Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

В тобі мене дивує все

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Повернувшись додому, Сяо не покидали думки стосовно того хлопця. Дивний він був, от і все. Дивно виглядає, або ж просто юнак вперше за свої 19 з хвостиком зустрів хлопця, в якого не просто було пофарбоване волосся, а саме зістрижене ззаду і заплетене у мініатюрні косички спереду. І пофарбовані у колір морської хвилі були тільки вони. Дивно відповідає на питання, але при цьому не ухиляється від них, а просто каже те, що найменше очікуєш почути. Ну і врешті решт – має дивне ім’я, а також дивний.. спосіб життя? Останнє цікавило Сяо чомусь найбільше, він навіть думав, як би так поделікатніше розпитати музику про це.

Студент повертається додому, знімаючи взуття і проходячи до кухні, де якраз був його опікун, котрий щось готував. Хоча і був він лише прийомним, і Сяо про це знав, він все одно вважав його та називав батьком. Бо він був вдячний пану Джонлі, – так звали цю людину – за те, що той серед усіх дітей в інтернаті обрав саме його, тим самим подарувавши йому нормальне дитинство і надію на гарне майбутнє.

— Привіт.

— Ти повернувся пізніше, аніж зазвичай, — помішуючи щось у каструлі, зазначає чоловік. — Сподіваюся, все добре.

— Все нормально, — він підходить до плити, заглядаючи у страву, що готує батько. Трохи кривиться, побачивши суп.

— Тільки не це.

— Ти не можеш харчуватися одним лише мигдалевим тофу, а доки ти живеш зі мною, я маю право встановлювати правила у будинку. Тому сьогодні суп з овочами і локшиною. Хоч ти вже і не маленький, мене все одно турбує твоє здоров’я.

Сяо нічого не відповідає, бо Джонлі був мав рацію. Юнак завжди був досить прискіпливим до їжі і багато що йому не подобалося, а єдине, що було варте його уваги – мигдалеве тофу. Мабуть, єдина страва, яка викликала у хлопця хоча й ненадовго, але певні позитивні емоції.

За кілька хвилин обід був готовий і родина сіла їсти. Зазвичай трапезували вони в повній тиші, але цього разу на Сяо щось найшло і той, несподівано для самого себе, заговорив.

— Батьку, скажи, ти вільна людина?

— Дивлячись, з якого кута розглядати це питання, — він навіть відклав ложку, а значить, зараз буде лекція. — Будь-яка людина є вільною, якщо вона, наприклад, не зачинена десь у в’язниці. Але при цьому люди в більшості як ті мурашки, котрих ти накрив склянкою і спостерігаєш. Вони все ще можуть рухатися, через щілини можуть дихати, можливо, під склянкою є щось з’їсне і вони навіть можуть харчуватися. І їх все ніби влаштовує, а тому про склянку, яка їх обмежує вони навіть не знають. Бо вони не знають, що за її межами є цілий світ. Що до мене… Ну, я прив’язаний до свого місця проживання та роботи, а також маю певні обов’яки як громадянин цієї країни та твій батько. Я би сказав, що це в якійсь мірі обмежує мою волю, хоча з точки зору суспільства є нормою.

Сяо уважно слухав. Від усього, що казав опікун, перехопило подих. Ніби той переказував життя самого хлопця, що зараз сидів з ним за столом. Йому навіть стало трохи боляче від відчуття тієї самої мурашності під склянкою. Чоловік продовжував щось розповідати, навіть трохи відійшов від основної теми, але прийомний син вже не слухав.

— Ясно, — каже він. — Є.. ще дещо.

— Уважно слухаю.

— Я завтра хочу погуляти після пар. З одним знайомим.

— Це добре, що ти заздалегідь мене інформуєш. Гарної прогулянки.

Хлопець відчув, як голос опікуна зовсім трошки пом’якшав. Очевидно, той був задоволений, коли почув, що Сяо нарешті вирішив провести час із кимось, а не наодинці. Проте він не ризикнув уточнювати щось типу “А що за знайомий?”, “А де саме гуляти?” та інше. Якщо той захоче, то поділиться сам, а зайвими питаннями молоді краще не докучати.

* * *

Наступного дня Сяо знову прийшов на так званий концерт нового знайомого. І знову чаруюча пісня, що лунає із дерев’яної сопілочки. Пісня, що переносить в інший простір, інший всесвіт. Юнакові було навіть трохи прикро, що такий талант змушений грати у досить бридкому, на його думку, місці. Венті заслуговує на цілу залу з тисячами глядачів, які в кінці його вистави будуть бурхливо аплодувати та закидувати сцену квітами. Як мінімум.

— Ой, дякую! — щойно хлопець закінчив пісню, він побачив, як Сяо кинув до його капелюха монетку. Її він приготував заздалегідь, ще коли їхав у метро.

— Та пусте. Слухай-

— До речі-

Хлопці заговорили одночасно, але відреагували зовсім по-різному: Венті засміявся з кумедної ситуації, а ось Сяо стало трохи ніяково, власне через те, що він перебив співрозмовника.

— Кажи, — пропонує він.

— Та ні, давай ти перший, — відмахується Венті.

— Ні, ти.

— Гаразд, гаразд! То ж, я хотів запитати, чи не хочеш вийти зі мною прогулятися? Зараз. Якщо в тебе, звісно, не було ніяких планів! А то я весь час один ходжу, а мені краще із кимось, так хоч потеревенити можна.

Отакої. Сяо буквально збирався запропонувати те саме.

— А ти що хотів?

— А.. та, нічого. Пусте, — махнув рукою він. Чомусь не хоче визнавати, що також хотів покликати на прогулянку.

— Тоді ходімо! — музика потягнувся до капелюха, якого підібрав з підлоги і, навіть не задумуючись, перевернув, щоб одягнути.

— Стри-

— Ой.. — і звісно, було вже запізно, оскільки Венті відчув як металеві дрібняки посипалися йому на голову, а потім дзвінко вдарилися о бетонну підлогу. Він засміявся. І так же, сміючись, нахилився і почав збирати свої заробітки. Сяо вкрай не розумів такої реакції, тому лише із подивом спостерігав за видовищем.

— Що смішного?

— Ехе… — посміхається у відповідь юнак. — Дурний я, ось що.

Закінчивши збирати монети, Венті також прихопив із собою наплічник, до якого закинув свій інструмент. Нарешті, хлопці покинули це кляте метро.

Підіймаючись нагору Сяо лише вкотре переконувався, що творчі люди… Дивні. Дуже дивні, але водночас ця дивакуватість цікавить і вабить до себе.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь