх могутніх чарівників і своїх драконів у поєднанні зі своїми арміями, щоб завоювати більшу частину західного Ессоса.

Але згодом Валірія загинула, а разом з нею померла їхня магія. Звичайно, протягом століть вони намагалися повернути цю силу та знання за допомогою Співців бурі або власних драконів, але нічого так і не повернулося. Свічки з драконового скла були погашені назавжди. І все ж тут була Гараелла. Таргарієн, яка могла викликати полум’я зі своєї шкіри та використовувати вітри, щоб здути ворогів, яка могла спілкуватися розумово і…

Магія повернулася. Вона не була мертва. Вона була тут. Саме тут. Перед ним.

— Валірія?

Це слово вирвало його з лихоманки, з заціпеніння й благоговіння перед молодою жінкою, що стояла перед ним, і лише тоді, коли вона відійшла, він помітив, що він потягнувся до неї, притиснув руки до її обличчя , дивився в ці бездонні вогняні очі. Він закашлявся, його руки опустилися, і він зробив крок назад, щоб дати собі можливість вдихнути. Земля під ногами була нестійкою, але він знову почав приходити до тями.

— Батьківщина, звідки походить наша родина. У нас теж була магія в крові, це було єдине, що врятувало нас з полум’я загибелі батьківщини. Віки позбавили нас цього, і такої сильної магії не було століттями , хоча ми пам’ятаємо… Ми пам’ятаємо.

Він згадав. У дитинстві він був захоплений розповідями про їхнє походження, володіння вогнем і кров’ю через волю, розум і магію. Його мати й брати знали це, частували його розповідями та історіями давніх часів. Обличчя Гараелли засяяло, наче свічка в сирій кімнаті.

— Батько був сквібом… Тепер це має сенс…

Ніби вони розмовляли двома різними мовами, розуміючи один одного через слово. Однак, як і більшість, коли мова не могла, вони читали мову тіла, і вона побачила збите дихання, широко розплющені очі, млявість, і прийняла його здивування за страх. Вона зробила власний крок назад, коли ця посмішка знову стала меланхолійною. Це було суперечливо, мати таку стару посмішку на такому молодому обличчі. Загадково.

— Ти боїшся?

«Мене» залишилося не сказаним, але воно явно було там, тихо висівши між приголосними. Він повинен після того, що побачив. Проте він не боявся.

— Ні.

Хлопець сказав це з такою впевненістю, що здивування на обличчі Гараелли було ясним як день, і він подумав, що вона не з тих, хто даремно дозволяє своїм емоціям проявитися на обличчі. І тим не менш, вона змирилася з цим, вдала, що його упущення її не шокувало, і побігла вперед, підхопивши його за лікоть, коли вона частково витягнула його з провулку, витративши хвилину чи дві, щоб зазирнути за повороти,  перед тим як відвести їх обох від хаосу, який вони залишили за собою. На щастя, на цих вулицях і закутках немає людей, тому їм достатньо анонімності, щоб безпечно піти.

— Давай, швидше за все, той який втік приведе інших, і нам потрібно дістатися до печер біля моря.

Візеріс вирвав свою руку з її, частково тому, що він досі не міг терпіти, коли люди ведуть його, і тому, що, нарешті, його розум нарешті прояснився.

— Ні. Це глухий кут, без можливості дістатися до Дейнерис. Є тільки море, і вони можуть легко зхопити нас…

Обидва замовкли, ховаючись за купу бочок, скупчених біля стіни, щільно притиснутих один до одного, коли виснажений рибалка перетинав вулицю, якою вони йшли, тягнучи за собою візок з смердючою рибою, здутою та гниючею під гарячим полуденним сонцем. Він може бути старим і виснаженим, але з Чорно-білим Домом і безликими людьми, настільки поширеними в Ессосі, Візеріс відчував, що ніколи не можна бути занадто обережним. Гараелла, мовчазна й пильнуюча, вочевидь відчувала те саме. Проходячи повз, старий не удостоїв їх поглядом. І все-таки Гараелла почекала, поки він заверне за ріг на іншу звужену вулицю, перш ніж знову звернути увагу на Візеріса.

