Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

А стіни і леви нам не дозволяють розвіяти попіл

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Їхня гра була закінчена. Йосе* передбачало ходи, але основну частину вже виконано, і каміння на дошці. Будь-який рух тепер уже не переламає перебіг подій на користь того чи іншого боку.

*Йосе — фінальна стадія партії у грі го.

_______________________

— І що ви мені зробите? Ви настільки дурні ще й юні… Вчити та вчити.

Одне клацання пальців від Цзюнь У, і Се Лянь з Хва Ченом відчули різкі зміни. Хвиля неясної тривоги прокотилися Небесами, а через пару секунд язики полум’я, що народилися з нізвідки, облизнули стіни, повільно піднімаючись по каменю. Магічний вогонь пожирав палац, наче він був із дерева, а не з рідкісного мармуру. Жах і усвідомлення того, що створив цей божевільний позначилися на обличчях Се Ляня і навіть Хва Чена. Прямо зараз вся Небесна Столиця палала. Причому разом із небожителями, все ще замкненими всередині. Принаймні так думав Се Лянь, який не знав, що під час битви вірний Інь Юй, який озброївся артефактом Володаря Землі, звільняв усіх, кого не встиг вперше, під час втечі самого Се Ляня. Зараз у Небесному Місті їх було всього четверо, але це не скасовувало божевілля дій Цзюнь У.

— Мені цікаво, хто ти насправді, Мей Нянцзіне, але це не має жодного значення. Вам ніколи не перемогти мене. Ні спогадами про Уюн, ні вашими умовляннями про те, що я винний у всьому. Я просто знищу вас разом із небесами, зникну і почну все спочатку. Так, мені буде нелегко дочекатися ще одного вдалого народження наслідного принца з моєю кров’ю під потрібною зіркою, але це станеться рано чи пізно. Ти ж не думав, що єдиний залишився на землі з моїми генами, так, Сяньле?

Хва Чен міцно стиснув руку принца, переплітаючи з ним пальці. Прикривши на мить очі, він спробував покинути столицю, що палахкотіла, але раптово усвідомив, що не здатний це зробити. Бай Усянь оточив їх полем, набагато сильнішим і міцнішим, ніж ті, що охороняли раніше кожного з небожителів окремо. Вони справді можуть згоріти зараз живцем.

Але радник був неймовірно спокійний для дивного смертного з унікальним артефактом. Напружено дивлячись на Цзюнь У, він раптово змінив гнів на милість і посміхнувся, полегшено видихаючи.

— Спасибі. Це треба було зробити. Як я радий, що ти нарешті наважився. Мені ніколи не подобалося те, як було розміщено цей замок. Занадто багато міста видно, занадто мало природи… Адже йому теж хочеться насолоджуватися чимось спокійним, а не тільки мельканням чиновників перед поглядом. Та й центр надто правильний при цьому, по лінійці. Жодної творчості. Жодного життя.

Цзюнь У хотів було щось сказати, але з подивом усвідомив, що не здатний зрушити з місця. Жоден звук не виходив з його грудей і, загалом, нічого взагалі не відбувалося, Се Лянь з Хва Ченом теж не рухалися, але це було швидше від шоку, ніж через те, що їх щось фізично скувало. По стабільності температури можна було зрозуміти, що язики полум’я теж завмерли в моменті і проживали пару останніх секунд раз за разом, немов у миготливій тимчасовій петлі.

— Не звертайте уваги. Це просто красиво, та й обмежувати полум’я не можна. Воно має рухатися, щоб існувати,— пояснив Мей Нян Цзін, який все ще погладжував книгу.

— Давайте я скористаюся моментом і розповім вам трохи про дао? Це чудове вчення про душу. Але іноді я дивуюсь тому, як цікаво його трактують люди, демони і навіть небожителі.

Мей Нянцзін поводився абсолютно невимушено, ніби дивна зупинка часу на нього не вплинула, і він зараз володів усіма ресурсами всесвіту, щоб розповісти щось трьом дорослим чоловікам, що є ядерною сумішшю демонів і небожителів. Кожен із тих, хто був його слухачем, вільним чи ні, пройшов одночасно і народження в горі Тунлу, і Небесну Кару, пізнавши кожну зі сторін світу.

— Дао є у всього. Дао є завжди і скрізь. Дао багатогранний і є як унікальність, так і незмінність. Але знаєте, що парадоксально? Дао вчить нас, що змінити долю не можна, але сам карає тих, хто стоїть на одному місці. Саме тому я погоджуюсь з тим, що Небеса потрібно спалити. Зараз, як і дві тисячі років тому, вони знову стали як поле, яке давно не доглядали. Земля не так родюча, а помисли жителів часто перетворюются в нерухоме листя, що коливається на хвилях ставку. Але всі ми знаємо, що листок, який упав у воду, вже мертвий. Він більше не принесе нічого у світ, якщо тільки на ньому немає живої мурашки, що кидається з боку в бік і шукає спосіб повернутися на землю. Під каміння, що впало на дно річки, вода перестане затікати. Але якщо сильною течією зіштовхнути їх з місця, то камінь оживає, котячись по руслу далі, поки не перетвориться на пил або пісок, нехай дрібний, але живий і рухливий. Все, що зупиняється в розвитку і русі – гидке для дао і вимагає поштовху або забуття.

Вимовляючи свою промову, радник був натхненний. Він мало не світився від того, якими слухняними були його нинішні учні і як старанно слухали, не позіхаючи і не перебиваючи. Навіть Цзюнь У, здається, затих у своїх спробах вирватися з тимчасових кайданів, слухаючи те, що говорить Мей Нянцзін. Це був готе їхньої сторони. Хід, що не вимагає від Нефритового Імператора відповіді. То був ще один камінь на дошці, яка, здавалося, вже вирішила переможців. Ще трохи, і можна буде починати рахунок.

— Таким чином, я навіть радий, що все так склалося. Запитання?

Першим звернувся до вчителя Се Лянь. Він не наважився спробувати зрушити з місця, але обережно подав голос, чітко зважуючи кожне вимовлене слово:

— Це ви зупинили час на Небесах зараз і на горі Тунлу. Ще тоді?

Мей Нянцзін ухильно хитнув головою. Мабуть, він очікував питань про дао, але трохи переоцінив розумові здібності слухачів. Навіть Цзюнь У, який прожив довше Хва Чена і Се Ляня разом узятих, все ще продирався крізь почуте у своїх думках.

— Скажемо так. На горі Тунлу ця пауза була потрібна спадковому принцу королівства Уюн. Зараз вона була потрібна вам, Ваша Високість. Вас влаштує ця відповідь?

Се Лянь кивнув. Але ось Цзюнь У дійшов якихось своїх висновків і примружив очі, видаючи таку фразу:

— І що? Ось так усе й закінчиш? Не скажеш ні імені свого, ні того, хто ти, чорт забирай? Просто переможеш мене, бо так хочеш? Такому не бути! Я ці Небеса зводив, я їх зруйнував двічі. Не тобі керувати тут! Хочеш мене убити — так убий зараз. Але роби це як належить чоловікові, в поєдинку, а не як підколодна тварюка з магічними трюками та обманами!

Як тільки ці слова прозвучали, Мей Нянцзін знизав плечима і зробив пару кроків у бік скутого магією Бай Усяня.

— Мій дорогий принце, за стільки років ви так і не змогли зрозуміти, що я ніколи не бажав вам зла. Я лише хотів, щоб ви йшли своїм дао. На жаль, я лише читач книги та Радник, не більше. Клинок я тримаю в руках погано. Але я можу прочитати вам вашу долю.

Чоловік легко пробігся пальцями сторінками, дозволяючи Се Ляню лише краєм ока помітити, що ті не закінчувалися і були вкриті такими неймовірними письменами, які були йому недоступні.

— Ох… Боюся, я вас обдурив. Мені так шкода… — Мей Нянцзін підняв погляд на Бай Усяня і з якоюсь тугою глянув на чоловіка, який був йому дорогий. Мабуть, так мати дивиться на свою дитину, яка, на жаль, була надто жорстока з іншими. Вона його любить, але нескінченна низка туги і болю вимотали серце, змушуючи любов і погляд потьмяніти.

— Мені більше нічого читати про вас. У книзі більше немає жодного слова. Вас не існує, тому що ваш порох згорів разом із троном. Через три… Два… Один…

Це були страшні миті. Язики полум’я, що раніше завмерли в одному місці, рвонули вгору і обійняли весь палац. У лічені секунди вони пережили майже годину палахкотіння, від чого і дах, і все інше перетворилося на обвуглені руїни, здатні впасти в будь-яку мить. Жар оточив кожного в залі, кидаючись у скаженому танці і намагаючись облизнути одяг закоханих демонічних небожителів.