— Дейнерис? Вона інший Таргарієн?

Візеріс нахмурився.

— Дейрон ніколи не розповідав тобі про нашу сім’ю?

Очевидно, з огляду на порожнє обличчя і швидку човгаючу ходу, яку вона зробила, щоб піти від нього і бочок, це було неправильне питання. Вона знову почала йти тонкою звивистою вулицею, Візеріс хмурився, коли він був змушений прискорити свій власний темп, щоб наздогнати і встигнути за її швидкими кроками. Кинувши на нього косий погляд, вона промовила голосом без будь-яких емоцій.

— Батько і мати померли, не доживши мого другого дня народження.

Темп його кроків збився, його стиснулося трохи сильніше, і він подвоївся на власних емоціях. Звичайно, дні народження були чужим поняттям, але, можливо, з землі, з якої родом Гараелла, це була версія їхніх іменин.

Його кроки сповільнилися. Те, що Гараелла, ймовірно, була із країни далекої відсюди не відволікало від знання, що його брат помер. Звичайно, Візеріс вірив, що до сьогоднішнього дня він скорбів за Дейроном разом із рештою його родини, але з приходом цієї молодої Таргарієн він подумав… Вірив… Ну, здавалося, що він знову втратив свого брата . Це був дивний факт, який потрібно усвідомити.

— Дейнерс — твоя тітка. Я — твій дядько, Візеріс. Дерон був нашим старшим братом.

На мить їй здалося, що вона хотіла вибачитись за те, що дала йому цей уривок інформації таким чином, але промовчала. Вона знала так само, як і він, що вибачення нічого не дають. Нічого не змінять. Судячи з нахилу підборіддя, вона була гордою дівчинкою, і вибачення були для неї важким випробуванням. Вони були важкими для нього і для Дейнерис, і якщо він так добре думав що пам’ятав , то вони були отрутою для його батьків і для самих Рейгара та Дейрона.

Його мати говорила йому, що дракони не вибачалися, вони не здатні вклонитися так низько, але шкодують і сумують так само сильно, як і інші тварини і навіть більше, і тому він повинен був бути обережним із своїми вчинками і словами. Дракони вміли спалювати мости, але вони були поганими  в тому, щоб їх відбудовувати. Вони знову рушили вперед якраз у той момент, коли Гараелла продовжила розмову, цікавість взяла верх над нею.

— Нас більше?

Цього разу Візеріс узяв на себе ініціативу, заглянувши за інший кут і побачивши порожню вуличку, перш ніж кивнути головою, щоб Гараелла пішла за ним.

— Ні. До сьогоднішнього ранку я і Дейенерис вважалися останніми з нашої родини.

Це був дивний час, щоб сміятися, але Гараелла посміялася, наче вона не очікувала від життя нічого іншого, навіть якщо для неї це занадто.

— Вони всі мертві?

Візеріс кинув на неї різкий запитальний погляд, коли вони пробиралися по вулиці, тримаючись у тіні, щоб їхнє світле волосся було тьмяним. Справедливості заради слід сказати, що попіл від великого вогню, який Гараелла заклинала, липкий і тьмяний, безжально прилип до них, маскуючи більшість їхніх рис і забарвлюючи темною, плямистою безліччю сірих відтінків. Наче бойове розфарбування, вони просто виглядали як пара ковалів чи кухарських підмайстрів, які стояли надто близько до ревучого вогнища чи кузні. Тим не менш, його розум був захоплений іншими справами, щоб зрозуміти, що їм не потрібно діяти так потай, як раніше. Хіба вона не чула про різанину? Смерть та крах їхньої династії? Жодна земля не могла бути достатньо далекою, щоб залишитися недоторканою наслідками падіння Дому Таргарієнів.

—Так. Узурпатор вирізав їх усіх під час крадіжки нашого трону… Залізний трон… Повстання Роберта… Вестерос? Ви не розумієте, про що я кажу, чи не так?

Знову вони зупинилися біля купи бочок і ящиків, Візеріс недовірливо дивився на незмінне обличчя Гараелли. Вона ще більше підштовхнула його до неймовірного здивування, ліниво знизуючи блідими плечима.

— Ні. Все, що я знаю, це що ти називаєш себе моїм дядьком, за твоїми словами, у мене є тітка, і тепер за мною бігають люди з палашами, прив’язаними до спини і також струс мозку, бо зараз вас двоє, а той, що ліворуч, трохи нечіткий і має три ноги.

Притиснувшись плечем до стіни з ящиків… Він був ліворуч. Він потягнутися до неї, торкнувшись порізаної рани  на її скроні, але дівчина, гаркнувши, відштовхнула його руку. Вона була глибока, але він не бачив кістки, а відсутність набряку вказувало на не зламаний череп. Поранення повністю загоїться, коли воно буде чистим, але, безсумнівно, вона відчує пульсуючий головний біль, як тільки струс мозку пройде. До того часу він роз’яснював все повільно, говорив чітко й плавно. За інших обставин він чекав би, щоб розповісти їй про їхню проблему, її нову проблему, але у них не було часу. В неї не було часу.

— Вони вважають, що ти – це Дейнерис, і хочуть отримати  винагороду за її голову. Ви одного віку, зросту та кольору шкіри. Звісно, ​​крім очей. Помилку легко зробити, якщо ти ще не бачила Дейенерис на власні очі.

Цього разу вона не гаркнула і не била його, коли він потягнув її в тінь високих ящиків і бочок для тихої розмови. Якщо хтось і пройде, це буде виглядати так, ніби двоє підлітків отримують задоволення де можуть.

— Нагороди? За ваші голови назначена винагорода?

Від цієї новини вона виглядала скоріше розлюченою, ніж шокованою, ніби пекар попросив додаткового срібного дракона за її буханок хліба, хоча по обличчю було видно, що вона не здивувалася, наче меншого не очікувала. Візеріс похитав головою, зараз не було часу для роздумів про складнощі та парадоксальні складові, з яких побудована його племінниця. Їй потрібно було побачити, в якій небезпеці вона опинилася.

— Виродок Баратеон бажає нам смерті, але не пливе через море, щоб зробити це сам. Він хоче, щоб ім’я нашої сім’ї було лише попілом і пилом. Він не зупиниться, поки ми всі не помремо.

Вона кліпнула, і шматочки пазлу стали на свої місця.

—…А тепер вони побачили мене…

Візерис із жалем кивнув. У певному сенсі, штовхуючи її з ринку, він був тим, хто видав її Золотій компанії. Але, знову ж таки, вибачення для них були  складним питанням  і тому їм доведеться просто якнайкраще використати погану ситуацію.

— А тепер вони побачили тебе. Незабаром вони зрозуміють, що ти не Дейнерис. Не пройде багато часу, перш ніж новина про нового Таргарієна потрапить до вуха узурпатора…

Вона закінчила його репліку за нього:

— І не пройде багато часу, як призначать винагороду за мою власну голову. Чорт.

Візерис не був людиною, яка вміла втішати. Він не був створений для подібних слів, лагідних жестів чи для формування відчуття безпеки. Дейенерис, якби попросити її, могла б досягти цього, швидше за все. Проте це не означало, що він не намагався, просто він часто зазнавав невдачі за будь-якої спроби. Його спосіб заспокоєння часто читався як вихваляння своєю сім’єю та своїм ім’ям, бо для нього сім’я та його ім’я були єдиною втіхою, яку він мав, тому нерозумно вірив, що й інші можуть відчувати ті самі емоції. І знову, зіткнувшись з молодою племінницею, яка, здавалося, була готова пробити головою стіну, він знову впав у ковдру тепла, яка було словесним спогадом його родини, сподіваючись, що, можливо, Гараелла буде відчувати те, що він відчував, коли говорив і згадував їх.

— Не бійся. Ми Таргарієни. По нашим венам тече кров старої Валірії. Ми давні володарі драконів, королі й королеви андалів і…

Її очі зустрілися з його широкими, розширеними зіницями, коли вона рішуче перервала його.