Відчувши можливість рухатися, Хва Чен відразу підлетів до Се Ляня, обхоплюючи його і міцно притискаючи до себе. Спадковий принц Сянле також переплів руки на шиї свого коханого, відчуваючи, як серце шалено б’ється в грудях демона, що повернувся у світ живих пару хвилин тому. Цзюнь У нестямно заволав, звиваючись і розчиняючись у повітрі так само, як і метелики Хва Чена лише кілька хвилин тому. Небесний імператор миттєво згорів у полум’ї разом із своїм палацом. Власний порох, який він сховав на п’єдесталі, був знищений полум’ям раніше, ніж тіла Радника та двох закоханих демонів, які встигли попрощатися з життям і мріяли провести останні миті в обіймах одне одного.

—Я люблю тебе, Хва Чене. Я тебе люблю Сань Лане. Я люблю тебе… — шепотів Се Лянь, очікуючи, що полум’я миттю охопить його і знищить так само, як тільки що згорів Бай Усянь. Жое ж була там, у вогні, і мала померти в полум’ї разом з Еміном. Але смерть так і не наступала, а слова Хва Чена, слова любові, все лилися і лилися на спадкового принца нескінченним потоком, разом з гарячими солоними сльозами, що капали на оголені ключиці.

Вони навіть не відразу зрозуміли, що полум’я перестало їх обпалювати, настільки обидва були занурені в прощання, сповнені невимовлених слів та емоцій. Ні, Се Лянь не жалкував ні про що, лише про втрачені моменти кохання.

—Кхм… — кашлянув хтось осторонь.

—Я, звичайно, все розумію, але не при всіх же! — знайомий голос Му Ціна пролунав зовсім поруч, і Се Лянь відсахнувся, нарешті вдихаючи не запах костра і каменя, що плавився, а свіжий бриз, що мчить з моря. Небо над головою було чорним, затягнутим грозовими хмарами, і лише сполохи, що виднілися нагорі, говорили про те, що на Небесах сталося щось жахливе.

—Я так і знав, що вони не просто так у храмі замикалися! Я ж казав, що вони разом! Ваша Високосте, як ви могли?! А ваша культивація? — кричав з іншого боку поля вже Фен Сінь, змушений нерухомо стояти на своїй частині малюнка, що підтримує печатку та бар’єр.

Два небожителя невпинно виконували останнє для них прохання свого принца і підтримували пастку для демонів, поки Володар Вітрів з палаючим віялом по одному очищав душі, вислуховуючи їх і відпускаючи.

Хва Чен міг би вбити їх одним клацанням; Хе Сюань був здатний пожерти їх у пару секунд, але натомість три небожителі і купка людей методично рятували кожен вогник, дозволяючи їм упокоїтися з миром. Під очима Фен Сіня і Му Ціна пролягли величезні сині мішки, щоки воїнів впали, а горді, зазвичай, постави тепер були трохи згорбленими, але це не завадило їм з радістю та тріумфом зустріти Се Ляня та Хва Чена, які спустилися з Небес разом на палаючому шматку каменю. .

За кілька секунд, Се Лянь, покладаючись на чуття, простяг руку, ловлячи зброю, що летіла з Небес. Клинок тяжко вдарився об руку, але так і не впав на землю, а слідом із легкою затримкою обсипалися шматочки розірваної стрічки.

— Ніколи не забувайте їх будь-де. Вдруге шукати не буду,— буркливо промовив Радник, що вже примудрився попрямувати у бік міської стіни. Він начебто не був присутній весь цей час на небесах. Та й постать його трохи змінилася, а риси обличчя розгладилися, перетворюючи навченого життям Радника на молодого юнака майже років сімнадцяти.

— До речі, для тих, хто сумнівається, нагадаю, що дао — це незмінний шлях. І всі ці розповіді про заміну долі — повір’я для дурних. Кожен проживає свій дао незалежно від подій. Одягнувши на себе ролі, деякі люди заграються і забувають, що це лише роль, а не вони самі. Мабуть, іноді варто їм про це нагадувати,— він не звертався ні до кого конкретно, але Ші Цинсюань та Хе Сюань, як один, обернулися, щоб подивитися на дивного чоловіка.

— Я б дав Вашій Високості почитати дуже непогану книгу, щб доказати, що я не брешу, але, боюся, у вашому віці ще рано читати таку літературу, — з усмішкою поплескавши книжку, яка знову на мить набула золотистого відтінку, Радник остаточно загубився.