— Володарі драконів?

Ах, згадка про драконів. Вона була справжнім Таргарієном, якщо лише одне слово привернуло її увагу.

— Так, володарі Драконів. Нас боялися і любили однаково за це. У нас магія в крові, ми літали на них верхи і…

Тим не менш, вона знову обірвала його, здавалося б, захоплена цією темою.

— Справжні дракони? Ти… Ти віриш у драконів?

Тепер настав час Візерісу насупитися й гордо підняти підборіддя.

— Я  не вірю. Я знаю. Багато людей знають. Увесь Вестерос знає про наших драконів і могутність. Я сам бачив їхні великі черепи. Гуляв серед них у дитинстві… Ти справді нічого не знаєш про те, як бути Таргарієном, чи не так?

Питання пролунало з домішкою жалості. Він не міг уявити, що виріс без історії своєї сім’ї, гордості, яка надходила від неї, щоб живити його навіть у найжурливіші часи його життя. Тим не менш, лукава усмішка ковзнула до її губ, демонструючи ямочки на щоках.

— О, я думаю, що я Таргарієн більше, ніж ти підозрюєш. Тепер це все дивно має сенс… Ремус сказав, що я більше дочка свого батька, ніж матері.

Вона на мить загубилася у власному розумі, і Візерис не знав, як вирвати її з спогадів, які, очевидно, охопили її. Хоча, схоже, йому не потрібно було нічого робити. Вона різко рвонула вперед, щось рішуче і люте мерехтіло в глибинах її очей, немов водяна змія, готова кинутися на людину, що п’є воду.

— Є спосіб вибратися з цього… Потрапити до Дейенерис і все ще втримати голову на шиї.

Він розгубився.

—Про що ти говориш?

Потім вона притиснулася до нього, груди майже торкалися грудей, голос звучав шалено, очі були дикими та пронизливими.

— Пообіцяй мені, дай слово, що не брехав. Що ти справді, моя родина. Пообіцяй, що якщо я допоможу, ні мені, ні Ваенорі не зашкодить, ані ти, ані твоя сестра.

Ваенора? Можливо, Візеріс не мав сім’ї, яку можна було б запропонувати їй, крім Дейнерис, але вона могла запропонувати їм когось.

— Вєнора? У тебе є сестра? Я б…

Вона притиснулась ближче, губи стиснутися у тонку лінію, і хоча вона була, майже комічно, меншою за нього, її присутність, сама її істота, не була. Тоді вона відчулась величезною, неприборканою, нестримною, розжареною и пекучою. Як дракон, що ховається в людській плоті, вовк, який грає у вівцю. Хлопець не відсахнувся. Він відчув, що його безповоротно тягне до тепла, до її присутності.

—  Просто дай мені слово! Пообіцяй мені, або я виконаю роботу, яку ці найманці не можуть.

Він говорив більше сам із собою, ніж з нею.

— Ми Таргарієни, останні з нашої великої родини… У дракона завжди три голови…

Це те, що Рейгар завжди казав йому, чи не так? У дракона завжди було три голови. Візеріс. Гараелла. Дейнерис. Щось кольнуло в його нутрі, ця думка відчувалася неправильно , але він відштовхнув її  геть. У дракона завжди було три голови, а ось і третя.

— Вогнем і кров’ю я даю слово, що а ні тобі, а ні цій Ваенорі не завдасть такої шкоди під моїм наглядом чи наглядом моєї сестри. Сьогодні я не брехав.

Вона відступила, і присутність відступила, ніби вона засмоктала його назад у скляну пляшку і вставила пробку зверху. Крім того, ця хитра посмішка повернулася на повну силу.

— Тоді, замість того, щоб чутки повернулися до цього узурпатора, який хоче мою голову… Наші голови, як щодо того, щоб ми показали йому, що насправді означає війна з Таргарієнами? Доберись до Дейнерис і зустрінь мене під статуєю людини з рибним лицем, я скоро буду.

Вона майже вискочила з купи ящиків і бочок, але Візеріс затягнув її назад.

— Ринок буде переповнений вечором надміру. Тріархи Волантіса будуть марширувати містом на честь нових виборів на посаду, які відбудуться наступного сходу місяця. Хоча натовп запропонує нам деяку анонімність, він також залишить нас вразливими перед більшою кількістю найманців, якщо нас помітять.

Тріарх був титулом для трьох обраних осіб, і він мав на увазі, що вони були правителями Волантиса. Щоб бути кандидатом на таку посаду, потрібно було лише простежити вашу родинну лінію прямісінько до Валірійської фригольдії. Візерис посміявся з цієї думки. Їхня кров тепер була настільки розбавлена, що сріблясте волосся та фіолетові очі мали лише його сім’я, і більшість з них походила лише з нижчої касти Валірії, а не від лордів, як він і його сестра… А тепер його  племінниця. Отже, в той час як вони хвалилися валірійським походженням, бенкетували, як королі й королеви, день і ніч, справжні валірійці були залишені гарбатися у смітті. Він майже ненавидів їх так само, як ненавидів Баратеона.

У цих тріархів було дві фракції: клан Тигрів та Слонів. Тигри були старою аристократією і воїнами, які виступали за меч і завоювання і керували Волантісом протягом Століття крові, під час якого Волантіс намагався, але не зміг відновити Валірійський фригольд під своєю владою. Слони були купцями та лихварями, які виступали за торгівлю замість війни. Тим не менш, вони обидва були такими ж душогубами, тільки способи, якими вони здобували і підтримували свою владу, відрізнялися своїми підступними або відвертими жалюгідними вчинками. Це були люди, які їздили верхи на слонах, бо вважали себе такими піднесеними, що навіть їхні ноги не повинні торкатися землі.

Тим не менш, вони обіймали свої посади цілий рік, до першого дня нового року, і багато хто через хабарництво, вбивство інших кандидатів та інші невимовні вчинки займали одну посаду кілька разів. Десять днів тривали вибори, під час яких Волантіс був наповнений маршами з смолоскипами, гучними промовами, риморами, менестрелями та танцюристами. Цей вечір мав стати першим із десяти днів, і, щоб продемонструвати доблесть, Тріархи обов’язково здійснили щорічний марш містом. Марш, який веде їх прямо через ринок, саме там, де Гараелла хотіла зустрітися.

—Ці тріархи? Вони керівники цього міста?

Візерісу не подобався блиск у її очах. Це було напівбожевільно. Хіба вона не розуміла, в якій небезпеці вони опинилися? Їм потрібно було знайти Дейенерис і перебратися в інше місто, можливо, в Пентос. Там було б безпечніше, особливо в цю пору року.

—Так, троє людей, які можуть простежити свою кров до Валірії. Вони обіймають свої посади протягом року. Цей термін закінчився, і в наступні дні буде достатньо підкупу на виборах, показової видовищності та закулісних ігор з владою. Як ти бачиш, нам доведеться остерігатися не тільки найманців, а й політиків, які хочуть отримати фінансування з-за кордону, а саме з скарбниці Баратеона.

Вона лише посміхнулася.

— Ах, корумповані чиновники? Мої улюблені. Валірія… Ти сказав, що це наша батьківщина, чи не так? Ми можемо простежити нашу кров до неї?

Візерис різко кивнув головою, важко вдихаючи через ніздрі, дихаючи, як дракон, щоб вгамувати бурю, що кружляла в його грудях.

—Так… Але я не бачу зв’язку між цим і нашим нинішнім скрутним становищем!

Йому було не по собі з нею, він знав це. Вона була молода, ймовірно, не знала і не розуміла, в якій небезпеці вони перебувають. Але їй подобалося розмовляти загадками, вона, здавалося, надто не збентежена тим, що він сказав, і продовжувала посміхатися, ніби це все просто ще один виклик на гру.

— Але я… я бачу зв’язок чітко і ясно. Ці Тріархи, вони будуть рухатися до ринку сьогодні ввечері?