Щось змусило всіх відвести погляд від фігури. Ураган, який до цього вже пройшов повз, знову загорнув, повертаючись назад. Ши Цінсюань був надто зайнятий духами, щоб безпосередньо контролювати природу. Але, як виявилося, лихо йшло зовсім не звідти. З дивним хрускотом у Небесах щось відірвалося, і тепер із неймовірною швидкістю ще одна темна точка наближалася до кола. Фен Сінь підняв утомлений погляд у небо і першим з усіх зрозумів, що під удар попадуть не люди. А ще він зрозумів ХТО саме опинится під шматком небесної столиці.

Не витримавши напруження, небожитель зірвався з місця і ривком побіг прямо через все поле уперед, до того, кого ненавидів усією душею. Він розумів, що ніхто більше не зірветься на допомогу. Ніхто не встигне усвідомити та врятувати. Тієї миті він зробив свій вибір і, на відміну від благородного спадкового принца Сянле, його охоронець вирішив пожертвувати людьми заради того, кого вважав важливим. Печатка почала повільно гаснути. Секунди й миті розтяглися, поки Фен Сінь мовчки і без попередження летів прямо на Му Ціна, що незмінно стояв на своєму місці і кричав йому «не смій».

Вихопивши свій клинок, він витратив магічні сили, що залишилися, вклав всю свою волю і помахом розрубав полум’яний шматок Небес, що летів прямо на голову його сюнді.

Печатка ослабла, і сам бар’єр, який захищав людей від демонів, почав слабшати. На щастя, з частиною з них Ши ​​Цінсюань розібрався, але розгнівані душі, що залишалися, були готові зірватися на своїх тюремників. Люди, скрикнувши від жаху, все ж таки розірвали ланцюжок, випускаючи скупчення демонічної темряви на світ. Бруд і гнівні лайки сипалися на всі боки. Му Цін лаяв Фен Сіня за те, що він залишив своє місце, але той ні на що не звертав уваги, збентежено стоячи рачки поряд з ним, перекинутим на землю і так само знесиленим.

Хва Чен, навіть не моргнувши оком, лише притягнув Се Ляня назад до себе за талію і посміхнувся.

— Ваша Високосте пам’ятає, що винен мені магічних сил? Дозвольте?

Замість відповіді вже сам спадковий принц вп’явся поцілунком в такі бажані губи, дозволяючи магії текти вже з нього прямо в Хва Чена. Десятки метеликів виникали тут і там, кружляючи біля духів і зганяючи їх назад у коло, що вже не існує, як приманка, але все ще цілком фізичне. Метелики все множилися і множилися, виникаючи з повітря і згуртовуючись, поки не сформували щільний сріблястий кокон, що уклрив всіх жителів Уюна.

— Ну нарешті. Я думав, що ніхто не запропонує мені пообідати! — видихнув Хе Сюань, який до цього зберігав мовчання. Під незрозумілими поглядами він присунувся ближче і роззявив рота. Мабуть, це була одна з найдивніших і найжахливіших картин одночасно, яка неодмінно викарбується в пам’яті у бідняків, що пережили це.

Зовсім не бентежачись, істота, що була демоном Чорних Вод, роззявила свій неймовірний рот до розмірів кулі, що звужується під натиском метеликів, поки не поглинула її цілком. Духи разом із мерехтливими підопічними Хва Чена закінчили свій земний шлях у бездонному шлунку Чорновода, там, куди попадає все те, що він міг поглинути.

Мить і, смачно відригнувши зграю метеликів, Хе Сюань потер живіт, повертаючи собі людську подобу так, ніби нічого і не сталося щойно.

— Пробачте, я не особливо акуратно їм, — озвучив він свої думки, але, здається, всім було вже начхати. Люди з жахом розбіглися, підхопивши свої речі. Мабуть, навіть образ пресвятого Ши Цінсюаня не міг зараз утримати їх тут.

Му Цін і Фен Сінь ожили і приглушено лаялися, виснажені, але не зламані. Один доводив, що другий — неймовірний ідіот, який заслуговує на найгірше з покарань від Небес, а другий відповідав, що ідіот якраз не він, і це безглуздо — жертвувати всім заради марної мети.

Се Лянь так і не відсторонився від Хва Чена, розірвавши поцілунок лише для того, щоб зітхнути. Демон у червоному одязі не втримався і видав стогін задоволення, ледь не танучи в руках того, на кого чекав вісімсот років.

— Геге… — щасливо промовив він, але Се Лянь заткнув його ще одним поцілунком. Мабуть, цих двох просто варто було залишити наодинці на якийсь час.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

2 Коментарі на “А стіни і леви нам не дозволяють розвіяти попіл