Візерис промовив крізь стиснуті зуби. Ця розмова була безглуздою. Їм слід знайти Дейеерис, а потім із золотом, яке йому подарувала Гараелла, вони повинні заплатити за дорогу та каюту на кораблі до Пентоса. Напевно, один із кораблів у док-порті був би достатньо охочим.

— Так, їхній шлях пересікаються саме там, де ти бажаєш, щоб ми зустрілися! Вони жадібні, якщо вони помітять нас, не подумають двічі і передадуть нас Золотим мечам або самому узурпатору, якщо їм дадуть достатньо монет!

Її посмішка стала злісною, наче собака, яка знайшла пораненого оленя й кралася до його кульгаючого тіла навшпиньки.

— О, вони нас помітять. Я планую це.

— Ти вб’єш не тільки себе, але й мене та мою сестру. Це божевілля!

Візеріс зламався, він насупився і залишив безпеку ящиків і бочок, плануючи сам знайти Дейєнеріс, сподіваючись, що Гараелла піде за ним, якщо вона побачить, що він відходить, це поверне їй якийсь розум. Перш ніж він встиг повністю піти, ніжна рука обвила його зап’ястя, міцно, але вільно, тримаючи, але не відтягуючи назад. Її шкіра була гарячою, ніжною, м’якою . Його погляд опустився вниз і прослідував за тонкою рукою до м’язистого плеча, до обличчя з великими очима, які благали його побачити те, чого він просто не міг. Можливо, він так довго бігав, що більше не знав жити по іншому.

Ідея протистояти комусь, не кажучи вже про Тріархів, бо він знав, що Гараелла натякає саме на це, без армії, без грошей і без зброї, ну, це його налякало. Це налякало його більше, ніж він міг би зізнатися. Якщо ця ситуація викликала у нього страх, що він зробив би, коли нарешті з’явилася можливісти відплисти додому? Ні. Він не злякався. Він був драконом. Дракони не боялися. Вони не тікали… То чому він все життя тікав? Завжди тікав. Навіть зараз… рука Гараелли заспокійливо стиснула його зап’ястя.

— Ти повинен мені довіряти. Я не можу зробити те, що збираюся зробити без твоєї довіри. Без твоєї підтримки… Я не можу зробити це сам.

Більше не втікай. Йди зі мною. Це була суть того, про що вона його просила, і він не знав, чи зможе зупинитися. Це було все, що він знав більшу частину свого життя. Вона була його племінницею, але незнайомкою. Незнайомкою, яка виглядала як злиття його померлої родини. Незнайомка, з люттю й вогнем Таргарієна. Незнайомка, у якої більше нікого в світі немає. Одна, як він і Дейенерис. Незнайома, але споріднена душа. Йому потрібно було знати лише одну річ.

— Чому? Ми можемо мати одну кров, Дім та ім’я, але ти, очевидно, не знаєш нашої історії, нашої спадщини, нашої родини. Навіщо мені тобі допомагати?

А потім перед ним стояв Дерон з такими же впевненими розправленими плечима, грайливо скуйовдженим волоссям, ласкавим вигином губ із примарною усмішкою, пом’якшеної зухвалими ямочками.

— Тому що сім’я – це єдине, що має значення в житті.

Вона була дочкою Дейрона. Розумом, тілом і вогненним буттям. Його брат не зник повністю, не з його племінницею тут, настільки схожою на нього, і вона ніколи не звертала уваги на цей факт. Звідки вона могла знати, що його брат сказав йому те саме всі ці роки тому? Вона не могла. Це спогад про Дейрона спонукав його дотримати обіцянку. Вона продовжувала, наче йому потрібні були додаткові аргументи.

— Можливо, я не знайома з нашою спадщиною. Можливо, я не знаю до кінця, чому цей узурпатор бажає смерті тобі чи моїй тітці. Можливо, я не знаю про трон чи щось інше. Але я знаю це. Я знаю це до глибини душі.

Тепер, коли вона почала, вона, здавалося, не могла зупинитися, майже несамовито спонукаючи його зрозуміти це, побачити її очима, хоча насправді він не мав жодних проблем.

— Я втратила своїх батьків молодою , занадто молодою.З їхньою смертю я втратила будь-яку надію на те, що буду мати сім’ю… Але ось ти. Ось моя тітка. Жива, дихає, тут. Я не піду і не стоятиму без діла, поки ця надія знаходиться під загрозою. Все, що я коли-небудь хотіла, це сім’я. Все, про що я коли-небудь мріяла, про що молилася, за що страждала — це сім’я. І ось ти…

Йому не важко було її зрозуміти, тому що її власні емоції, її власні слова, її власне відчайдушне бажання, щоб хтось зрозумів, вислухав і знав, були його власним відображенням. Він знав її так само, як і вона його. Потім рука на його зап’ясті стиснулася, і вогонь під її шкірою охопив і окутав поверхню її обличчя.

— І я не дозволю якомусь королю, тріарху чи виродку з мечем знову забрати цю надію у мене.

Знову. Звичайне слово, але тут воно означало щось глибше, щось темніше. Скільки людей вона втратила? Коли чоловік або жінка втрачали більшість цінних для них речей, вони ставали непередбачуваними. Небезпечними. Він міг бачити війну в її очах, дуже схожу на війну, яку він бачить у власних очах, коли дивиться у поліровані дзеркала маєтків, у яких він і Дейенерис іноді зупинялися.

— Просто… довірся мені.

Довірся собі. Повір, що вони витримають шторм, якщо стоятимуть достатньо довго, якщо він налетів на них. Повір, що вони можуть вистояти разом і більше не потрібно бігти. Його рука вислизнула з її…

— Я і Дейенеріс зустрінемо тебе під статуєю

І знову взяв її за руку, вичавлюючи з себе всю невпевненість, страхи й занепокоєння, переносячи їх крізь шкіру на неї, щоб її яскравий вогонь спалив і з’їв. Вона посміхнулася йому тоді, не тою хитрою, злісною, чи тією сумною викривленою, чи навіть грайливо зухвалою, косою посмішкою, а справжньою посмішкою, м’якою, розмашистою, але яскраво живою.

—Добре.

Вона відійшла першою, вислизнувши з маленької купи з ящиками та бочками, щоб поглянути на вулицю, дивлячись на перехожих. Ось де вони розділяться, вона рушить з пагорба, до доків, а він повернеться назад, до корчми, де має бути схована Дейнерис.  Питання заполонили його голову, просто не готовий піти так швидко після того, як знайшов її. А якби вона не повернулася? Що, якщо Золоті мечі загнали її в кут у доках? А якщо…

Довірся мені.

Ні, він довіряв би їй. Вона пережила шістнадцять років сама, вона могла пережити ще кілька годин самостійно. Вона довела, перемігши п’ять найманців, що вміє піклуватися про себе, можливо, навіть краще, ніж він міг їй запропонувати.

— Але як ти дізнаєшся, що Тріархи там?

Вона почала йти задом, повільно, невимушено.

— О, не хвилюйся про це. Я дивитимусь на це місце з висоти пташиного польоту. Тепер знайдіть Дейнерис і дійдіть до статуї. Я скоро буду, мені просто потрібно швидко зупинитися біля печер у моря.

Дивитися на місце з висоти пташиного польоту? Яка дивна метафора. Чи ховалася б вона в одній із високих сторожових веж, які були розкидані навколо Волантіса? Візеріс міг лише кивнути, але коли він обернувся, перш ніж міг піти, вона заговорила в останній раз.

— І останнє…

Очі кольору Дикого вогню спіймали його, коли він глянув через плече на її відступаючу фігуру.

— Коли люди кричатимуть, не біжи… Дивись у небо!

Її гучний сміх і безпомилковий запах диму були єдиним, що залишилося, коли вона завернула за ріг і зникла з виду.

Ця робота – переклад з англійської мови.
Оригінал: https://m.fanfiction.net/s/12942457/1/
Автор: AlwaysEatTheRude21

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь